Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Θέλουν να «ξηλώσουν» ειδικότητες ναυτεργατών

Να απολύσει τους εργαζόμενους «γενικών υπηρεσιών» επιχείρησε χτες η ΑΝΕΚ, ακινητοποιώντας το ΠΡΕΒΕΛΗ λόγω βλάβης

Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να ακινητοποιούν αυθαίρετα τα πλοία της ακτοπλοΐας, απολύοντας τους ναυτεργάτες, ποδοπατώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αφήνοντας τα νησιά στην τύχη τους. Χτες τη σκυτάλη πήρε η ΑΝΕΚ, η οποία με πρόφαση βλάβη του ΠΡΕΒΕΛΗ, επιχείρησε να το ακινητοποιήσει και να απολύσει παράνομα τους ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (θαλαμηπόλους, τροφοδότες κλπ) του πληρώματος. Οι ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων, κάτω από όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας, παρουσιάστηκαν στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, «αυθορμήτως και μαζικά» κατά το Λιμεναρχείο, ζητώντας να απολυθούν! Σε πρώτη φάση και κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ η επιχείρηση της ΑΝΕΚ απέτυχε, αλλά θα επανέλθει.

Η πρόκληση της ΑΝΕΚ, του μεγαλομετόχου Βαρδινογιάννη, εντάσσεται στα πλαίσια του οργανωμένου σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους ακτοπλόους εφοπλιστές ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα και συνολικά σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας έχει χαρακτηρίσει τους ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων ως «μη επαγγελματίες ναυτικούς», αποκαλύπτοντας ότι οι εφοπλιστές επιδιώκουν να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους ανασφάλιστους αλλοδαπούς, όπως έχει συμβεί στις άλλες κατηγορίες πλοίων.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ναυτεργάτες «γενικών υπηρεσιών» της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης καταγγέλλουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ και στα ναυτεργατικά σωματεία που ως φερέφωνα των εφοπλιστών, έχουν αναλάβει να αποδιοργανώνουν την οργή και την αγανάκτηση των ναυτεργατών. Καλούν τους ναυτεργάτες να δράσουν γρήγορα και οργανωμένα. Συσπειρωμένοι στη ΝΣΚ να οργανώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια, σε κάθε μονάδα πλοίου, να επιβάλουν γενικές συνελεύσεις στα σωματεία τους, να ανατρέψουν τη «στείρα εφοπλιστόδουλη κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους μας» και να διεκδικήσουν δικαιώματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ