ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1
Ενα... καλάθι προβλήματα
Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009

ICON

Η κορυφή είναι και φέτος υπόθεση για τους δυο «αιώνιους», Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
Στη σκιά των προβλημάτων, που πάντα υπήρχαν αλλά φέτος φαίνεται να είναι πιο έντονα από ποτέ, ανοίγει αυτό το Σαββατοκύριακο (έτσι αναμενόταν τουλάχιστον μέχρι που γραφόταν το κείμενο) η αυλαία του φετινού πρωταθλήματος της Α1. Και εάν αγωνιστικά τα πράγματα είναι λίγο - πολύ ξεκάθαρα, με τους δυο «αιώνιους», Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, να είναι τα απόλυτα φαβορί, εξω-αγωνιστικά η κατάσταση είναι τελείως αντίθετη. Τα συσσωρευμένα προβλήματα σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους παίκτες (εργασιακά, ασφαλιστικά), τα σχεδόν μόνιμα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων ομάδων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (βλ. ΑΕΚ), η απουσία τηλεοπτικής στέγης (τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της εβδομάδας) είναι τα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ του φετινού πρωταθλήματος.

Σε ετοιμότητα ο ΠΣΑΚ

Μετά από χρόνια υπομονής ο σύνδεσμος των παικτών φαίνεται φέτος να προσπαθεί να καλύψει την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων. Μάλιστα μια ημέρα μετά την επίσημη συνέντευξη για το νέο πρωτάθλημα, ο Σύνδεσμος των παικτών με ανακοίνωσή του συνέχισε την κριτική στη Λίγκα των ομάδων (ΕΣΑΚΕ) για τις πρακτικές της, με αφορμή τη βοήθεια που δόθηκε στην ΑΕΚ για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα (μπήκε εγγυητής η Λίγκα στη ΦΙΜΠΑ), ενώ έδειξε και αποφασισμένος να σκληρύνει τη στάση του όσο θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

«... Ντροπή σας κύριοι. Μάλλον δεν έχετε κατανοήσει την οργή των Ελλήνων παικτών. Μεσολαβείτε για να αποφύγουν οι ομάδες την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντί μας, σφυρίζετε αδιάφορα στα εκατομμύρια των χρεών που δημιουργούν τα μέλη σας. Δεν τιμωρείτε ποτέ καμία ομάδα ανεξαρτήτως των πράξεών της και τώρα αποζημιώνετε επιλεκτικά τους αθλητές που επιθυμείτε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΣΑΚ για να καταλήξει στο ότι η στάση του στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο σκληρή. «Μας έχετε εξαγριώσει κύριοι και σας ενημερώνουμε ότι το φετινό πρωτάθλημα δε θα τελειώσει ποτέ αν δεν μπουν επιτέλους σαφείς κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Το φετινό πρωτάθλημα δε θα τελειώσει αν δεν καταλάβετε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσετε να σέβεστε τα δικαιώματά μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος των παικτών σε συνεδρίασή του στο τέλος του προηγούμενου μήνα είχε προαναγγείλει κινητοποιήσεις για την έναρξη του πρωταθλήματος. Πιο συγκεκριμένα, για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 και τη 2η της Α2 θα υπάρξει πεντάλεπτη καθυστέρηση της έναρξης των αγώνων. Το επόμενο βήμα θα γίνει τη 2η αγωνιστική της Α1 και την 3η της Α2, όπου θα υπάρξει δεκάλεπτη καθυστέρηση. Αν δε βρεθούν λύσεις, τότε την 4η αγωνιστική της Α1 και την 5η της Α2 θα υπάρξει ολοκληρωτική απεργία από την αγωνιστική δραστηριότητα.

Θηλιά τα οικονομικά

Εκτός όμως των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παίκτες η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στις ομάδες, με πολλές από αυτές να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό βεβαίως έχει και αντίκτυπο σε πολλές περιπτώσεις και στη συμπεριφορά προς τους παίκτες, αφού αδυνατούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Στη χειρότερη μοίρα όλων φαίνεται να είναι η ΑΕΚ, που μέχρι την τελευταία στιγμή η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα ήταν αμφίβολη, ενώ ήδη αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το Κύπελλο. Αιτία η απαγόρευση από τη ΦΙΜΠΑ να εγκρίνει τις διεθνείς μεταγραφές (πιστοποιητικό) λόγω παλιών χρεών στον πρώην Σλοβένο παίκτη της Πάβιτς και τους εκπροσώπους του. Τελικά η λύση δόθηκε αφού η Ενωση κατέθεσε προκαταβολή των οφειλομένων και αφού προηγουμένως ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ αποφάσισαν να μπουν εγγυητές. Βέβαια, μπορεί οι υπόλοιπες ομάδες να μην έφθασαν στα όρια που έφθασε η ΑΕΚ, ωστόσο η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική. Εάν εξαιρέσει κανείς μια χούφτα ομάδων, οι υπόλοιπες βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί.

Συγκεκριμένη η αιτία της κατάστασης

Ολα αυτά που απασχολούν σήμερα το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών αλλά και γενικότερα το χώρο του μπάσκετ, αφού και στις μικρότερες κατηγορίες (Α2, Β' - Γ' Εθνική, ερασιτεχνικές κατηγορίες) η κατάσταση κάθε άλλο παρά καλύτερη είναι, δεν προκύπτουν από το πουθενά. Εστω και εάν οι αρμόδιοι (πολιτεία, παράγοντες) τα αντιμετωπίζουν σαν μεμονωμένα φαινόμενα μιας χρονιάς, η ουσία είναι ότι η αιτία τους βρίσκεται στα θεμέλια του οικοδομήματος του επαγγελματικού και συνάμα εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Του αθλητισμού που - με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια - βρίσκεται στο έλεος των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους, που χρησιμοποιώντας σαν βιτρίνα την ομάδα και εκμεταλλευόμενοι το φανατισμό των οπαδών κάνουν το δικό τους... παιχνίδι. Και όταν η κατάσταση γίνεται «μη συμφέρουσα» γι' αυτούς, δεν έχουν πρόβλημα να φύγουν αφήνοντας πίσω τους καμένη γη. Και βέβαια πάλι κανένα πρόβλημα... αφού τις χρεοκοπημένες αθλητικές εταιρείες θα αναλάβει ο κρατικός κορβανάς να τις σώσει από τον αφανισμό. Είναι ο ίδιος κορβανάς που δεν ανοίγει ποτέ όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού ή του μαζικού αθλητισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απεργία οι παίκτες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους (2009-11-15 00:00:00.0)
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΣΑΚ (2009-11-15 00:00:00.0)
Πρεμιέρα με εκπλήξεις (2009-10-27 00:00:00.0)
Σε απεργία ο ΠΣΑΚ (2008-09-18 00:00:00.0)
Από Κυψέλη... Περιστέρι (2003-05-16 00:00:00.0)
Για δυο θέσεις στον... ήλιο (2001-06-02 00:00:00.0)