ΚΟΛΕΓΙΑ
Περισσεύει η υποκρισία γύρω από τις αδειοδοτήσεις

Παρά τις παραιτήσεις, τα πυροτεχνήματα και το κλίμα που δημιουργείται, οι αδειοδοτήσεις των κολεγίων συνεχίζονται

Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009

Σπουδές και δουλειά με δικαιώματα απαιτούν φοιτητές και σπουδαστές, που με τις κινητοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια αντιδρούν στο μεγάλο παζάρι των κολεγίων και της «ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας Παιδείας
Δεν έχει όρια η υποκρισία των φορέων που συμμετέχουν στην υπόθεση της αδειοδότησης των κολεγίων. Πρώτα όρισαν εκπροσώπους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων, νομιμοποιώντας τη διαδικασία, και τώρα οι εκπρόσωποι αυτοί παραιτούνται για ...διαχειριστικούς λόγους. Παρά το «χάος» που υποτίθεται ότι πάει να δημιουργηθεί, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της ΓΓ του, Νίκης Γκοτσοπούλου, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στις αδειοδοτήσεις των κολεγίων, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει - με κάθε τρόπο - τους εμπόρους που πουλούν τη γνώση.

Μάλιστα, σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη «νέα γρίπη» και στην οποία συμμετείχε ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ζητήθηκε να οριστούν νέοι εκπρόσωποι στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου Κολεγίων. Οι πρυτάνεις απάντησαν ότι θα αποφασίσουν εάν θα ορίσουν εκπρόσωπο στην Επιτροπή, στην επόμενη σύνοδό τους, τον Οκτώβρη.

Για την ιστορία των παραιτήσεων θυμίζουμε ότι προηγήθηκε η παραίτηση ενός πανεπιστημιακού και ακολούθησε η παραίτηση του εκπροσώπου των ΤΕΙ. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) αξιοποιεί τις παραιτήσεις για να ζητήσει - με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας - «να οριστεί καινούρια επιτροπή». Στην ίδια επιστολή λέει ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστικός έλεγχος στα κολέγια», ενώ για την «τιμή των όπλων» ζητάει απ' την κυβέρνηση να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα «ώστε να ισχύσει το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Την ίδια υποκριτική στάση γύρω από το θέμα των κολεγίων κρατά η Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ. Από τη μια τάχα διαμαρτύρεται μιλώντας για εξομοίωση των πτυχίων των ΤΕΙ «με τους τίτλους σπουδών που παρέχουν ανθούσες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που παράγουν γνώση κατά παραγγελία», αλλά από την άλλη αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης των κολεγίων, σημειώνοντας ότι «μέσα σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς τα κολέγια αποτελούν ελεύθερη επιλογή όσων τα αποδέχονται και μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά». Στη συνέχεια οι πρόεδροι υποστηρίζουν ότι είναι «ηθικά απαράδεκτο η ίδια η Πολιτεία απροκάλυπτα να κατευθύνει τη νεολαία της χώρας προς αυτά (σ.σ. κολέγια), αποφεύγοντας έντεχνα να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων μας».

Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της δηλώνει ότι θα αντιδράσει μέσω της δικαστικής οδού, με παρεμβάσεις στο ΣτΕ και τα όργανα της ΕΕ, ενώ δε λείπουν και οι δημόσιες τοποθετήσεις πανεπιστημιακών που δηλώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπέρ της αναγνώρισης των κολεγίων ως ιδιωτικών πανεπιστημίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποτραπεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Παιδεία (2009-10-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-09-10 00:00:00.0)
Ρίχνουν το καρότο της «αξιολόγησης» (2007-12-16 00:00:00.0)
Πρυτανικές εκλογές σε Πάντειο και Πολυτεχνείο (2001-06-15 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο η αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης (2001-06-08 00:00:00.0)