Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση βαλκανικών κομμάτων για την κατάσταση στην περιοχή

Θα φιλοξενηθεί από το ΚΚΕ, στις 18 και 19 του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις»

Μια συνάντηση ιδιαίτερης βαρύτητας και σπουδαιότητας, με δεδομένες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, θα λάβει χώρα στις 18 και 19 του Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, σε αίθουσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για συνάντηση κομμάτων από τις βαλκανικές χώρες, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους και βαρύτητας συνάντησης, που αποτελεί καρπό της αυξανόμενης ανησυχίας, αλλά και αποφασιστικότητας πολλών κομμάτων και κινημάτων από τις βαλκανικές χώρες μπροστά στη συνεχιζόμενη επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή, την πολιτική του ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις και τις άλλες συνέπειες του «Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η συνάντηση θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων από τα μεγάλα αντιΝΑΤΟικά κινήματα που αναπτύχθηκαν σε όλες τις βαλκανικές χώρες στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και απόψεων για την κλιμάκωση της αντίστασης. Να σημειωθεί πως σε πολλές από τις βαλκανικές χώρες το κίνημα αυτό διατηρείται ή και διευρύνεται, όπως φάνηκε από τη διεξαγωγή δικών κατά των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, από τις εκδηλώσεις ενάντια στην ένταξη βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η ανάγκη της συνάντησης αυτής, αλλά και άλλων παρόμοιων που θα φιλοξενηθούν σε άλλες βαλκανικές χώρες, υπαγορεύεται επιπλέον και από τα εντεινόμενα αντιδημοκρατικά μέτρα και τον αυταρχισμό με τον οποίο - ιδιαίτερα τελευταία - κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικά κέντρα προσπαθούν να αναχαιτίσουν την αντίσταση και τη διαμαρτυρία.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή από τις βαλκανικές χώρες οι εξής:

Αλβανία: ΚΚ Αλβανίας, Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας.

Βουλγαρία: Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κίνημα «Στρατηγοί και Αξιωματικοί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», Κόμμα Εκογκλάσνοστ, Κόμμα Πρασίνων, Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκ. Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Αγροτολαϊκή Ενωση «Αν. Σταμπολίσκι», Πολιτική Λέσχη, Ενωση Πατριωτικών Δυνάμεων «Ζάστσιτα», Ομοσπονδία «Ανοιχτό Φόρουμ».

Γιουγκοσλαβία: Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Αντιφασιστική Ενωση, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ρουμανία: Συμβούλιο για την ειρήνη, Ειρηνιστές του Σίμπιου.

Τουρκία: Κόμμα Αλληλεγγύης και Ελευθερίας, Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ) και Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία (ΣΙΠ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό (2002-03-31 00:00:00.0)
Συνάντηση βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων (2002-03-22 00:00:00.0)
Τριήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων (2001-03-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ΝΑΤΟφρονη διείσδυση (2001-01-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-11-19 00:00:00.0)
Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση συντονισμού δράσης (2000-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ