Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το σύγχρονο φιλειρηνικό κίνημα

Μια σημαντική βασική διαπίστωση, που διατυπώνεται στις Θέσεις για το 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Κόμματός μας, είναι ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εξελίσσεται σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, αγκαλιάζοντας όλες τις πλευρές της ζωή μας.

Υπάρχει, δηλαδή, μια γενικευμένη επίθεση με όλους τους τρόπους (οικονομικούς - πολιτικούς - στρατιωτικούς), με στόχο την πλήρη υποταγή των λαών, την αρπαγή ακόμη και των στοιχειωδέστερων δικαιωμάτων τους, βορά στο βωμό του κέρδους.

Στην ουσία δε ζούμε παρά σε μια "καλυμμένη με απάτες πολεμική περίοδο", ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι πολεμικών συγκρούσεων μέσα στην κάθε χώρα. Αλλωστε, αυτή η αυξημένη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού έχει την «ειρηνική» έκφρασή της στο πολιτικό σύστημα, στον οικονομικό τομέα, στην κοινωνική πολιτική, στις εργασιακές σχέσεις, στον ιδεολογικό τομέα, ΠΑΝΤΟΥ.

Η επίθεση αυτή δεν είναι βέβαια τυχαία. Το σύστημα είναι σε βαθιά κρίση. Το γνωρίζουν αυτό καλά οι δυνάμεις που το στηρίζουν γι' αυτό παίρνουν μέτρα, για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Συγκροτούν πολιτικούς (G7, ΕΕ), οικονομικούς (Διεθνής Τράπεζα, Νομισματικό Ταμείο) και στρατιωτικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, SEATO). ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ για τη λειτουργία τους είναι η χωρίς δισταγμούς και προσχήματα επιβολή των αποφάσεων του Παγκόσμιου Διευθυντηρίου.

Επιβάλλουν τέτοιους όρους στις «αναπτυσσόμενες» κυρίως χώρες, ώστε να εξαναγκάζονται να παραδίδουν στις πολυεθνικές τον εθνικό τους πλούτο και να γίνονται υποχρεωτικά καταναλωτές των προϊόντων των πολυεθνικών, διαρκώς χρεωμένες ως το λαιμό, καθιστώντας αδύνατη κάθε αντίδραση ή διεκδίκηση οικονομικής ή εθνικής ανεξαρτησίας.

Στον αδυσώπητο αγώνα των Ιμπεριαλιστών για το ποιος θα κυριαρχήσει ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, δημιουργούν κρίσεις, εξαπολύουν πολέμους, στέλνουν λαούς στο σφαγείο, για να εξασφαλίσουν την εδραίωσή τους μετά ως «ειρηνιστές». Ετσι δημιουργούν διαιρεμένα χωρίς δύναμη προτεκτοράτα με κυβερνήσεις συναινώντων ανδρεικέλων, εξασφαλίζοντας την υποτέλεια και την υποταγή στα συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου.

Κάθε υποχώρηση των λαών κάτω από το βάρος της «ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ» όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά, αντίθετα, νέες εντάσεις και νέες επεμβάσεις προκάλεσε. (Συμφωνία ΝΤΕΪΤΟΝ). Το μοίρασμα των αγορών των Βαλκανίων, των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, τα συμφέροντα των πετρελαίων, αποτυπώνονται με αίμα στους λαούς που ονειρεύονταν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Δηλαδή, το ότι έχουν το δικαίωμα να μην είναι υποταγμένοι στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και του μεγάλου κεφαλαίου, να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους χωρίς την άδεια των μεγάλων αφεντικών.

Αυτές οι πλευρές γίνονται ολοένα πιο φανερές σήμερα στους λαούς. Βλέπουν πως δεν υπάρχουν τυχαίοι ή παράλογοι πόλεμοι. Πως πίσω τους κρύβονται συμφέροντα. Πως ο νόμος του κέρδους σαν βασικός νόμος του καπιταλιστικού συστήματος είναι η κινητήρια δύναμη για την εξαπόλυση πολέμων.

Αυτή η πραγματικότητα με τα κοινωνικά προβλήματα σε έκρηξη με την αγανάκτηση να συσσωρεύεται και κάθε είδους αυταπάτες «διόρθωσης», «μερεμέτησης» και «βελτίωσης» του συστήματος να διαλύονται από την ωμή πραγματικότητα, ωθεί οργανώσεις, κινήματα, άτομα να αναζητήσουν δρόμους και τρόπους αντίστασης και δράσης σ' όλον τον κόσμο. Το Κόμμα μας σαν απάντηση προβάλλει την ανάγκη και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με στήριγμα τα λαϊκά κινήματα κάθε χώρας. Ενα κίνημα που θα μπορεί όσο ισχυροποιείται να αξιοποιεί τις αντιφάσεις και αντιθέσεις του ιμπεριαλισμού και να γίνεται αποτελεσματικό.

Χρειάζεται, λοιπόν, συγκεκριμένη, επίμονη, σταθερή ιδεολογική - πολιτική δουλιά στους εργαζόμενους, ώστε να αναπτυχθεί και να βαθύνει η αντιιμπεριαλιστική συνείδηση πρώτα απ' όλα της ΕΤ και των συμμάχων της λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να δώσουμε να καταλάβει ο κάθε εργαζόμενος ότι η παραπέρα επίθεση στα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα έχει ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ με την αύξηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και την υπεράσπιση των φιλειρηνικών δυνάμεων.

Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργούνται παντού συσπειρώσεις και μέτωπα πάλης για την υπεράσπιση της ειρήνης και την απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης. Τα μέτωπα (ρυάκια) αυτά θα συναντώνται όλο και πιο συχνά με τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου και των κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού. Θα υφάνουν βήμα - βήμα ισχυρούς αγωνιστικούς δεσμούς με όλες τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις της κάθε συνοικίας του κάθε εργασιακού χώρου, με όλους τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Θα δημιουργήσουν, επίσης, άλυτους δεσμούς με το ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ετσι θα λειτουργήσουν τελικά σαν βασικό κύτταρο συσπείρωσης και ενημέρωσης του λαού και των μαζικών λαϊκών οργανώσεών του για τα ζητήματα της ειρήνης, δημιουργώντας άρρηκτους δεσμούς με το λαό.

Η ύπαρξη ισχυρού Αντιπολεμικού - Αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης είναι ουσιαστική προϋπόθεση για τη συμβολή του στη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, του ΑΑΔΜ πάλης που είναι ο πολιτικός στόχος του Κόμματός μας από το 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Η συζήτηση τώρα είναι για το πώς θα κατορθώσουμε να συμπαραταχτούν όσο γίνεται περισσότερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στον κοινό άξονα για την πραγματοποίηση του στόχου. Και ο κοινός άξονας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη συμφωνία για αντίσταση και σύγκρουση, η εναλλακτική λύση του άλλου δρόμου για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

Το Κόμμα μας δεν επέλεξε, βέβαια, τυχαία αυτούς τους δυο στόχους αντίστασης και σύγκρουσης τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Αυτές είναι οι αφετηρίες απ' όπου ξεκινούν όλα τα δεινά για τους λαούς, άρα και η αφετηρία της συσπείρωσης του λαϊκού κινήματος απέναντί τους. Ακόμα πιο πολλά δεινά, βέβαια, επιφυλάσσονται για τη δική μας χώρα, γιατί σαν υποδεέστερη και εξαρτημένη στο σύστημα θα έχει και μεγαλύτερες επιπτώσεις. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους και το λαό, που το κριτήριό του εμπιστευόμαστε και θεωρούμε ότι σήμερα είναι αρκετά ώριμος για να δεχτεί τις προωθημένες θέσεις για το ΑΑΔΜ και τη λαϊκή οικονομία. Οχι μόνο γιατί αφυπνίζεται από τις εξελίξεις, αλλά και γιατί το ΚΚΕ συνέβαλε σ΄ αυτό με τις Θέσεις του, τις επεξεργασίες και κυρίως την αταλάντευτη στάση ΡΗΞΗΣ με το σύστημα που ακολουθεί σταθερά. Μα πάνω απ' όλα πρέπει να το κατανοήσουμε εμείς σύντροφοι. Να αναδείξουμε σε πρωταρχικό ζήτημα την ανάγκη ανάπτυξης της δουλιάς μας στο φιλειρηνικό κίνημα. Να αντιμετωπίσουμε κατάματα νοοτροπίες υποτίμησης που υπάρχουν και σε μας. Καμιά χρέωση δεν πρέπει να θεωρείται υποτιμημένη στο Κόμμα, πολύ δε περισσότερο η χρέωση στο κίνημα ειρήνης. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να βοηθήσουμε με ουσιαστική κριτική εκεί που χρειάζεται, κάνοντας προτάσεις και μαζικοποιώντας με τη συμμετοχή μας τις εκδηλώσεις του Φιλειρηνικού Κινήματος.

Κάθε ΚΟΒ πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμα δράσης της συγκεκριμένο σχεδιασμό και στόχους, να επιδιώξει συνεργασίες και να κάνει τακτικά απολογισμό. Δε φθάνουν οι εθιμικές εκδηλώσεις, δεν μπαίνουμε έτσι στην ουσία των πραγμάτων. Θα πρέπει να αναδειχτούν από κάθε ΚΟΒ μέσα από τον προγραμματισμό των αναγκών των Επιτροπών Ειρήνης στελέχη που θα χρεωθούν να δουλεύουν στις Επιτροπές Ειρήνης για να αναζωογονηθούν και να αποκτήσουν περιεχόμενο δράσης. Να επεξεργαστούν επίσης πρωτοβουλίες παρέμβασης και δράσης μέσα στον κόσμο σαν κύριοι εκφραστές των φιλειρηνικών προσδοκιών των εργαζομένων για την ισότιμη συμβίωση και αλληλεγγύη των λαών.

Με αυτοπεποίθηση και τόλμη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πρωτοβουλίες για την οικονομική αυτοδυναμία του Φιλειρηνικού Κινήματος από τον ίδιο το λαό.

Σύντροφοι, τον τελευταίο καιρό πρέπει να πούμε ότι έχουν γίνει αρκετά ουσιαστικά βήματα στον τομέα αυτό. Ομως, δε φτάνουν οι καιροί απαιτούν πολλά περισσότερα. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για αυταπάτες ούτε για καθυστερήσεις. Σ' αυτή τη μάχη οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να νικήσουν.

Να οργανώσουν τον αγώνα τους για την απόκρουση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αντεπίθεση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γι' αυτό, και η δημιουργία και η ενίσχυση του ΑΑΔΜ, που θα είναι μια αποφασιστική μάχη σ' αυτόν τον αγώνα πρέπει να κερδηθεί από το Κόμμα μας για λογαριασμό ολόκληρου του λαού.

Συντροφικά

ΒΑΛΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΚΟΒ Αερομεταφορών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ