Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το Κυπριακό διολισθαίνει σε Συνομοσπονδία

Σπ. Κυπριανού: Υπάρχει απροθυμία της διεθνούς δυνάμεως, να αντιμετωπίσει  τον τούρκικο επεκτατισμό και την τούρκικη αδιαλλαξία 

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Για το περιεχόμενο της συνάντησης, αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μελετώντας και παρατηρώντας τα πράγματα από την Ελλάδα, παρακολουθώντας τις διαδικασίες, είτε αυτές ξετυλίγονται στην Ουάσιγκτον, είτε στη Γενεύη, είτε στις Βρυξέλες με την εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας, είτε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, παρατηρούμε ότι το Κυπριακό γλιστράει κυριολεκτικά προς τη Συνομοσπονδία, με εξαίρεση ορισμένες φραστικές αλλαγές που γίνονται στα κείμενα, έτσι ώστε να πάρει κανείς ένα εύπεπτο προϊόν! Προς τα εκεί δυστυχώς βαδίζουν τα πράγματα.

Εμείς θεωρούμε ότι η υπόθεση της Κύπρου, να προσθέσω εγώ και το Παλαιστινιακό, αλλά και η κατάσταση στα Βαλκάνια, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά στενά τους λαούς των χωρών αυτών, ούτε και μόνο τον ελληνικό λαό. Γιατί πρόκειται για "λύσεις" που ολοκληρώνουν αυτό που λέμε, το νέο άδικο και απάνθρωπο διεθνές δίκαιο. Και θα χτυπήσει καμπανάκι και για άλλες περιοχές της Ευρώπης και άλλες περιοχές της Γης.

Επομένως ο αγώνας για να επιλυθεί το Κυπριακό στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως επίσης και το Παλαιστινιακό, δεν είναι ένας αγώνας ντεμοντέ, με ξεπερασμένα αιτήματα και συνθήματα. Είναι ένας αγώνας που έχει εξαντλήσει τα όρια του αναγκαίου συμβιβασμού, ας το πω κι έτσι, είναι όμως ένας αγώνας για μια δίκαιη λύση. Και με τη λύση που προωθείται, θα υπάρχουν τραγικές συνέπειες και στην περιοχή και γενικότερα».

Παίρνοντας το λόγο ο Σπύρος Κυπριανού τόνισε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με την κ. Παπαρήγα, η οποία δεν ήταν αποκλειστικά για το Κυπριακό, μιλήσαμε γενικά για την περιοχή, με την ευκαιρία της επίσκεψης της κ. Παπαρήγα, που πήγε εκεί, τις εντυπώσεις, τα συμπεράσματα και την εκτίμησή της, γιατί σίγουρα η κατάσταση στην περιοχή αφορά και την Κύπρο. Καμιά φορά λέμε αν υπάρχουν κάποιες ελπίδες εν μέρει οφείλονται στην πιθανότητα βελτίωσης της κατάστασης στην περιοχή, εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή, όταν δε θα έχει η Τουρκία το μονοπώλιο.

Ομως μιλήσαμε βασικά για το Κυπριακό. Ενημέρωσα την κ. Παπαρήγα για τα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη τώρα πρόσφατα. Δεν ήμουν βέβαια στη Γενεύη αλλά έχω ενημερωθεί. Ανταλλάξαμε απόψεις. Το θέμα είναι ξανά το ίδιο: Η τούρκικη αδιαλλαξία, ο τούρκικος επεκτατισμός και δυστυχώς η απροθυμία της διεθνούς δυνάμεως να αντιμετωπίσει αυτόν τον τούρκικο επεκτατισμό και την τούρκικη αδιαλλαξία. Και δεν είναι μόνο απροθυμία. Αλλά είναι και η προώθηση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, βασικά των όσων επηρεάζουν τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, να προωθήσουν θέσεις που πλησιάζουν πολύ τις τουρκικές επιδιώξεις υπό κάποια μορφή συνομοσπονδίας.

Χρειάζεται από δικής μας πλευράς αντοχή, σταθερότητα στις θέσεις μας και πρέπει να προβληματίσουμε τον τρίτο παράγοντα, κατά τρόπο που θα πρέπει να συναποφασιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και της Ελλάδας και της Κύπρου. Χρειάζεται μια εθνική συνεννόηση γύρω από το Κυπριακό. Πάντα το πίστευα και τώρα το επαναλαμβάνω. Χρειάζεται αντοχή και διεκδίκηση. Πειστική διεκδίκηση.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνομιλία που είχα σήμερα με την κ. Παπαρήγα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ