Πώς αναβαθμίζεται το «τουριστικό προϊόν»...
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οτι κανείς δεν υποχρεώνει τους ξενοδόχους να απασχολούν ελάχιστο αριθμό καμαριέρων («είτε ως απόλυτο αριθμό είτε ως αναλογία επί του αριθμού των κλινών») ή άλλων εργαζομένων (πέρα από έναν θυρωρό) ενημερώνει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με επιστολή προς το υπουργείο Απασχόλησης, μετά το θέμα που έχει προκύψει με την επιχείρηση CLUB MED (η οποία σε ξενοδοχείο του Μαραθώνα απέλυσε όλες τις καμαριέρες που επέστρεψαν μέσα από ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού). Σπεύδει, δηλαδή, το υπουργείο να δικαιολογήσει τους εργοδότες που αξιοποιούν κάθε τρόπο για να βρουν φτηνότερους εργαζόμενους. Προσθέτει, μάλιστα, ότι «πάγια θέση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ως εκ τούτου η τουριστική πολιτική είναι σε αυτήν την κατεύθυνση προσανατολισμένη, ώστε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας να αναβαθμίζεται συνεχώς». Δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν της χώρας, την ώρα που τα ξενοδοχεία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των χώρων δουλειάς που διεκδικούν επάξια το χαρακτηρισμό «κάτεργο» για χιλιάδες εργαζόμενους και ενώ όλο και λιγότερες λαϊκές οικογένειες μπορούν να κάνουν διακοπές.

Για μια τέτοια κυβέρνηση, αναβάθμιση προφανώς αποτελεί η εμπορευματοποίηση των διακοπών, η εξασφάλιση για τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου μεγαλύτερου κομματιού της «πίτας». Γι' αυτό και κανένας δεν ασχολείται με τις επίμονες αρνήσεις των ξενοδόχων για την κατάρτιση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού ανά μονάδα, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Το αντίθετο. Η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενισχύει την αυθαιρεσία των εργοδοτών, που είναι ελεύθεροι να απασχολούν και να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν, μέσα από όποιο καθεστώς τους συμφέρει και όπως απαιτούν τα κέρδη τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράδεισος κερδών για το τουριστικό κεφάλαιο - κόλαση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (2021-09-11 00:00:00.0)
«Παράπονα» από την... κυβέρνηση (2010-07-17 00:00:00.0)
Κάθε ξενοδοχείο και μια συγκέντρωση (2008-09-17 00:00:00.0)
Από νωρίς στην εργασιακή βαρβαρότητα (2005-08-10 00:00:00.0)
Εκπτώσεις 30% για τους Ελληνες (1998-09-01 00:00:00.0)