ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στο κόκκινο η ένταση που πυροδοτούν οι αμερικανικές βάσεις
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009

Οι παράνομες γέφυρες στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η στρατιωτική συμφωνία της Κολομβίας με τις ΗΠΑ, συμφωνία που παραδίδει ουσιαστικά την εθνική ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να γίνει πεδίο βολής και ορμητήριο επεμβάσεων παντός είδους, συνεχίζει να πυροδοτεί τις εντάσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Το ζήτημα της εγκατάστασης των βάσεων, που ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Ερνέστο Σαμπέρ, χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο ιστορικό λάθος της Κολομβίας», θα αποτελέσει εκ νέου κύριο ζήτημα διαβουλεύσεων στην επικείμενη σύνοδο της Ενωσης της Νότιας Αμερικής (UNASUR), ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Φρανσίσκο Αρίας Καρδένας, τόνισε ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με την Κολομβία, αλλά «καλωσορίζει» οποιαδήποτε πρωτοβουλία εκ μέρους του UNASUR.

Το μεγαλύτερο μέτωπο της έντασης που έχει προκαλέσει η στρατιωτική συμφωνία Κολομβίας - ΗΠΑ είναι αυτό με τη Βενεζουέλα. Η Βενεζουέλα έχει ενισχύσει το στρατό στα σύνορά της, ενώ προχτές προχώρησε και στην καταστροφή των «παράνομων» πεζογεφυρών στη μεθόριο με την Κολομβία. Ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες την χαρακτήρισε ως επιχείρηση «ρουτίνας» και πρόσθεσε ότι οι αρχές της χώρας του θα συνεχίσουν να καταστρέφουν παράνομες διόδους.

Επίσης, οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν την Μαγάλι Τζάνετ Μορένο Βέγκα στο Μαρακαΐμπο, κοντά στα βόρεια σύνορα των δύο κρατών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάρεκ Αλ Αϊσάμι. Η 39χρονη Μορένο, η οποία καταζητείται από την Interpol, φέρεται ως αρχηγός των παραστρατιωτικών των λεγόμενων Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), ενώ ο Αλ Αϊσάμι τόνισε ότι η σύλληψή της αποτελεί ένδειξη ότι προετοιμάζονται «εχθρικές ενέργειες» από την Κολομβία εναντίον της Βενεζουέλας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Φάντερ Φαλκόνι, στην πρεμιέρα της επίσημης αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα καταθέσει στον UNASUR σειρά αποδεικτικών στοιχείων για την κατασκοπευτική και υπονομευτική δράση της μυστικής υπηρεσίας της Κολομβίας, DAS, όχι μόνο ενάντια στο Εκουαδόρ, αλλά και ενάντια στη Βενεζουέλα, στην Κούβα και στη Βολιβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο επίθεσης από Κολομβία και ΗΠΑ (2010-07-27 00:00:00.0)
Ενταση για την εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων (2009-08-29 00:00:00.0)
Συνέχεια της έντασης (2009-07-24 00:00:00.0)
Προς το παρόν... αποκλιμάκωση (2008-03-12 00:00:00.0)
Επίθεση ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ (2008-03-06 00:00:00.0)
Ρ. Κορέα: Οχι στη βάση της Μάντα (2006-12-22 00:00:00.0)