Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την πλουτοκρατία και τους Αμερικανούς ενοχλεί η ομοφωνία μας

Συνέντευξη του Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα  της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου - Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ

«Στο Κόμμα μας έχουμε ομοφωνία στην υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, στη συγκρότηση του α/α/δ μετώπου, στην προοπτική του σοσιαλισμού. Εχουμε ομοφωνία στην υπεράσπιση του χαρακτήρα του Κόμματος και των αρχών λειτουργίας του, την πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό και ξέρουμε ότι αυτή η ομοφωνία ενοχλεί την πλουτοκρατία, τους Αμερικανούς και όλο τον αντικομμουνιστικό συρφετό». Τα παραπάνω τόνισε ο Κώστας Μπάτσικας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς - Ζακύνθου του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στο «Ριζοσπάστη» σχετικά με την προσυνεδριακή πορεία της οργάνωσης. Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη του Κώστα Μπάτσικα.

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσυνεδριακή διαδικασία στην περιοχή;

- Το πρώτο 15ήμερο του Σεπτέμβρη συνεδρίασαν όλα τα καθοδηγητικά όργανα της περιοχής, η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΟΒ. Σ' αυτές τις συνεδριάσεις σχεδιάσαμε την οργάνωση της μάχης της ΚΟ για το 16ο Συνέδριο. Καθορίσαμε χρονοδιάγραμμα και στόχους, πήραμε μέτρα που στόχευαν:

α) Στην άρτια οργάνωση της μελέτης και συζήτησης των Θέσεων της ΚΕ από το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, σχεδιάσαμε δηλαδή την οργάνωση συνελεύσεων στις ΚΟΒ συσκέψεων με στελέχη, με φίλους του Κόμματος, ώστε να απαντηθούν να διευκρινιστούν τα πρώτα ερωτήματα που είχαν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ και δραστήριοι φίλοι του Κόμματος.

β) Καθορίσαμε στόχους για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη» με τη δημοσίευση των Θέσεων για τις 17 Σεπτέμβρη. Η ΚΟ διέδωσε συνολικά πάνω από 5.000 φύλλα του «Ρ», ξεπερνώντας κατά 1.000 περίπου φύλλα την τελευταία εξόρμηση των εκλογών, ανεβάζοντας και το βαθμό κινητοποίησης των κομματικών δυνάμεων.

γ) Καθορίσαμε τους στόχους οικοδόμησης - στρατολογίας μέχρι το συνέδριο και το πλάνο της Οικονομικής Εξόρμησης.


δ) Σχεδιάσαμε, επίσης, τη δράση μας στο λαϊκό κίνημα. Κύρια, επικεντρώσαμε την προσοχή μας να στηριχτεί το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ.

Πολύπλευρη δράση

Στους δύο μήνες που έχουμε διανύσει η ΚΟ έχει πλούσια δράση. Απέδειξε ότι μπορεί να φέρνει σε πέρας ταυτόχρονα διάφορους στόχους δηλαδή, να συζητάει, να οργανώνει και να δρα αποτελεσματικά στο λαό και σ' αυτή τη διαδικασία να δυναμώνει πολιτικοϊδεολογικά, οργανωτικά το Κόμμα.

Μέχρι στιγμής το σύνολο, σχεδόν, των ΚΟΒ πραγματοποίησε τη συνεδρίαση προετοιμασίας, με κύριο χαρακτηριστικό την ανεβασμένη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των κ.μ.

Εχουν, επίσης, πραγματοποιηθεί, ως τώρα, πάνω από το 70% των προσυνεδριακών συνελεύσεων των ΚΟΒ όπου τα κ.μ. διατυπώνουν τη γνώμη τους, καταθέτουν προτάσεις - παρατηρήσεις για τις Θέσεις, παίρνουν θέση με την ψήφο τους για το κείμενο των Θέσεων της ΚΕ.

Παράλληλα, από τις ΚΟ γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν το σύνολο των στόχων για το Συνέδριο. Δίνεται η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης με τη σιγουριά και την πεποίθηση ότι και τούτη τη φορά στην 3η κατά σειρά εξόρμηση η Περιοχή θα καλύψει το πλάνο της.

Φιλοδοξούμε, υπάρχουν όλα τα περιθώρια να υλοποιήσουμε, παρά την καθυστέρηση που υπάρχει, τους στόχους οικοδόμησης και στρατολογίας στο Κόμμα.

Οργανώνουμε τη συζήτηση συλλογική και ατομική με όλο αυτό τον κόσμο που το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε στους κοινούς αγώνες ενάντια στον πόλεμο, κόντρα στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για το ξήλωμα της βάσης του Αραξου.

Στους αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, στις πολιτικές εκλογικές μάχες που έδωσε το Κόμμα. Προσπαθούμε και τώρα, όπως και το προηγούμενο διάστημα, να δουλεύουμε αποτελεσματικά, να συζητάμε για όλα με κόσμο που δε συμφωνεί με όλα μαζί μας.

Γερό Κόμμα για το Μέτωπο

- Σε ποια σημεία εστιάζεται ο προβληματισμός των κομματικών μελών και στελεχών; Τα προβλήματα του Κόμματος και του Μετώπου είναι στο κέντρο της συζήτησης από τις ΚΟ; Ποια άλλα ζητήματα απασχολούν την προσυνεδριακή δουλιά;

- Οπως συνολικά το Κόμμα, έτσι και η ΚΟ Δυτ. Πελοποννήσου έχει μια πλούσια θετική και αρνητική πείρα προσπαθειών, δράσης να δημιουργηθούν προϋποθέσεις οικοδόμησης του Μετώπου. Στη βάση αυτής της πείρας, αλλά και της πείρας από την ύπαρξη η προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος, ξετυλίγεται μια ζωντανή συζήτηση στις γραμμές μας στα πλαίσια των οργάνων των ΚΟΒ στις συσκέψεις με φίλους του Κόμματος, στην ΚΝΕ. Γίνεται πολλή κουβέντα για τις δυνατότητες που υπάρχουν, την πολιτική των συμμαχιών, τη συσπείρωση δυνάμεων στα Μέτωπα δράσης, τους στόχους της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας.

Προβληματισμός, όμως, υπάρχει και γίνεται συζήτηση και αυτό είναι πολύ θετικό, πώς θα καταφέρουμε το Κόμμα μας να παίξει το ρόλο του στις σημερινές συνθήκες. Πώς, δηλαδή, θα δυναμώνουν τα επαναστατικά χαρακτηριστικά, πώς θα δυναμώνει πολιτικά - ιδεολογικά - οργανωτικά, για να μπορέσει να παίξει τον ηγετικό καθοδηγητικό του ρόλο. Πώς θα ανέβει ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος στην εργατική τάξη η πολιτικοϊδεολογική δουλιά στους εργάτες, πώς θα στηριχτεί πιο αποφασιστικά η διεύρυνση και το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ.

Η μαζικοποίηση της ΚΝΕ, ιδιαίτερα τα 2-3 τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει τον ενθουσιασμό, αλλά και την απαιτητικότητα για στήριξη της δουλιάς της ΚΝΕ, για τον προσανατολισμό της κομματικής δουλιάς στη νεολαία που αντικειμενικά συνδέεται με το μέλλον του Κόμματος.

Πληρωμένη απάντηση

- Ποια αποδοχή συναντούν οι Θέσεις της ΚΕ; Οι απόψεις κινούνται στην κατεύθυνση των Θέσεων ή υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από μεγάλο αριθμό συντρόφων; Το ρωτάμε αυτό γιατί ορισμένοι συνηθίζουν τελευταία να κάνουν λόγο για «σπαρασσόμενο ΚΚΕ», για «κρίση στοΚΚΕ» και άλλα σχετικά.

- Οι εφημερίδες που γράφουν για «κρίση στο ΚΚΕ» και για «σοβαρές διαφωνίες», γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια ή τουλάχιστον ξέρουν ότι αυτοί που τους έδωσαν τις πληροφορίες λένε ψέματα. Γιατί: Οι «ανώνυμοι» πληροφοριοδότες στην αρχή, επώνυμοι τώρα, γνωρίζουν ότι το σύνολο των κ.μ. και στελεχών, φίλων του Κόμματος, και κυριολεκτώ σ' αυτό, όχι απλά συμφωνούν με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά είναι συσπειρωμένοι με την πολιτική, την ιδεολογία, τις αρχές λειτουργίας και την καθοδήγηση του Κόμματος. Γιατί το σύνολο των κ.μ. και στελεχών έχει πείρα, δρουν και γνώρισαν στο πετσί τους ποιος εχθρεύεται, ποιος αντιστρατεύεται την πολιτική του ΚΚΕ.

Γνωρίσαμε την επίθεση στην ηγεσία του Κόμματος, τον αντικομμουνισμό, την τρομοκρατία. Επιδίωκαν να στριμώξουν το Κόμμα, για να αλλάξουμε γραμμή για τη θέση μας για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την τακτική μας στο συνδικαλιστικό κίνημα και τη στήριξη του ΠΑΜΕ. Επιτίθονταν στο Κόμμα για την υποστήριξη στις μορφές πάλης που ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, λέγοντας ότι, τάχα, ή περιχαρακωνόμαστε ή ότι υποστηρίζουμε τον «Εθνικισμό», όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΝ. Γιατί οι κομμουνιστές με επικεφαλής την καθοδήγηση του Κόμματος αντιτάχθηκαν στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο των ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αλήθεια, γι' αυτά τα ζητήματα δε μας καλούν να αλλάξουμε γραμμή οι Θεωνάς - Κωστόπουλος και μάλιστα να καταδικάσουμε την καθοδήγηση του Κόμματος... Νομίζουν ότι τα κ.μ. τρώνε κουτόχορτο; Τους πληροφορούμε, λοιπόν, ότι και στη Δυτ. Πελοπόννησο το σύνολο των κ.μ. συμφωνούν με τις Θέσεις του Κόμματος και το λέμε ξεκάθαρα η ομοφωνία είναι όπλο για μας, γιατί πιο αποτελεσματικά με ενιαία θέση και δράση με επαναστατικό ενθουσιασμό θα δώσουμε τη μάχη για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνέδριου. Εχουμε ομοφωνία στην υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, στη συγκρότηση του α/α/δ μετώπου στην προοπτική του σοσιαλισμού. Εχουμε ομοφωνία στην υπεράσπιση του χαρακτήρα του Κόμματος και των αρχών λειτουργίας του, την πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό και ξέρουμε ότι αυτή η ομοφωνία ενοχλεί την πλουτοκρατία, τους Αμερικάνους και όλο τον αντικομμουνιστικό συρφετό.

- Ποιους στόχους βάζετε από δω και πέρα;

- Μας χωρίζει ένας μήνας από το 16ο Συνέδριο και υπολείπονται ακόμα πολλά να κάνουμε για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει σαν οργάνωση της Περιοχής προς τιμή του 16ου Συνέδριου:

  • Η υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης.
  • Οι στόχοι οικοδόμησης και στρατολογίας.
  • Η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ»

Η εκπλήρωση αυτών των στόχων εξαρτάται μόνο από εμάς, δηλαδή, τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος στην περιοχή. Η εκπλήρωση αυτών των στόχων θα είναι η πληρωμένη απάντηση στον αντικομμουνισμό, την άθλια επίθεση που γίνεται στο Κόμμα. Και είμαι σίγουρος ότι περιθώρια τέτοια στον αντίπαλο οι κομμουνιστές στη Δυτ. Πελοπόννησο δε θα δώσουν. Θα πάμε αποφασιστικά μπροστά σ' όλους αυτούς τους στόχους.

Παράλληλα, θα δράσουμε για να ενταθεί η πάλη της ε.τ., για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, τη στήριξη των αγώνων της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

θα δώσουμε τη μάχη να φτάσουν και να συζητηθούν οι Θέσεις της ΚΕ με χιλιάδες εργάτες, άνεργους και νεολαίους της περιοχής. Δε θα αφήσουμε περιθώρια για κανένα μέλος του Κόμματος να μη μελετήσει και να πει γνώμη για τις Θέσεις της ΚΕ και μιλάμε και για εκείνους τους σ/φους που λόγω υγείας δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στις ΓΣ των ΚΟΒ ή για λόγους που δεν καθορίζονταν από τη θέλησή τους.

Μετά το Συνέδριο η ΚΟ της Δυτ. Πελοποννήσου θα είναι ένα μπόι πιο πάνω στις απαιτήσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνέδριου. Δε θα αφήσουμε περιθώρια για κανένα μέλος του Κόμματος να μη μελετήσει και να πει γνώμη για τις Θέσεις της ΚΕ και μιλάμε για εκείνους του σ/φους, που λόγω υγείας δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στις ΓΣ των ΚΟΒ ή για λόγους που δεν καθορίζονταν από τη θέλησή τους.

Μετά το Συνέδριο η ΚΟ της Δυτ. Πελοποννήσου θα είναι ένα μπόι πιο πάνω στις απαιτήσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ