Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Δικαστικές «παραστάσεις»

ΜΑΪΑΜΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΣΑΝΤΑ ΦΕ - ΠΟΡΤΛΑΝΤ.-

Οι σκηνές που αναμένεται να διαδραματιστούν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Φλόριντα θα είναι άκρως κωμικές και εξόχως χολιγουντιανές: Ενα κομβόι αστυνομικών αυτοκινήτων θα συνοδεύει φορτηγά που θα μεταφέρουν χιλιάδες ψήφους, μία καρότσα που θα μεταφέρει ένα ολόκληρο τμήμα εκλογικού κέντρου και μία ακόμη καρότσα που θα μεταφέρει ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα καταγραφής ψήφων!

Ολα αυτά κρίνονται αναγκαία για την ακρόαση των αντεγκλήσεων των δύο νομικών ομάδων, που αντιπροσωπεύουν τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς, όσον αφορά στην καταμέτρηση διά χειρός το ερχόμενο Σάββατο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα. Αυτός θα είναι ένας εκ των δύο νομικών πολέμων που μαίνονται για μία διαφορά ψήφων που ισοδυναμεί με μια σταγόνα στον ωκεανό ή με... οκτώ τρίχες. Ο άλλος «πόλεμος» θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την προσφυγή των Ρεπουμπλικανών για το γεγονός ότι επιτράπηκε η καταμέτρηση διά χειρός και σε δύο Κομητείες συμπεριλήφθηκαν στα τελικά αποτελέσματα τα συμπληρωματικά της διά χειρός καταμέτρησης.

Πάντως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ εμμένει στην απόφασή του για να μπορέσει να κερδίσει διά της δικαστικής οδού, τη στιγμή που ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο αυτοανακηρυγμένος Πρόεδρος, γυρνά και κάνει δηλώσεις για την επόμενη κυβέρνησή του.

Και οι δύο εμφανίζονται σίγουροι, τη στιγμή που η αβεβαιότητα επικρατεί για τέταρτη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ενώ στην πλειονότητα τους οι Αμερικανοί εμφανίζονται απίστευτα κουρασμένοι. Σίγουρος και ο Μπους για την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη, συνεχίζει τις επαφές για την κατάρτιση της νέας κυβέρνησής του που θα συμπεριλαμβάνει πολλά στελέχη και της κυβέρνησης του πατέρα Μπους πριν από οκτώ και χρόνια...

Σίγουρος και ο Αλ Γκορ, που σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC «Today» ο Γκορ τόνισε πως «π ιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», αφού όπως ανέφερε πιστεύει πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Φλόριντα υπερψήφισε τον ίδιο και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζόζεφ Λίμπερμαν. Είπε επίσης ότι πιστεύει πως τα δικαστήρια της Φλόριντα θα διατάξουν τη διά χειρός καταμέτρηση των υπολοίπων ψήφων για τις οποίες υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Ολα αυτά για 537 ψήφους... Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν αντιπροσωπεύει παρά το 0,0009% των 5.963.110 ψήφων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Μαϊάμι Χέραλντ», Φρεντ Τάσκερ, στο χιουμοριστικό άρθρο του με τον τίτλο «Λίγος αντιπερισπασμός στον εφιάλτη των εκλογικών αποτελεσμάτων». Σε αυτό ο Τάσκερ υποστηρίζει ότι οι 537 ψήφοι αντιστοιχούν σε οχτώ τρίχες στο κεφάλι ενός άνδρα με φυσιολογική τριχοφυΐα ή σε 0,47 λεπτά ενός έτους, με το βήμα ενός ορειβάτη που προσπαθεί να αναρριχηθεί στο Εβερεστ (8.800 μέτρα), ή με τέσσερις δρασκελιές ενός μαραθωνοδρόμου ή με μια παράγραφο από το μυθιστόρημα του Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη».

Το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές μπορούν να κριθούν από τις ψήφους μιας και μόνης Πολιτείας είναι στατιστικά απίθανο, επισημαίνει η εφημερίδα και ένας μαθηματικός εκλήθη για να επιβεβαιώσει του λόγους το αληθές.

Ομως μπορεί να μη χρειαστούν τα μαθηματικά, απλώς αν κάποιος με παρρησία και ηρεμία καταφέρει να ξεπεράσει το προπέτασμα καπνού της Φλόριντα και δει ότι επισήμως ο Αλ Γκορ έχει αποσπάσει πια 267 εκλεκτορικούς ψήφους, αφού χτες ανακηρύχτηκε και επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία του Ορεγκον, κερδίζοντας έτσι επτά εκλέκτορες, όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της πολιτείας.

Τι θα γίνει αν επιβεβαιωθούν - αφού καθυστερούν εξαιτίας των ενστάσεων των Ρεπουμπλικανών - και τα αποτελέσματα του Νέο Μεξικό, όπου η τριμελής εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι με βάση τα αποτελέσματα από τις 33 κομητείες της Πολιτείας ο Γκορ προηγείται κατά 483 ψήφους, έχοντας συγκεντρώσει 286.578 ψήφους έναντι 286.095 του Τζορτζ Μπους και αν τελικά αποσπάσει τους 5 εκλέκτορες;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ