Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικρές, αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες

Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική (το αρχικό σχέδιο είχε δημοσιοποιηθεί στις 14 Νοέμβρη 1999), καταργεί διατάξεις του προηγούμενου, που έκαναν λόγο για την απαγόρευση διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, ιθαγένειας και θρησκείας, ή άλλες που αφορούσαν στο δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, με Προεδρικό Διάταγμα, να απαγορεύει την παραμονή ή εγκατάσταση αλλοδαπών σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας ή να τους επιβάλλει περιορισμούς, για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης ή δημόσιας υγείας.

Το συγκλονιστικότερο, όμως, όλων είναι πως η κυβέρνηση θέλει τους Ελληνες πολίτες συνένοχους στην πολιτική του πλήρους ελέγχου των αλλοδαπών κατά την παραμονή τους στη χώρα μας. Ετσι, στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου ορίζεται πως «απαγορεύεται η εκμίσθωση ακινήτων σε αλλοδαπούς που δεν είναι νόμιμα στη χώρα μας». Η υπουργός Εσωτερικών, Β.Παπανδρέου είπε πως οι ιδιοκτήτες πριν ενοικιάσουν το σπίτι τους θα πρέπει... να ρωτούν τους αλλοδαπούς αν έχουν άδεια παραμονής.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου, στο ίδιο άρθρο, τονίζεται: «Οι διευθυντές ξενοδοχείων, παραθεριστικών κέντρων, κλινικών και θεραπευτηρίων, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που παρέχει με οποιοδήπτοε τρόπο στέγη σε αλλοδαπό οφείλουν να ενημερώνουν την αστυνομική υπηρεσία ή την υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης για την άφιξη και την αναχώρηση αλλοδαπών που φιλοξενούν».

Οσοι παραβιάζουν τις παραπάνω διατάξεις τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο από 500.000 δραχμές έως ένα εκατομμύριο. Μπαίνουν δηλαδή στην ίδια μοίρα με τους λαθρέμπορους και όσους απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από ένα έως 5 εκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ