Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πανεπιστήμιο, γνώση και υγεία

Πολλά είπαν χτες οι πανεπιστημιακοί γιατροί στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν για την αντίδρασή τους στο νόμο 2889/2001, που αναφέρεται στη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Δε θα σταθούμε στην ουσία των επιχειρημάτων τους -που σε τελευταία ανάλυση περιορίζεται στην αναστολή όσων διατάξεων του νόμου τους αφορούν και την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών.

Σημειώνουμε μια τοποθέτηση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Χρ. Κίττα, ο οποίος τεκμηριώνοντας την άρνηση του Πανεπιστημίου να δεχτεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο μάνατζερ που θα επιλέγει το υπουργείο Υγείας είπε: «Δεν μπορεί να υπάρχει μάνατζερ σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο που θα αποδώσει οικονομικό λογαριασμό, όπως προβλέπει ο νόμος. Το πανεπιστήμιο επενδύει στο μέλλον».

Πράγματι καθ' όλα σημαντική η επισήμανση του προέδρου της Ιατρικής Σχολής για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη γνώση ως δημόσιο αγαθό. Ευχής έργο θα ήταν να αντιμετωπίζουν ως δημόσιο παρόμοιο αγαθό και την υγεία, καθώς και οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν -για να μην πούμε τίποτε περισσότερο- ανεχτεί τη χυδαία εμπορευματοποίηση της υγείας. Παρά τα στοιχεία αυτοκριτικής που παρουσίασαν χτες δεν απαλλάσσονται από τις ευθύνες. Πολύ δε περισσότερο που περιορίζουν την κριτική τους μόνο στα σημεία που τους αφορούν, όταν ο προαναφερόμενος νόμος αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ