Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απόλυτη ταύτιση θέσεων» στην εξωτερική πολιτική

Ο υπουργός Τύπου κάλυψε πλήρως τον Γ. Παπανδρέου για το «ρίσκο» του 

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Απόλυτη ταύτιση θέσεων» υπάρχει στην κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό υποστήριξε χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» υποστήριξε ότι ο ίδιος «μπορεί να έχει πάρει ρίσκο αν έχει ταυτιστεί με ένα στοίχημα ότι πιθανώς η ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, μπορεί αυτό να μη βγει, αλλά η Ελλάδα δεν έχει ρίσκο».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε επίσης ότι «η Τουρκία έχει δύο επιλογές: Να προχωρήσει στην ΕΕ και να βρει πρακτικούς τρόπους να λύσει τα προβλήματα και με την Ελλάδα, ή να μην προχωρήσει, οπότε η Ελλάδα έχει ανοίξει το δρόμο δημιουργώντας μια θετική εικόνα».

Η διατύπωση του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε δυσμενή σχόλια της αντιπολίτευσης και ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χτες προσπάθησε να «ανασκευάσει» την εικόνα. Ποτέ, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, δεν ισχυρίστηκα ότι τα εθνικά θέματα είναι προσωπική υπόθεση. Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση δε βοηθά.

Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών δεν μπήκε στον κόπο στη συνέντευξή του να εξηγήσει ποιο θα είναι το κέρδος για την Ελλάδα από τη «θετική εικόνα» μιας πολιτικής άνευ όρων και προϋποθέσεων στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ούτε φαίνεται να ανησυχεί για την επιμέλεια με την οποία η Αγκυρα συντηρεί «ανοιχτά» τα ζητήματα του Αιγαίου. Για τα θέματα αυτά ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι έχουν παραπεμφθεί στο ΝΑΤΟ. «Οι προτάσεις (για τα ΜΟΕ), είπε ο υπουργός, δεν έχουν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αρχίζουμε διμερώς να συζητάμε τα θέματα. Υπάρχει, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, η διαδικασία του ΝΑΤΟ. Εκεί οι δυο πλευρές παρουσιάζουν τις προτάσεις τους και θα τις δούμε».

Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχεται με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ότι η Ελλάδα προχωρά σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ!

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προδιαγράφει και μια θετική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, έδωσε απόλυτη κάλυψη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει απόκλιση, υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων. Γιατί η Ελλάδα, ανεξαρτήτως των εξελίξεων, είναι ωφελημένη. Και είναι ωφελημένη γιατί στη μια περίπτωση η Τουρκία θα εναρμονιστεί με το Διεθνές Δίκαιο, θα ενταχθεί στους δυτικούς θεσμούς και θα αποκτήσει μια πολιτική κουλτούρα συμπεριφοράς ανάλογης με αυτή των άλλων χωρών της ΕΕ και έτσι θα συμβάλει, πιστεύουμε, στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Είναι ωφελημένη, επίσης, η Ελλάδα και στην περίπτωση εκείνη που η Τουρκία δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και δε θα κερδίσει το στοίχημα, το οποίο καλείται να κερδίσει. Γιατί τότε, η διεθνής κοινότητα θα έχει αντιληφθεί ότι παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης, και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, η Τουρκία έχει άλλους προσανατολισμούς, είναι άλλες οι επιλογές της. Αρα, η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών. Η Τουρκία θα είναι αυτή που για μια ακόμη φορά δε θα αξιοποιήσει μια ευκαιρία που της προσφέρεται».

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ρίσκο που θεωρεί ότι ανέλαβε με την πολιτική του έναντι της Τουρκίας ο Γ. Παπανδρέου, ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι ωφελημένη. Αυτό είπε και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών έχει ανοίξει μια νέα σελίδα, μεταξύ των άλλων, και στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι τολμηρή η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να αναπροσανατολίσει την ελληνική πολιτική σε έναν τρόπο, που θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο "επιθετικός" σε σχέση με το παρελθόν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι «αναλαμβάνονται από την Ελλάδα πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες με "επιθετικό" τρόπο, προκειμένου να αναδειχτούν τα θέματα. Και αυτό, πιστεύω, οφείλεται και στον κ. Παπανδρέου. Εχει αποδώσει καρπούς. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει φωνή τόσο ισχυρή στη διεθνή κοινότητα. Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου, καθώς καθοδηγεί αυτή την πολιτική, έχει κάθε λόγο να επισημαίνει ότι βεβαίως ουδείς μπορεί, εκ των προτέρων, να γνωρίζει αν και σε ποιο ποσοστό θα υπάρξει ανταπόκριση σε αυτή την πολιτική και διπλωματική πρωτοβουλία της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που ουδείς εκ των προτέρων μπορεί να το πει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ