Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα τους κοιτάζουν και στα δόντια...

  Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μετανάστες θα εισέρχονται στη χώρα αυστηρά με βάση ανάγκες, που θα προσδιορίζει η κυβέρνηση και εφόσον έχουν εξασφαλίσει κάρτα εργασίας και έχουν περάσει... το τεστ προσωπικότητας, στο οποίο θα υποβάλλονται από τις Επιτροπές Μετανάστευσης που συστήνονται σε κάθε Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, στα κατά τόπους προξενεία συστήνονται γραφεία ευρέσεως εργασίας, όπου θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο λίστες του ΟΑΕΔ με τις ανάγκες σε ξένο εργατικό δυναμικό. Τα προξενεία θα προχωρούν σε ανακοινώσεις των θέσεων εργασίας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί θα υποβάλλουν εκεί τις αιτήσεις τους. Ακολούθως, οι λίστες των προξενείων αποστέλλονται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που εκδίδουν την άδεια εργασίας. Στη συνέχεια ο Νομάρχης διαβιβάζει την άδεια εργασίας στο οικείο ελληνικό προξενείο, προκειμένου να δοθεί άδεια εισόδου στον αλλοδαπό.

Η άδεια εργασίας χορηγείται για ένα χρόνο, και μπορεί να ανανεώνεται, εφόσον ο αλλοδαπός συνάψει σύμβαση εργασίας. Για ένα χρόνο χορηγείται και η άδεια παραμονής, από την Περιφέρεια. Προηγούμενα ο αλλοδαπός θα πρέπει να έχει περάσει το τεστ προσωπικότητας, με συνέντευξη που παραχωρεί στην Επιτροπή Μετανάστευσης. Αν η προσωπικότητα δεν είναι... αρεστή, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί τη θεώρηση άδειας εισόδου. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «ο πρόξενος μπορεί να αρνηθεί χωρίς αιτιολογία, τη χορήγηση θεώρησης εισόδου σε αλλοδαπό»...

Ανάλογη είναι και η διαδικασία για όσους αλλοδαπούς εισέλθουν στη χώρα για εποχιακή εργασία, μόνο που η σχετική άδεια παραμονής ισχύει για έξι μήνες.

Ενα χρόνο ισχύει και η άδεια παραμονής που δίνεται σε αλλοδαπό που εισέρχεται στη χώρα για σπουδές. Βασική προϋπόθεση είναι να μπορεί να καλύψει τα έξοδα παραμονής του και να είναι υγιής. Η άδεια παραμονής ανανεώνεται κάθε χρόνο και για όσο διαρκεί ο κύκλος σπουδών.

Αλλοδαποί που εισέρχονται στη χώρα για άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας, παίρνουν άδεια παραμονής για δύο χρόνια, και εφόσον παρουσιάσουν αποδεικτικά στοιχεία για την εισαγωγή συναλλάγματος και άλλα πως μπορούν να καλύψουν τα έξοδα παραμονής τους.

Παράλληλα, προβλέπεται η οικογενειακή συνένωση, δηλαδή η είσοδος στη χώρα μελών αλλοδαπού, εφόσον αυτός ζει και εργάζεται ήδη τρία χρόνια στην Ελλάδα και αποδείξει πως μπορεί να τους εξασφαλίσει κατάλυμα, διατροφή και υγειονομική περίθαλψη. Ως μέλη οικογένειας αλλοδαπού νοούνται η σύζυγος και τα ανήλικα παιδιά, μέχρι 18 ετών.

Τέλος, αλλοδαποί καλλιτέχνες που επιθυμούν να απασχοληθούν σε κέντρα διασκέδασης, για να εισέλθουν στη χώρα πρέπει να έχουν άδεια εργασίας από το νομάρχη. Η άδεια εργασίας ισχύει για έξι μήνες και δεν ανανεώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ