Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
«Εγραψα για να ενημερωθεί ο κόσμος»

Το λόγο, για τον οποίο έγραψε το βιβλίο του, με τίτλο «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος», ανέπτυξε χτες ενώπιον του Γ` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο αντιστασιακός Γιώργος Μανδίκος, κατά τη διάρκεια της απολογίας του σε σχέση με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης εις βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που αντιμετωπίζει. «Αρχικά - είπε - είχαμε αγαθές σχέσεις με τον κ. Γιαννόπουλο. Ηταν ο αντιστασιακός υπουργός μας. Ολοι τον κάναμε παρέα. Εδινε συντάξεις σε αντιστασιακούς. Μετά, όμως, αποκαλύφθηκε. Οταν μου έδειξαν αυτά τα έγγραφα, αποφάσισα ότι έπρεπε να προστατεύσω την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Αυτός μας παρουσιάζεται σήμερα ως αντιστασιακός. Εγώ έχω κάνει 6,5 χρόνια στο βουνό. Εχω γράψει 15 φαρμακερά άρθρα εναντίον του. Το βιβλίο αυτό το έγραψα για να ενημερωθεί ο κόσμος για την ιστορία».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Γ. Μανδίκος υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σπιλώσει τον μηνυτή του, αλλά να καταδείξει την ιστορική αλήθεια, κάνοντας πολιτική κριτική. «Είχα στα χέρια μου - πρόσθεσε - την αίτηση, είχα τη διαταγή διάθεσης, τι να έκανα; Αν βάζατε έναν άνθρωπο σε ένα δωμάτιο και του δείχνατε αυτά τα έγγραφα, τι θα έκανε; Εκανα κριτική. Ο Γιαννόπουλος είναι επίορκος. Εδωσε όρκο σε άλλη πατρίδα. Είναι σατανική μορφή. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει, καταδικάζοντας τον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, όσον αφορά στη φωτογραφία που απεικονίζει τον Ευάγγ. Γιαννόπουλο μαζί με τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη και άλλους καπετάνιους του ΕΛΑΣ, ο κατηγορούμενος συγγραφέας είπε: «Αυτή η φωτογραφία είναι από τα Δεκεμβριανά, στο τέλος. Εγώ δε λέω ότι δεν ήταν στα Δεκεμβριανά. Στην Αντίσταση, πάντως, δεν ήταν. Θα τον αναγνωρίσω, επειδή τον γέμισαν παράσημα οι ξένες πρεσβείες; Οι Τσεχοσλοβάκοι θα τον κάνουν αντιστασιακό;».

Σε άλλη ερώτηση της πλευράς Γιαννόπουλου, αν ο χαρακτηρισμός «ταγματασφαλίτης», που κάνει για τον κ. Γιαννόπουλο στο βιβλίο του, είναι πολιτική κριτική, ο κατηγορούμενος αποκρίθηκε καταφατικά και προέτρεψε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να γράψει κι εκείνος ένα βιβλίο με τίτλο «Εγώ είμαι ο Γιώργος Μανδίκος».

Από τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία δεν έλειψαν και ορισμένες απρεπείς εκφράσεις μεταξύ των αντιδίκων, ενώ κάποια στιγμή τα μάτια του Ευάγγ. Γιαννόπουλου βούρκωσαν, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μανδίκου, Ν. Αθανασόπουλος, του είπε ότι έχει χάσει την ιδιότητα του δικηγόρου και κακώς παρίσταται ως πολιτική αγωγή. Ο κ. Γιαννόπουλος έβγαλε και του έδειξε τη δικηγορική του ταυτότητα, λέγοντας ότι έχει ζητήσει από τη σύζυγό του να τη βάλει πάνω στο μνήμα του, καθώς και ότι δε θα παραιτηθεί ποτέ από δικηγόρος. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την αγόρευση του εισαγγελέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ