Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ
Κάθε ξενοδοχείο και μια συγκέντρωση

Στιγμιότυπα από την αναμέτρηση των ταξικών δυνάμεων με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της

Αποκλεισμένη από εργαζόμενους η είσοδος του «Μεγάλη Βρετάνια»
Αποκλεισμένη από εργαζόμενους η είσοδος του «Μεγάλη Βρετάνια»
Δυναμική απάντηση στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την εργοδοτική τρομοκρατία έδωσε το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από τα χαράματα σε όλα τα μεγάλα συγκροτήματα της περιοχής.

Οι κεντρικές είσοδοι του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, στο Παλαιό Φάληρο, έκλεισαν πριν τις έξι. Στις οκτώ οι απεργοί άρχισαν να κατευθύνονται με πούλμαν στο LEDRA MARIOT. «Κάτω τα χέρια απ' τα ΒΑΕ» ξεκαθαρίζουν το πανό και η ντουντούκα, ενώ κινούνται από τη ρεσεψιόν στην τραπεζαρία. Το μήνυμά τους φτάνει παντού, η μεταφρασμένη στα αγγλικά προκήρυξη του συνδικάτου μοιράζεται στους τουρίστες. Κατεβαίνουν στο υπόγειο, ανεβαίνουν στους ορόφους με τα δωμάτια: «Θυμάστε πώς μπήκαν στα ΒΑΕ οι καμαριέρες: Ενα μήνα απεργία κάναμε, ήμασταν έξω απ' το υπουργείο. Μην τους αφήνουμε να μας λένε "δε γίνεται τίποτα" συνάδελφοι!..». Με μπροστάρισσες τις μετανάστριες εργαζόμενες, οι καμαριέρες της βάρδιας αλλάζουν ρούχα, φεύγουν για τη συγκέντρωση.

Μάχη χώρο το χώρο

Από την Ευρυδάμαντος, οι απεργοί φτάνουν στο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ με πορεία. Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να τους εμποδίσουν και να τους τρομοκρατήσουν πέφτουν στο κενό. «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση!», τα συνθήματα ηχούν μέσα στο χώρο υποδοχής. Το κάλεσμα αντίστασης στρέφεται ειδικά στους εξτρατζήδες που έχει φέρει ο ξενοδόχος για να αντικαταστήσουν τους μόνιμους, πληρώνοντάς τους 2,50 ευρώ/δωμάτιο!

Η διαδήλωση μπαίνει μέσα στο «Μεγάλη Βρετάνια»
Η διαδήλωση μπαίνει μέσα στο «Μεγάλη Βρετάνια»
Σε μια άλλη μεριά της Αθήνας, απεργοί του κλάδου και μέλη του συνδικάτου δίνουν με την ίδια αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας. Η απεργιακή «φρουρά» είχε στηθεί έξω από το ξενοδοχείο «ΧΙΛΤΟΝ» λίγο πριν τις έξι. Σιγά - σιγά άρχισαν να φτάνουν εργαζόμενοι, οι οποίοι στοιχίζονταν με τους υπόλοιπους απεργούς έξω από τις εισόδους του ξενοδοχείου. Ομάδα απεργών μπαίνει στα εστιατόρια, στα πλυντήρια για να καλέσει στην απεργία τους ελάχιστους εργαζόμενους που είχε αναγκάσει η εργοδοσία να μπουν στο ξενοδοχείο πριν από τις 6 το πρωί.

Σύσσωμοι οι απεργοί από το «Χίλτον» κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο «ΚΑΡΑΒΕΛ». Ηταν τέτοια η αποφασιστικότητά τους, που οι αστυνομικοί, που έφτασαν στο ξενοδοχείο μετά από κάλεσμα της εργοδοσίας, δεν τόλμησαν να ενοχλήσουν την περιφρούρηση.

Στο κέντρο της Αθήνας

Μάχη δόθηκε και στα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Στο «Ρέζιντεντ Τζόρτζιο» και στο «Κάνιγγος» στην πλατεία Κάνιγγος, η περιφρούρηση δεν άφησε κανένα περιθώριο στην εργοδοσία να αξιοποιήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Οι εργαζόμενοι έμειναν έξω. Στο «ΝΟΒΟΤΕΛ» οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου περιφρούρησαν την απεργία τους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν έξω. Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «POLIS GRAND HOTEL» έμειναν έξω. Λίγο μετά τις 8 καμαριέρες, σερβιτόροι κ.ά άρχισαν να φτάνουν από τα ξενοδοχεία του κέντρου στην πλ. Κάνιγγος και να ενώνονται με τους συναδέλφους τους έξω από το ξενοδοχείο «Ρέζιντεντ Τζόρτζιο».

Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Απασχόλησης
Η πορεία κατευθύνεται στο υπουργείο Απασχόλησης
Ταυτόχρονα, άλλες ομάδες περιφρούρησης του συνδικάτου έδιναν τη μάχη της απεργίας σε καφετέριες και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Μοναστηράκι και άλλου.

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί, οι απεργοί ξεκινούν για τη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.


Εργαζόμενοι ξηλώνουν το πεζοδρόμιο στο υπουργείο
Εργαζόμενοι ξηλώνουν το πεζοδρόμιο στο υπουργείο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία ανοχή στην εργοδοτική βία! (2023-08-30 00:00:00.0)
Απεργιακή αναμέτρηση για ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών (2012-07-11 00:00:00.0)
Μάχη ευθύνης απέναντι στην επίθεση (2010-04-22 00:00:00.0)
Επιτυχία σημείωσε η χτεσινή απεργία (2010-02-09 00:00:00.0)
Αναντικατάστατη η συμβολή της περιφρούρησης (2008-03-22 00:00:00.0)
Αψήφησαν την τρομοκρατία και ξεσηκώθηκαν! (2004-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ