Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Παλικαρίσια μάχη ενάντια στα σχέδια για τα ΒΑΕ

Με ψυχή τα ταξικά τους συνδικάτα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, η χτεσινή απεργία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε εργοδότες και κυβέρνηση

Δυνατή «γροθιά» στην αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, στους προϊσταμένους της, το μεγάλο κεφάλαιο, που με εντολή του επιχειρείται η κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), αλλά και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό οι οποίοι πραγματοποίησαν πανελλαδική 24ωρη απεργία.

Με μπροστάρη τα ταξικά τους σωματεία και όπλο τους το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης και προχώρησαν σε δυναμικές και μαχητικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Η απαίτηση ξεκάθαρη: «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ». Το ίδιο ξεκάθαρο και το αίτημα: «Ορια ηλικίας και συντάξεις με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξης».

Κάθε ξενοδοχείο και διαδήλωση

Την επιλογή τους να βαδίσουν στο δρόμο του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ επιβεβαίωσαν στην πράξη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις επισιτισμού στην Αθήνα, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στην κινητοποίηση που οργάνωσε το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας. Από τα χαράματα, ομάδες περιφρούρησης του Συνδικάτου σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, σε επιχειρήσεις του επισιτισμού φρέναραν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία, να τρομοκρατήσει εργαζόμενους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι από άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και το ΠΑΜΕ.

Μαζικά λίγο μετά τις 10 το πρωί από διάφορες περιοχές της Αθήνας έφταναν απεργοί έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα. Οι πρώτοι πήραν θέση μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου απλώνοντας το πανό του Συνδικάτου. Σε λίγο έξω από το ξενοδοχείο και ο δρόμος μπροστά γέμισε με απεργούς. Η πρόεδρος του Συνδικάτου, Γεωργία Φλούδα, χαιρετίζει την κινητοποίηση και ρίχνει το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ». Οι απεργοί απαντούν: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Η κινητοποίηση αρχίζει. Σύσσωμοι οι απεργοί μπαίνουν μέσα στο ξενοδοχείο, όπου τσιράκια της εργοδοσίας λίγο νωρίτερα προσπάθησαν να κλειδώσουν τις πόρτες και κατακλύζουν τη ρεσεψιόν. Από την ντουντούκα απευθύνεται κάλεσμα σε όσους εργαζόμενους είναι μέσα να βγουν έξω, να ενωθούν με τους συναδέλφους τους. Οι απεργοί καταγγέλλουν τους μεγαλοξενοδόχους «μέσα στο σπίτι τους», υποδεικνύοντάς τους ως εντολοδότες. «Αυτοί έχουν παραγγείλει την κατάργηση των ΒΑΕ και η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει το αίτημά τους», ακούγεται από την ντουντούκα.

Ξήλωσαν τα πεζοδρόμια

Λίγη ώρα αργότερα η πορεία ξεκινά. Οι απεργοί κατευθύνονται προς το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου. Λίγο πριν κάνουν τη δεύτερη στάση τους, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ανεβαίνει πάνω και στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζει ότι ο κλάδος δε θα επιτρέψει το χτύπημα των δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων που η κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει από τα ΒΑΕ.

Επόμενη στάση το υπουργείο Απασχόλησης. Από την ντουντούκα οι απεργοί καταγγέλλουν την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία προκλητικά φρόντισε για ακόμα μια φορά να απουσιάζει από το υπουργείο. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι εργασίας είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας», βροντοφωνάζουν οι απεργοί. Με σπρέι γράφουν στο δρόμο το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ».

Ταυτόχρονα, άλλοι απεργοί σε μια συμβολική κίνηση ξηλώνουν με κασμάδες πλάκες του πεζοδρομίου μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης. «Με τη συμβολική αυτή κίνηση θέλουμε να δηλώσουμε ότι έτσι θα ανατρέψουμε, έτσι θα "ξηλώσουμε" την πολιτική τους», εξηγεί από την ντουντούκα ο Χρ. Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εργαζόμενος στον κλάδο. Οι απεργοί αφού έμειναν για λίγη ώρα έξω από το υπουργείο στη συνέχεια διαλύθηκαν με προορισμό τα γραφεία του Συνδικάτου, προκειμένου να συνεχίσουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ