Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ κομμάτων και κινημάτων στη Θεσσαλονίκη

Η «καρδιά» αντιιμπεριαλιστικών, προοδευτικών δυνάμεων από τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, κτυπά από χτες το πρωί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνάντησης κομμάτων και κινημάτων των χωρών της περιοχής, με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Τη διήμερη συνάντηση φιλοξενεί το ΚΚΕ, τις θέσεις του οποίου ανέπτυξε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής. Πρόκειται για το πρώτο αυτού του είδους και τέτοιας ευρύτητας φόρουμ (συμμετέχουν δεκάδες κόμματα και κινήματα από Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ρουμανία), ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα, που θα φιλοξενηθούν σε διαφορετικές χώρες των Βαλκανίων.

Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε «καρπό» τόσο της εντεινόμενης ανησυχίας των κομμουνιστών για τις συνεχιζόμενες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, όσο και της αποφασιστικότητάς τους να αντιδράσουν, να αναζητήσουν μορφές κοινής δράσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος των βαλκανικών λαών που ποικιλόμορφα είχε εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, κύρια κατά τη διάρκεια και μετά το βρώμικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και με κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τα ζητήματα που αναμένεται και σήμερα να απασχολήσουν τους συμμετέχοντες, έχουν να κάνουν με την κατάσταση που διαμορφώνεται στις χώρες της Βαλκανικής από την πολιτική του ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις και τις άλλες συνέπειες που θα επιφέρει το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ακόμα, η πάλη για ισότιμες, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, σε αντίθεση με το πλέγμα που επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, με στόχο τον κατακερματισμό σε προτεκτοράτα.

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Παναγιώτης Μαντάς μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, η Μαρία Ζευγώλη, μέλος της Γραμματείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, και ο Κ. Δρούτσας απο την Κίνηση Πολιτών.Επίσης ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος του δημάρχου Σ. Καπετανόπουλος, ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μ. Μοσχονάς, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χ. Παπαγεωργίου, πανεπιστημιακοί και άλλοι παράγοντες της διανόησης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα. Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες της συνάντησης, θα δημοσιεύσει στο φύλλο της Τρίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ