Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ» ΓΣΕΕ
Συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής

Η πρόταση της ΓΣΕΕ υπονομεύει τον αγώνα, αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά αιτήματα, φθείρει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων 

Η λέξη «συμπλήρωμα» αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» για την εξέταση της «πρότασης νόμου» που κατέθεσε η ΓΣΕΕ στο υπουργείο Εργασίας, την ίδια μέρα που ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επαναδιατύπωνε τις αντεργατικές θέσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η διατύπωση της ΓΣΕΕ στο Δελτίο Τύπου που συνόδευε την πρότασή της: «Το Σχέδιο Νόμου που προτείνουμε αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης». Επιπρόσθετα, δηλωνόταν ότι η αποδοχή του δε στοιχειοθετεί και συναίνεση με τα κυβερνητικά μέτρα, εφόσον στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης «δεν περιλαμβάνονται βασικές μας προτάσεις και θέσεις». Οι περίτεχνες διατυπώσεις δε σώζουν, ωστόσο, την κατάσταση.

Για μια ακόμη φορά, κόντρα στη δηλωμένη θέση των εργαζομένων για άμεση απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ παίζει το παιχνίδι του «κοινωνικού διαλόγου», προσεγγίζει τη συλλογιστική της κυβέρνησης για τη «μείωση του χρόνου εργασίας», βοηθώντας το αντεργατικό έργο της, κάνει «συμπληρωματικές» προτάσεις σε ένα πλαίσιο που μόνο φραστικά και για χάριν εντυπώσεων «απορρίπτει», σπέρνει σύγχυση στους εργαζόμενους.

Το αίτημα αυτή τη στιγμή είναι ένα: Αμεση απόσυρση όλων των μέτρων. Με την «πρόταση νόμου», η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπονομεύει αυτό το αίτημα. Επιπρόσθετα, δεν κάνει καμία αναφορά στην αύξηση των ορίων απολύσεων, στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στα μέτρα ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, διαπίστωσε και «βελτιώσεις» στα μέτρα, μετά τις ανακοινώσεις Γιαννίτση...

Τα βασικά σημεία της πρότασης της ΓΣΕΕ είναι: Ανώτατο όριο νόμιμης εβδομαδιαίας απασχόλησης 43 ώρες από 48 και 42 ώρες από το 2002. Συμβατικό ωράριο εβδομαδιαίας εργασίας 39 ωρών και 38 ωρών από το 2002. Χαρακτηρισμός της εργασίας από τις 38 - 39 ώρες και πάνω μέχρι τις 43 - 42, ως ιδιόρρυθμης υπερωρίας η οποία θα αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 25%. Η υπέρβαση της ανώτερης νόμιμης εβδομαδιαίας απασχόλησης να θεωρείται υπερωρία και να αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 100%. Ανώτατο όριο ημερήσιας απασχόλησης οι 8 ώρες.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αγνοεί συνειδητά ότι η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» ισχύει ήδη, με βάση τον αντεργατικό νόμο 2639. Ετσι, η «μείωση» του χρόνου εργασίας σε αυτό το καθεστώς είναι πλαστή και «λογιστική», όπως το διαβόητο ψευτο-38ωρο που διαλαλεί ο υπουργός Εργασίας, αφού δεν καθορίζεται αυστηρά ο ημερήσιος χρόνος εργασίας. Μόνο η εφαρμογή 35ωρου - 5νθήμερου - 7ωρου, με αύξηση αποδοχών, με πλήρη και σταθερή απασχόληση, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα χτυπά «κατάκαρδα», καταργεί την «ελαστικότητα» του χρόνου εργασίας και οδηγεί σε πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας. Η αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών και όλα αυτά, καμία αξία δεν έχουν όταν ισχύει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ