Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη τακτική

Αλλο ένα Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής βρέθηκε «κοντά στα προβλήματα του λαού». Αυτή τη φορά τον είδαμε στην τηλεόραση να επισκέπτεται αγροτικές περιοχές του νομού Μεσσηνίας και να οδύρεται για την τιμή του ελαιόλαδου που έχει πέσει στα πιο χαμηλά επίπεδα, για το αγροτικό εισόδημα που έχει μειωθεί κατά 8% τα τελευταία τρία χρόνια, για τα αγροτικά νοικοκυριά που το ένα στα τρία ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, κ.ο.κ.

Εύκολα θα μπορούσε να ξεγελαστεί κάποιος τηλεθεατής από κάποια άλλη χώρα ή άλλο πλανήτη και να πιστέψει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αποτελεί το φανατικό και συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων των αγροτών και, κατ' επέκταση, των λαϊκών στρωμάτων. Ομως, το κόμμα και η ηγεσία της ΝΔ δεν είναι νεόκοποι σε αυτό τον τόπο και η εικόνα του... «Ρομπέν» των φτωχών και κατατρεγμένων που επιχειρεί συστηματικά και με κόπο να φιλοτεχνήσει ο Κ. Καραμανλής, δεν είναι εύκολο να περάσει. Αυτό όμως καθόλου δεν πτοεί, αντίθετα, την ηγεσία της ΝΔ να σταματήσει αυτή την καλά μελετημένη επικοινωνιακή τακτική παραπλάνησης και εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Αυτή η προπαγανδιστική τακτική πατάει πάνω σε υπαρκτά προβλήματα και σε «τετράγωνες» διαπιστώσεις. Η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει καλά ότι όσο η κυβέρνηση Σημίτη προχωρά σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπερφαλαγγίζοντας ακόμα και τις δικές της προτάσεις, η ίδια είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να καλύψει το «κενό» που δημιουργείται από την «άρση» της εμπιστοσύνης των λαϊκών μαζών προς την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Ετσι, παρόλο που δε διαφοροποιείται, κάθε άλλο, από τη «δεξιά» κυβερνητική πολιτική, επιλέγει να προβάλλει ως κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας και αντιπολιτευτικής τακτικής της, το «ενδιαφέρον» της για εκρηκτικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. «Ενδιαφέρον» που επιχειρεί να πείσει για την ειλικρίνεια και αξιοπιστία του, τόσο με επαναλαμβανόμενες και κοινότοπες διαπιστώσεις, όσο και με περιοδείες του ίδιου του προέδρου της ΝΔ στους τόπους δουλιάς και στις επαφές με τις «παραγωγικές τάξεις». Την ίδια επιδίωξη εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, και η «μάχη» κατά των διαπλεκομένων. Στόχος είναι να πείσει ότι με «δεδομένο» το δικομματισμό, η «εναλλακτική λύση» δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στο... κόμμα της ΝΔ.

Πρόκειται για τακτική που, βασιζόμενη στο έπακρο στις εντυπώσεις και στην «εικόνα» των ΜΜΕ, επιχειρεί να εμποδίσει τον απεγκλωβισμό των λαϊκών μαζών από το δικομματισμό και να ενισχύσει την «αποδοτικότητά» του. Αυτή η τακτική, τακτική εξαπάτησης και εμπαιγμού, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν μπορεί παρά να αποκαλύπτεται σε όλη την έκτασή της.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ