Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Προς το παρόν... αποκλιμάκωση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΙΤΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Τελικά η χειραψία που αντάλλαξαν οι πρόεδροι του Εκουαδόρ, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα, Ούγο Τσάβες και Αλβαρο Ουρίμπε, στο πέρας της Συνόδου της Ομάδας του Ρίο το Σάββατο στο Σάντο Ντομίνγκο ήταν κάτι παραπάνω από συμβολική...

Μετά την επιστροφή του στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με την Κολομβία, την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων.

Οι σχέσεις είχαν διαρρηχτεί εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ, την 1η Μάρτη, σε κατάλυμα των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Η επιχείρηση είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των ανταρτών Ραούλ Ρέγιες, 20 ακόμη ανταρτών αλλά και 5 Μεξικανών υπηκόων. Μάλιστα οι οικογένειες των τεσσάρων εκ των πέντε Μεξικανών που δολοφονήθηκαν, και ήταν όλοι τους φοιτητές στο UNAM, ανακοίνωσαν, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» ότι καταφεύγουν σε ένδικα μέσα ενάντια στην κυβέρνηση της Κολομβίας, ενώ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Λατινικής Αμερικής (ALDHU) κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Κολομβίας για τους πέντε δολοφονημένους Μεξικανούς που βρίσκονταν απολύτως νόμιμα στο έδαφος του Εκουαδόρ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Εκουαδόρ παρά την προσέγγιση που έγινε στο πλαίσιο της Ομάδας του Ρίο, ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν, δεν προχωρά στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Κολομβία, όπως έπραξε η Βενεζουέλα, αλλά θα αναμένει το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για το επεισόδιο.

Η διερευνητική επιτροπή - διατάχθηκε κατά την έκτακτη Σύνοδο του OAS με μοναδικό αντικείμενο την εισβολή της Κολομβίας, την οποία καταδίκασε - με επικεφαλής τον ΓΓ του οργανισμού, Μιγκέλ Ινσούλσα, και εκπροσώπους από 8 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, έφτασε την Κυριακή στο Εκουαδόρ όπου επιθεώρησε την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και είχε σειρά επαφών για τα ευρήματα της έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από κυβερνητική εντολή.

Ταυτόχρονα οι αντάρτες των FARC έδωσαν στην Κολομβιανή γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα αποδείξεις ότι είναι στη ζωή 8 αιχμάλωτοι στρατιωτικοί, τους οποίους προτίθενται να απελευθερώσουν. Πρόκειται για άλλη μια μονομερή κίνηση καλής θέλησης των ανταρτών, παρά την κλιμάκωση των επιθέσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ