Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Ψηφίζεται σήμερα, διατηρούνται αντιδραστικές διατάξεις

Με ονομαστική ψηφοφορία για 4 άρθρα ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και άλλες διατάξεις σχετικές με τους μετανάστες. Με αφορμή το νομοσχέδιο και ενώ η θάλασσα ξέβραζε ακόμα πτώματα από το προχτεσινό νέο ναυάγιο με μετανάστες και πρόσφυγες, κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα επιδόθηκαν στην προσπάθεια εξωραϊσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κρύβοντας ότι είναι ένας καθαρά ιμπεριαλιστικός οργανισμός, που με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ επιτίθενται σε λαούς για τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές, διώχνοντάς τους από τις εστίες τους. Παράλληλα, ΝΔ, ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, που επί της αρχής έχουν καταψηφίσει το νομοσχέδιο, βρήκαν ευκαιρία να επιδοθούν σε διάφορα εθνικιστικά παραληρήματα.

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια, συνοπτικά τροποποιεί προς το χειρότερο τον προηγούμενο νόμο, καταργώντας τη δυνατότητα που πρόβλεπε για κτήση ιθαγένειας με μόνη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα. Γίνονται ακόμη πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις που αφορούν τη νόμιμη παραμονή των γονιών, αυξάνονται τα απαιτούμενα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.

Ενσωματώνει την Οδηγία 2011/98/33 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιεί τη γενικότερη κατεύθυνση κεφαλαίου, κρατών-μελών και ΕΕ, για απόλυτη σύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, αλλά και την Οδηγία 2014/36/ΕΕ για τους εποχικούς μετανάστες, προκειμένου να προσφέρει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες. Χαρακτηριστικά, ο εργοδότης απαλλάσσεται ουσιαστικά από την υποχρέωση να εξασφαλίζει κατάλυμα στον εργαζόμενο, η υποχρέωση του εργοδότη να προκαταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του μετανάστη για δύο μήνες περιορίζεται στον ένα μήνα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα, θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να τις εισπράξει από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εάν ο εργοδότης δεν είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις του (Ασφάλιση, φορολογία, μισθός κ.λπ.), τότε ανακαλείται η θεώρηση εισόδου, δηλαδή «την πληρώνει» ο μετανάστης και άλλα παρόμοια.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί με τον ειδικό αγορητή του, Γιώργο Λαμπρούλη, απέναντι στο νομοσχέδιο με το «παρών», με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων μεταναστών και των παιδιών τους, την ανάγκη να αντιμετωπιστούν έστω και ορισμένα από τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ενώ αποκάλυψε και κατήγγειλε τις φιλοεργοδοτικές, αντεργατικές ρυθμίσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ