ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι»

Προβάλλουν επιμέρους διαφωνίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο για να κρύψουν την ταύτισή τους στην ευρωενωσιακή στρατηγική της «μηδενικής ανοχής»

Τρίτη 19 Γενάρη 2010

Τα μεταναστόπουλα και οι οικογένειές τους που ζουν στην Ελλάδα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που προκρίνει η ΕΕ και προωθούν από κοινού τα κόμματα του κεφαλαίου
Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι», μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των μεταναστών και με σκοπό τη συγκάλυψη της επί της ουσίας συμφωνίας τους στη στρατηγική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες, ξετυλίχθηκε την Κυριακή - και συνεχίστηκε χτες στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ - ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Αφορμή για την αντιπαράθεση αποτέλεσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ζητήματα χορήγησης ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σ' εκείνους τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα και για μακρύ χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Μιλώντας το Σάββατο στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς εκτοξεύοντας κορόνες περί «λαού και έθνους που κάποιοι θέλουν να τα μετατρέψουν σε πληθυσμό», αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ζητώντας από την τελευταία να υιοθετήσει το «γερμανικό μοντέλο» χορήγησης ιθαγένειας σε αλλοδαπούς.

«Αν θέλουν κάποιο "γερμανικό μοντέλο" να μιμηθούν, τους προτείνουμε το μεταναστευτικό μοντέλο της Γερμανίας, που υπήρξε μεταρρύθμιση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Γκέρχαρτ Σρέντερ», είπε χαρακτηριστικά.

Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση άρπαξε την ευκαιρία για να τραβήξει τη συζήτηση σε επιμέρους πλευρές του νομοσχεδίου και να κρύψει το στρατηγικό πυρήνα του, που κάθε άλλο παρά λύνει τα προβλήματα των χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας.

Σε απάντησή του, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο» περί ιθαγένειας δεν ταυτίζεται με τα όσα μέχρι τώρα η ΝΔ έχει ως θέσεις, επειδή «στη Γερμανία, η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αυτά (σ.σ. των μεταναστών) γίνεται από τη γέννησή τους, όπως ακριβώς προβλέπεται και στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και «το μόνο που χρειάζεται να κάνει με την ενηλικίωσή του ένα τέτοιο παιδί είναι να αποφασίσει ποια από τις δύο ιθαγένειες των οποίων είναι κάτοχος, αν τυχόν έχει δεύτερη, προτιμά να κρατήσει».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, ενώ η ΝΔ προτείνει για το νόμιμο μετανάστη να του δίνεται το δικαίωμα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας εφόσον έχει δέκα χρόνια παραμονής στη χώρα μας, αυτά τα χρόνια «στη Γερμανία είναι οκτώ και μάλιστα μετά από μια δραστική μείωση από τη δεκαπενταετία που απαιτούνταν παλαιότερα».

Στο απόγειο της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας, το υπουργείο Εσωτερικών μοίρασε χτες και μεταφρασμένα αποσπάσματα από τη γερμανική νομοθεσία.

Χτυπούν τους μετανάστες

Το πραγματικό πρόβλημα των μεταναστών, το οποίο σκόπιμα αποσιωπούν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ΝΔ, δεν αφορά αποκλειστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ελληνοποίησης - αυτό σχετίζεται κατά βάση με μια μερίδα των μεταναστών που έχουν ανέβει το Γολγοθά και σήμερα ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πραγματικό πρόβλημα της μεγάλης πλειοψηφίας των μεταναστών είναι οι όροι και προϋποθέσεις για τη νομιμοποίησή τους, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό. Μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι τα γκέτο στα οποία στοιβάζονται αφού περάσουν σε ελληνικό έδαφος, η βίαιη επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης, καθώς και οι βάρβαρες μέθοδοι αποτροπής τύπου Frontex κλπ. που συχνά οδηγούν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. προκρίνουν την ευρωενωσιακή στρατηγική της «μηδενικής ανοχής», την οποία υπηρετεί και το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αφού ανάμεσα σε άλλα διαχωρίζει τους νόμιμους μετανάστες από εκείνους που δεν έχουν ακόμη νομιμοποιηθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίζεται σήμερα, διατηρούνται αντιδραστικές διατάξεις (2015-07-09 00:00:00.0)
Μονόδρομος η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών (2011-02-06 00:00:00.0)
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική (2011-02-03 00:00:00.0)
Συζήτηση αύριο με τους μετανάστες (2010-01-16 00:00:00.0)
«Καρότο» για λίγους, «μαστίγιο» για την πλειοψηφία (2009-12-23 00:00:00.0)
Βλέπει θετικά (2009-11-06 00:00:00.0)