Για μια χούφτα... ψήφους
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000

Associated Press

Δικαστική υπάλληλος που κουβαλάει κάποια έγγραφα περικυκλώνεται από τους ανθρώπους των ΜΜΕ για πληροφορίες...
ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΜΑΪΑΜΙ - ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ.-

Σήμερα όλος ο πλανήτης θα μάθει επιτέλους ποιος θα είναι ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου και κατά συνέπεια ο 43ος Πρόεδρος. Μπορεί και όχι, αφού μάλλον τα δικαστήρια ίσως πουν την τελευταία λέξη. Τώρα, ποιος θα είναι αυτός... Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μάλλον ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους, ο νεότερος. Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής επανακαταμέτρησης, με τα οποία ο Μπους υπερτερούσε κατά 300 ψήφους του αντιπροέδρου Αλ Γκορ.

Σε τέσσερις κομητείες συνεχίζεται η καταμέτρηση με το χέρι, και κυρίως των 460.000 ψήφων του Παλμ Μπιτς. Μία διαδικασία που θα κρατήσει μέρες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή των Δημοκρατικών και επετράπη να συνεχιστεί η καταμέτρηση διά χειρός, όμως ο δικαστής Τέρι Λούις, εκ του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αποφάσισε λίγη ώρα αργότερα ότι... τα αποτελέσματα αυτά που γίνονται σε συγκεκριμένες κομητείες της Φλόριντα δε θα πρέπει να περιληφθούν στα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Ο δικαστής της Φλόριντα δήλωσε ότι η πολιτεία αυτή δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των καταμετρήσεων με το χέρι που έγιναν, μετά τη διορία που επέβαλε η πολιτειακή αξιωματούχος της Φλόριντα, Κάθριν Χάρις, αρμόδια για την εκλογική διαδικασία.

Ηδη οι Δημοκρατικοί υπέβαλαν έφεση κατά της εν λόγω απόφασης και η εκδίκασή της θα γίνει από το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα, όπου ελπίζουν ότι η απόφασή του θα είναι αναλόγως ευνοϊκή και επομένως θα μπορέσουν να συμπεριλάβουν τα αποτελέσματα της διά χειρός καταμέτρησης, που θεωρούν ότι ανατρέπει την ισχνή πλειοψηφία του Μπους.

Ετσι δεδομένης της νομικής έκβασης της υπόθεσης και των αποφάσεων του δικαστηρίου που δεν προβλέπει, αν η υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας, Κάθριν Χάρις υποχρεούται να λάβει υπόψη τη νέα καταμέτρηση, έχει χαροποιήσει τους Ρεπουμπλικάνους αφού εκτιμούν ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ τους.

Associated Press

Μεξικάνοι διαδηλώνουν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, φορώντας μάσκες του Κλίντον ή των δυο υποψηφίων και με ένα πανό που σχολιάζει ειρωνικά «Βοήθεια σώστε την Αμερική»
Εξάλλου, η θέση της Κάθριν Χάρις, που ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είναι γνωστή, αφού έχει δηλώσει επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους ότι η μόνη καταμέτρηση που απομένει είναι αυτή των ψήφων δι' αλληλογραφίας και μάλιστα φαίνεται αποφασισμένη να ανακοινώσει μέχρι σήμερα το απόγευμα τα τελικά αποτελέσματα της Φλόριντα και συνεπώς το νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός αν τη σταματήσει μία απόφαση υπέρ της προσφυγής των Δημοκρατικών.

Εντούτοις, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ, που εκπροσωπεί τον Τζορτζ Μπους υποβάθμισε τη σημασία της χτεσινής απόφασης του Ανωτάτου δικαστηρίου της Φλόριντα, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που έκανε το δικαστήριο ήταν να εκδώσει μια μεταβατική εντολή μόλις μιας παραγράφου στην οποία απλά αναφέρεται ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα στη διά χειρός καταμέτρηση.

Οσο για την επίμαχη επανακαταμέτρηση άρχισε χτες από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο επειγουσών επιχειρήσεων της κομητείας, στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, από δώδεκα ομάδες αποτελούμενες από τέσσερα άτομα η κάθε μία- έναν εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος, έναν του Ρεπουμπλικανικού και δύο παρατηρητές. Η διαδικασία επανακαταμέτρησης μπορεί να διαρκέσει πέντε ημέρες, αλλά μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική αν ποτέ ολοκληρωθεί...

Ο λόγος είναι ότι και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν καταφύγει εκ παραλλήλου στη Δικαιοσύνη, συγκεκριμένα στο 11ο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φλόριντα, για να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η πρότερη απόφασή του για να μην επιτραπεί η διά χειρός καταμέτρηση και να σταματήσει και πάλι, καθώς εάν η καταμέτρηση συνεχιστεί και ολοκληρωθεί δίνοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα ενώ ο Μπους έχει ανακηρυχτεί ήδη Πρόεδρος (από σήμερα), τότε ο Γκορ και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να ανακηρύξουν τη νίκη του για την Προεδρία μη νομιμοποιημένη. Εξάλλου, μία πολύ περιορισμένη καταμέτρηση διά χειρός με βάσει την απόφαση της Επιτροπής, που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στο Παλμ Μπιτς, έδωσε αρκετές ψήφους ακόμη στον Γκορ, που είχαν αρχικά θεωρηθεί άκυροι. Η αναλογία ήταν τέτοια, που αναλυτές εκτιμούν, ότι η καταμέτρηση ενέχει την πολύ σοβαρή πιθανότητα να ανατραπεί το συνολικό τελικό αποτέλεσμα για τη Φλόριντα και ο νικητής τελικά να είναι ο Γκορ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομικός «τυφώνας» (2000-12-01 00:00:00.0)
Δικαστικές «παραστάσεις» (2000-11-30 00:00:00.0)
Ο «παρατρίχα» Πρόεδρος και άλλες ιστορίες... (2000-11-28 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια η «δημοκρατία» αναστενάζει... (2000-11-17 00:00:00.0)