Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συναντήσεις με Γλαύκο Κληρίδη

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, αλλά και η δημοσιοποίηση του κειμένου της εταιρικής σχέσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εξέφρασα την ανησυχία μου, γιατί το αρχικό κείμενο, που παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη να κατανοήσει η κυβέρνηση Σημίτη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις και ότι πρέπει να απαιτήσει τα αυτονόητα».

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Διαβεβαίωσα την απόλυτη συμπαράσταση, που προσφέρουμε στην Κύπρο. Δεν είμαστε απλώς δίπλα, αλλά είμαστε ένα με τον Κυπριακό Ελληνισμό. Απορρίπτουμε κάθε λύση, που έχει τη μορφή Συνομοσπονδίας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Κύπρος θα είναι όμηρος, αιχμάλωτος της Τουρκίας».

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά γίνονται σοβαρές συζητήσεις και από την άλλη, την Τουρκική πλευρά», στη λακωνική αυτή δήλωση προχώρησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της χτεσινής συνάντησης που είχε και αυτός με τη σειρά με τον Γλ. Κληρίδη, κάνοντας μια εκτίμηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Παράλληλα, ανέφερε: «Δε θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν είμαι και απαισιόδοξος».

Συνάντηση Σημίτη - Κυπριανού

Με τον πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού, συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Σπ. Κυπριανού, δήλωσε ότι «αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και οι προσπάθειες που καταβάλλονται, αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και σε σχέση με την εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία».

Παράλληλα, ο Σπ. Κυπριανού, συνεχίζοντας τις δηλώσεις τους ανέφερε ότι «με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γενεύη, αποδείχτηκε ότι η τουρκική πλευρά με τίποτα δεν ικανοποιείται». «Είναι εντελώς αδιάλλακτη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δεν έχει εγκαταλείψει ποσώς την επεκτατική πολιτική της, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι περιέχονται πάρα πολλά στοιχεία αρνητικά για μας, στα κείμενα που έχει δώσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών». Εν τούτοις, συνέχισε, «και αυτά ακόμη τα απορρίπτει η τουρκική πλευρά ή εμφανίζεται δυσαρεστημένη, διότι θέλει να πάρει όσα μπορεί περισσότερα για να φτάσουμε στη λύση που η ίδια επιδιώκει και που είναι η συνομοσπονδία, δηλαδή η χειρότερη μορφή διχοτόμησης για την Κύπρο». Ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε με τις δηλώσεις του ότι «ήδη με διάφορες κινήσεις ο ΓΓ των Η.Ε. έχει προσεγγίσει τη συνομοσπονδία», πράγμα, όμως πρόσθεσε, που έχει υποδειχτεί στο Γ.Γ. από δικής μας πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ