Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν πάει άλλο πια!

«

Συναδέλφισσες να 'ρθει μια καμαριέρα απ' το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ και μία απ' το LEDRA MARIOT, να πάμε να πιάσουμε τις γυναίκες που δουλεύουν "εξτρά". Να ξεφοβίσουμε τον κόσμο!». Στη φράση αυτή του συναδέλφου της απ' το συνδικάτο, κατάλαβε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η ίδια απεργούσε. Στο «πηγαδάκι», η γλώσσα της λύθηκε. «16 δωμάτια τη μέρα περιμένουν. Και πρέπει να στρώσεις τα κρεβάτια, ν' αλλάξεις σεντόνια, να "γυαλίσεις" τη λεκάνη, το νιπτήρα... Να καθαρίσεις τους καθρέφτες, να ξεσκονίσεις, να σκουπίσεις... Μια ώρα για το καθένα θες κανονικά. Κι ούτε φτάνει βέβαια το 8ωρο. Πάει η ώρα έξι να τελειώσεις. Κι ούτε σου δίνουν τα περισσότερα που πρέπει...». Η πίεση είναι τεράστια. «Κι άμα είσαι στις "δύσκολες μέρες"; Παίρνεις τρία χάπια κι είσαι εντάξει...», πίκρανε πάλι το χαμόγελό της.

Ηταν η ίδια, που, μερικές ώρες πριν, στεκόταν αναποφάσιστη στο πεζοδρόμιο έξω απ' το ξενοδοχείο. Δεν ήξερε αν έπρεπε να μείνει ή να κατέβει στη συγκέντρωση με τους άλλους. Δίσταζε. Φοβόταν. Γιατί να το αρνηθεί; Ναι, φοβόταν. Αν μείνεις άνεργος, είναι δύσκολο να ξαναβρείς δουλειά. Και αυτή του ποδαριού. Μόνο συμβάσεις δυο και τριών μηνών «προσφέρουν». `Η, ακόμα χειρότερα, να σε προσλαμβάνουν το πρωί και να σε απολύουν το ίδιο βράδυ. Και τώρα άκουγε τον εαυτό της να θυμίζει στις συναδέλφους της απ' το ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ πως «δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ γιατί μας πονάνε τα χέρια μας, βρε κορίτσια. Δεν πάει άλλο πια! Να κατέβουμε κάτω».

Μόλις μπήκαν στη ρεσεψιόν με το πανό, άνθρωποι της εργοδοσίας σήκωσαν χέρι σε κάποιους για να τους τρομάξουν. Στην αρχή φοβήθηκε, μετά όμως πήρε θάρρος. Οι ξενοδόχοι φοβούνται περισσότερο από κείνους. Ξέρουν καλά ότι η εργατική τάξη, ενωμένη και έχοντας συνειδητοποιήσει το δίκιο και το ρόλο της, μπορεί να γίνει πανίσχυρη. Κι έτσι αυθόρμητα, όπως φώναζαν, εκείνη ύψωνε και κουνούσε τη γροθιά της στο ρυθμό των συνθημάτων... Σκηνές από την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Απάντηση σ' εκείνους που ξεπουλάνε τους εργάτες και κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να παραδοθούν αμαχητί σ' έναν πόλεμο που έχουν όλη τη δύναμη να κερδίσουν.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ