Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ
Βγήκε με το κεφάλι ψηλά

Ο Ζ. Καρακίτσιος μόλις έχει βγει από το Μεταγωγών και δέχεται τα συγχαρητήρια των συγχωριανών του και των συντρόφων του
Ο Ζ. Καρακίτσιος μόλις έχει βγει από το Μεταγωγών και δέχεται τα συγχαρητήρια των συγχωριανών του και των συντρόφων του
Με το κεφάλι ψηλά, βγήκε χτες από τη φυλακή Διαβατών ο αγωνιστής της ειρήνης Ζ. Καρακίτσιος, μετά από 5 μέρες εγκλεισμού. Η καταδίκη του και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε μέχρι την αποφυλάκισή του, χτες το μεσημέρι, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. «Ο λαός δε σκύβει το κεφάλι. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη, τον πόλεμο, τους τρομονόμους και την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», όπως και ο ίδιος δήλωσε βγαίνοντας από τις δικαστικές φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

Από τη στιγμή της καταδίκης του στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη τη διάρκεια κράτησής του, οι πολίτες και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, εξέφρασαν πολύμορφα τη συμπαράστασή τους στον κομμουνιστή κρατούμενο που φυλακίστηκε, γιατί αντιστάθηκε στην κατοχή του τόπου του από τους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, μέσα από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα συμπαράστασης, εκφράστηκε η αντίθεση του λαού στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και σε κάθε προσπάθεια να χτυπήσει το λαϊκό, φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η αποφυλάκισή του, έγινε χτες στο πλαίσιο της απαίτησης των φορέων του νομού Πιερίας και των αιρετών εκπροσώπων και μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτόχωρου να καταβάλει τα χρήματα για την εξαγορά της ποινής του Ζ. Καρακίτσιου. Μια απόφαση που εκφράζει την απαίτηση του λαού, οι αγωνιστές να κινούνται ανάμεσα στο λαό και φανερώνει πως η ελληνική κοινωνία έχει υψηλή ευαισθησία στην έκφραση αλληλεγγύης σε διωκόμενους κοινωνικούς αγωνιστές.

Ο Ζ. Καρακίτσιος πέρασε την καγκελόπορτα της φυλακής λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και έπεσε στην αγκαλιά των συντρόφων του και συναγωνιστών του, στην αγκαλιά των συναδέλφων του Δημοτικών Συμβούλων Λιτόχωρου - εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων - που τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.

«Επειδή πιστεύουμε ότι οι ιδέες δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Επειδή πιστεύουμε ότι ο αγώνας που έκανε ο Ζαχαρίας, ήταν δίκαιος, αποφασίσαμε ομόφωνα πως πρέπει να τον αποφυλακίσουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Λιτόχωρου Γ. Παπαθανασίου. Και πρόσθεσε: «Οι ιδέες πρέπει πάντα να είναι ελεύθερες και οι άνθρωποι να αγωνίζονται ελεύθερα. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον και δε θα βρίσκουν αφορμές για δήθεν άλλα ζητήματα, να ποινικοποιούν τις πολιτικές μας ιδέες».

Ο Γιώργος Νταφούλης Γραμματέας Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε δήλωσή του τόνισε: «Σήμερα αποφυλακίστηκε ο Ζ. Καρακίτσιος. Φεύγει με το κεφάλι ψηλά από τις φυλακές και στέλνει μήνυμα ότι καμία τρομοκρατία δεν μπορεί να λυγίσει τους αγωνιστές. Υπάρχει θωράκιση από την πλευρά του λαού απέναντι στην τρομοκρατία».

Ο ίδιος ο Ζ. Καρακίτσιος, φανερά συγκινημένος για το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε στο πρόσωπό του δήλωσε: «Πέσαμε σε μια εποχή, που με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θέλουν να ποινικοποιήσουν κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Αύριο θα πάρουν σειρά οι αγρότες, μεθαύριο οι οικοδόμοι, κλπ. Μπροστά σ' αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού πρέπει να κλιμακωθεί η αντίσταση».

Στο μεταξύ, και χτες φορείς της περιοχής συνέχιζαν να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στη δίωξη της φιλειρηνικής, αντιιμπεριαλιστικής δράσης όπως αυτή εκφράστηκε με την καταδίκη του Ζ. Καρακίστιου.

- Το αντιπολεμικό Μέτωπο Κιλκίς καταδίκασε τον άδικο εγκλεισμό στη φυλακή του αγωνιστή της ειρήνης και με ανακοίνωσή του απηύθυνε κάλεσμα στο λαό του νομού και τους φορείς του «να ενισχύσουν και να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα, για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στις τυχοδιωκτικές πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών, να καταργήσουμε στην πράξη κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο, κάθε νέο μέτρο αυταρχισμού και καταστολής. Για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους, για την κοινωνική πρόοδο».

- Το Παράρτημα Τούμπας Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, υπενθύμισε πως «αυτές οι καταδίκες θυμίζουν άλλες εποχές που η ιστορία και ο λαός μας τις έχει καταδικάσει».

«Η αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων. Μόνο ο ενωμένος λαϊκός αγώνες μπορεί να υπερασπίσει και να διευρύνει τις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις, να αποτρέψει τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων για την ειρήνη, τη δημοκρατία την προκοπή», αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Ψυχολογικού, Φιλολογικού και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ