Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πλευρό του Ζ. Καρακίτσιου

Εντονες διαμαρτυρίες από μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις εξακολουθεί να προκαλεί η καταδίκη και φυλάκιση του κομμουνιστή Ζ. Καρακίτσιου, που επί της ουσίας αποτελεί καταδίκη της αντίστασης και δικαιώνει τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

- Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταγγέλλει την ποινικοποίηση της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού-φιλειρηνικού κινήματος, που εκφράστηκε με την καταδίκη του δημοτικού συμβούλου Ζ. Καρακίτσιου, ο οποίος, όπως τονίζει, «καταδικάστηκε γιατί ασκώντας τα δημοκρατικά του δικαιώματα αντιστάθηκε στην αποβίβαση αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που κατευθύνονταν στο Κόσσοβο, αφού προηγουμένως αιματοκύλησαν τον γιουγκοσλαβικό λαό».

«Καταδικάζεται έτσι ουσιαστικά η αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων" και γίνεται προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός ώστε να μην αντιστέκεται», καταγγέλλει η «Συμπαράταξη» και αφού εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Ζ. Καρακίτσιο, καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την αυταρχική αντιμετώπιση των αγώνων του λαού.

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ)σημειώνει πως «η καταδίκη του φιλειρηνιστή αγωνιστή εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης όλων εκείνων που έμπρακτα αγωνίζονται κατά των εγκληματικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενάντια στους λαούς». Συμπληρώνει ότι η καταδικαστική απόφαση σε βάρος ενός αγωνιστή που πάλεψε εναντίον του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας έρχεται να επιβραβεύσει και να παραγράψει τα εγκλήματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη γειτονική χώρα. Η ΠΟΛ υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταπάτηση του δημοκρατικού δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και δράσης και απαιτεί την άμεση αποφυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου, ενώ καλεί τον λαό σε αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και αγώνα για να μην περάσουν τα τρομοκρατικά σχέδια και να αποκρουστεί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες.

- Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως η δίωξη εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους Ελληνες που αντιστέκονται και να ποινικοποιήσει ακόμη και τους πατριωτικούς αγώνες. Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της χώρας να συστρατευθούν στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία που θέλει να επιβάλει η «νέα τάξη πραγμάτων», να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, κατανοώντας πως ο αντιιμπεριαλιστικός αντιπολεμικός αγώνας είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να αφήσουν στα παιδιά τους.

- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που «αποπειράται να φιμώσει τον λαό με μέτρα καταστολής και να ευνουχίσει τις αγωνιστικές του διαθέσεις». Την προειδοποιεί ωστόσο πως «θα μας βρίσκει μπροστά της να της θυμίζουμε τι είναι πατριωτισμός και τι ενδοτισμός». Το Σωματείο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του συναγωνιστή Ζ. Καρακίτσιου.

- Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη Λαμίας» καταγγέλλει πως με τη δίκη αυτή διώκεται ουσιαστικά η πατριωτική, φιλειρηνική, αντιΝΑΤΟική στάση που κράτησε ο Ζ. Καρακίτσιος. Συμπληρώνει πως η πολιτική δίωξή του εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους Ελληνες πολίτες που αντιστέκονται.

«Οι διάφοροι "τρομονόμοι" - τονίζει - που ψήφισαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ουσιαστικά ποινικοποιούν κάθε μορφή αντίδρασης και αντίστασης». Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει πως το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στη «νέα τάξη», για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Ιδιαίτερα σήμερα - καταλήγει η ανακοίνωσή της - που οι ΗΠΑ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ηγούνται μιας πρωτόγνωρης εκστρατείας σφαγιασμού των δημοκρατικών ελευθεριών, επιβάλλεται η τόνωση της λαϊκής επαγρύπνησης, της μόνης ικανής να σταματήσει αυτή την επέλαση.

- Την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση των πολιτικών αγώνων, με αφορμή την καταδίκη του δημοτικού συμβούλου Ζαχαρία Καρακίτσιου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης, τονίζοντας ότι «αρνούμαστε να μείνουμε θεατές σ' αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα. Θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων».

«Στο μάθημα της Ιστορίας διδάσκουμε στα παιδιά πως η Ελλάδα υπάρχει χάρη στους πατριώτες αγωνιστές, που έδωσαν και τη ζωή τους για ιδανικά όπως ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία», επισημαίνει ο Σύλλογος. Τονίζει δε ότι «σήμερα φυλακίζεται ένας δημοτικός σύμβουλος, που τόλμησε μαζί με χιλιάδες άλλους Ελληνες πολίτες να διαδηλώσει υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια και την αγανάκτησή του για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Λιτόχωρο Πιερίας στη φλεγόμενη, τότε, χώρα της Γιουγκοσλαβίας. Η καταδίκη αυτή θυμίζει άλλες εποχές που η Ιστορία τις έχει γράψει με μαύρα γράμματα».

- Με ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει «την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης για καταδίκη του αγωνιστή της ειρήνης Ζαχαρία Καρακίτσιου και ζητεί την άμεση αποφυλάκισή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ