Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ξαφνικές» στρατιωτικές επιτυχίες...
  • Σέρβοι αστυνομικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του χωριού Λουκάνε, που είχαν καταλάβει πριν μια βδομάδα αυτονομιστές της οργάνωσης - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ...
  • Εκπρόσωπος των Αλβανών αυτονομιστών δηλώνει πως  η εξέλιξη «δεν είχε συμφωνηθεί», προειδοποιώντας με αντίποινα...

Σέρβος αστυνομικός στη Νότια Σερβία

Associated Press

Σέρβος αστυνομικός στη Νότια Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Δίχως να ρίξουν ούτε μία ριπή στον αέρα, άνδρες της σερβικής αστυνομίας ανέκτησαν χτες τον έλεγχο στο στρατηγικής θέσης χωριό Λουκάνε, που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της νοτιοανατολικής Σερβίας που οδηγεί στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου πέντε χιλιόμετρα εντός της ουδέτερης ζώνης. Το χωριό Λουκάνε είχε καταληφθεί πριν μία βδομάδα από Αλβανούς αυτονομιστές της οργάνωσης «UCPMB», οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν, δηλώνοντας, αφ' ενός, πως «η κίνηση των Σέρβων δεν είχε προσυμφωνηθεί»(!) και, αφ' ετέρου, πως «εάν οι σερβικές δυνάμεις αρχίσουν οποιαδήποτε δράση στην περιοχή θα ανατραπεί η εύθραυστη ειρήνη και τότε κανείς δε θα μπορέσει να προβλέψει τι θα συμβεί»...

Ο Ταχίρ Νταλίπι, φερόμενος ως εκπρόσωπος του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς», υποστήριξε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως η κίνηση των Σέρβων «δεν είχε συμφωνηθεί προηγουμένως». «Προειδοποιούμε τους Σέρβους να μην αρχίσουν καμία ενέργεια στην περιοχή που θα διακυβεύσει την εύθραυστη ειρήνη. Αλλιώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί...», είπε ο Νταλίπι.

Σύμφωνα με πηγές, προσκείμενες στην πολυεθνική ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας, που σημειώθηκε με τη συνεργασία των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων με την ΚΦΟΡ. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως η επιστροφή της σερβικής αστυνομίας στο χωριό Λουκάνε ήταν αποτέλεσμα «των ίδιων διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην επ' αόριστον εκεχειρία».

Ανώτερος Σέρβος αστυνομικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως οι σερβικές δυνάμεις δε θα εισχωρήσουν βαθύτερα στην ουδέτερη ζώνη, προσθέτοντας πάντως πως οι Σέρβοι αστυνομικοί θα εγκατασταθούν στο χωριό Λουκάνε, έχοντας «μόνιμη παρουσία»...

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το χωριό Λουκάνε, που κατοικούνταν από μερικές εκατοντάδες Αλβανούς, έχει ερημωθεί εδώ και μερικές μέρες από το φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων που διαδραματίστηκαν πριν μία βδομάδα ανάμεσα σε σερβικές δυνάμεις και Αλβανούς αυτονομιστές του «UCPMB»... Εντούτοις, σε λοφώδεις εκτάσεις που απέχουν περίπου μισό χιλιόμετρο από το χωριό Λουκάνε, παραμένουν καμιά διακοσαριά ένοπλοι αυτονομιστές αντάρτες...

Το ίδιο 24ωρο, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ο διοικητής της πολυεθνικής ΚΦΟΡ, στρατηγός Κάρλο Καμπιγιόσου, εξήρε την «καλή σχέση συνεργασίας» ανάμεσα στις Ειδικές Δυνάμεις της πολυεθνικής δύναμης και την κυβέρνηση του γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα. «Οι γιουγκοσλαβικές αρχές ποτέ δεν πίεσαν για χρήση στρατιωτικής λύσης στην κρίση της κοιλάδας του Πρέσεβο. Το Βελιγράδι ήταν αυτό που πρότεινε την αποστολή μη-κυβερνητικών οργανώσεων στην περιοχή του Πρέσεβο, όπως επίσης και εκπροσώπους της Επιτροπής Εφαρμογής της Στρατιωτικής Συμφωνίας του Κουμάνοβο μεταξύ ΝΑΤΟ - ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, η οποία και είναι αρμόδια για την εξεύρεση μίας λύσης στο ζήτημα», είπε ο διοικητής της ΚΦΟΡ, προσθέτοντας πως Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιώτες συνεργάστηκαν και έκλεισαν όλα τα διοικητικά σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου -Σερβίας.

Ο στρατηγός Καμπιγιόσου επιβεβαίωσε, πάντως, πως στην κοιλάδα του Πρέσεβο παραμένουν 200 με 300 Αλβανοί αυτονομιστές, εκτιμώντας πως η πλειοψηφία αυτών βρισκόταν εκεί πριν την έναρξη των συγκρούσεων της περασμένης βδομάδας.

Τέλος, ο διοικητής της ΚΦΟΡ ανήγγειλε πως οι γενικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο θα διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη, οπότε, όπως είπε, θα αρχίσει ο επαναπατρισμός των Σέρβων προσφύγων στην επαρχία.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν...

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον σ' όλα αυτά δεν ήταν παρά «ανησυχία για τις εξελίξεις στην κοιλάδα του Πρέσεβο». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε χτες την ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ «για τις διεισδύσεις αυτονομιστών, προσθέτοντας πως η ΚΦΟΡ συζητά το θέμα με Αλβανούς και με Γιουγκοσλάβους ηγέτες, με την ελπίδα της εκτόνωσης της έντασης». Ο Μπάουτσερ πρόσθεσε πως η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, έθεσε το ζήτημα σε έναν αριθμό Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, στη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

«Ολοι ενδιαφέρονται για τη βία στην περιοχή και θέλουν να γίνει οτιδήποτε δυνατόν για να σταματήσει», είπε ο Μπάουτσερ, καταλήγοντας πως η ΚΦΟΡ έχει δραστηριοποιηθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά το «σφράγισμα» των διοικητικών ορίων ανάμεσα σε Σερβία - Κοσσυφοπέδιο, αυξάνοντας τις περιπολίες και συνεχίζοντας τις συλλήψεις Αλβανών αυτονομιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ