ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο αποφασιστικότητας και προοπτικής

Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έδωσαν το αγωνιστικό τους «παρών» στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ

Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010

MotionTeam

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Την απόφασή τους να συνεχίσουν αμετακίνητοι στα αγωνιστικά μετερίζια των μπλόκων τους για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, εξέφρασαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν το Σάββατο το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Με τα συνθήματά τους, τις ομιλίες και το ψήφισμα οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, άμεση καταβολή επιδότησης, προστασία της ντόπιας παραγωγής, μη διαχωρισμός - σε κατά κύριο επάγγελμα και μη - αγροτών κλπ. Ζήτησαν κοινό λαϊκό μέτωπο τώρα, σε κοινό αγώνα με τα ταξικά συνδικάτα και κάλεσαν στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη. Διακήρυξαν ότι δυνατή ΠΑΣΥ είναι η καλύτερη εγγύηση ώστε οι αγώνες και τα αιτήματα να εκφράζουν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τα βήματα ενότητας να αποκτούν πιο στέρεα και μόνιμα χαρακτηριστικά, όλο και περισσότεροι αγρότες να συνειδητοποιούν την ανάγκη ρήξης με την πολιτική που τους ξεζουμίζει και τους πετάει έξω από την παραγωγή.

Αψηφώντας το κρύο και τη βροχή που έπεφτε από το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι από διάφορα μπλόκα, εκπρόσωποι αγροτικών και συνεταιριστικών συλλόγων από πολλούς νομούς, μαζί και εργαζόμενοι και νέοι που ήρθαν να τους συμπαρασταθούν, αφού άκουσαν τους ομιλητές στην πλατεία μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τους χώρους της ΔΕΘ, όπου διοργανώθηκε η AGROTIKA. Προηγούνταν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Χαλκηδόνας, που με την παρουσία τους διέψευδαν τα όσα είχαν μεταδοθεί νωρίτερα από πολλά μέσα ενημέρωσης ότι τάχα είχε διαλυθεί! Μαχητικά συνθήματα ακούγονταν σε όλη τη διαδρομή μέχρι την Εκθεση: «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Αγρότες ενωμένοι ποτέ νικημένοι». Οταν έφτασαν στη ΔΕΘ οι διαδηλωτές προχώρησαν μέσα στους χώρους όπου γινόταν η AGROTIKA, ενώ οι εκθέτες τους υποδέχονταν με ιδιαίτερα φιλικές εκδηλώσεις, Ο Βαγγέλης Μπούτας, από το μπλόκο της Νίκαιας, που είχε απευθύνει χαιρετισμό και προηγούμενα στη συγκέντρωση, έκλεισε με μερικά λόγια την εκδήλωση. Πρώτα απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην αγροτιά που πάνω από 20 μέρες βρίσκεται στα μπλόκα παλεύοντας για την επιβίωσή της. Ευχαρίστησε το ταξικό εργατικό κίνημα καθώς και όσους συμπαραστάθηκαν στον αγώνα της αγροτιάς, καλώντας παράλληλα σε κοινό αγώνα, σε κοινή δράση εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας. Κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση που επιχειρεί μαζί με τους μεγαλοαγρότες και με εργαλείο το Μητρώο Αγροτών και το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, να πετάξει στο δρόμο περίπου 470.000 φτωχούς και μεσαίους αγρότες.

Λίγο νωρίτερα, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, ο Γιώργος Ρίσκος, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σημείωσε ότι τους αγρότες δε φοβίζουν ούτε ο κυβερνητικός αυταρχισμός, ούτε οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, ούτε οι επιχειρήσεις τύπου «βουλκανιζατέρ». «Οπως δε λυγίζει την απόφασή μας να μη σκύψουμε μοιρολατρικά το κεφάλι και να δεχθούμε τη μοίρα μας η τεράστια επιχείρηση συκοφάντησης και λάσπης από τη μεριά της κυβέρνησης, των στημένων σχολιαστών και των ΜΜΕ», σημείωσε.

Τον πολυήμερο ηρωικό αγώνα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, χαιρέτισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. «Να στήσουμε εργάτες και αγρότες κοινό μπλόκο, μπλόκα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε δρόμο, σε κάθε σχολειό η νεολαία, κόντρα στην πολιτική ξεριζωμού. Να ρίξουμε στο καλάθι των αχρήστων τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που θέλουν να στρέψουν εργάτες ενάντια σε αγρότες, εργαζόμενους του ιδιωτικού ενάντια στους εργαζόμενους του δημοσίου», δήλωσε.

«Παραμένουμε στο δρόμο απτόητοι από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις απειλές για αγροτοδικεία», υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Ρίζος Μαρούδας, που μίλησε εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Τα μπλόκα είναι εδώ, τα τρακτέρ είναι στους δρόμους, οι αγρότες αποφασισμένοι και αυτή η πραγματικότητα ούτε αποκρύβεται ούτε αποδυναμώνεται». Πρόσθεσε ότι «η αγροτιά έχει διαστρωμάτωση, τα διαφορετικά συμφέροντα, εκφράζονται στα αιτήματα και τους στόχους που θέτει το κάθε μπλόκο, και η κυβέρνηση έχει διαλέξει στρατόπεδο και είναι αυτό των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών».

Στο ψήφισμα που διάβασε ο Γιάννης Κιουλπεκίδης, από το μπλόκο της Χαλκηδόνας, τονιζόταν ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει με ζήλο την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ, οξύνοντας τα αδιέξοδα. Στηρίγματα των αντιαγροτικών επιλογών αποτελούν οι συμβιβασμένες, βολεμένες και νόθες ηγεσίες (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ) που βοηθούν στο πέρασμα αυτών των πολιτικών και είναι απολύτως υπεύθυνες για τη διάλυση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Σοφία Καλαντίδου κ.ά.

Συνεχίζουν στα μπλόκα

Παρά την προσπάθεια υπονόμευσής τους, μαζικά παραμένουν στα μπλόκα για πάνω από 20 μέρες οι μικρομεσαίοι αγρότες της Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα χτες ανυποχώρητοι δήλωναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν στήσει μπλόκα στον Προμαχώνα στο νομό Σερρών, στο Ορμένιο και την Κορνοφωλιά στο νομό Εβρου, στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα και τα Πράσινα Φανάρια στο νομό Θεσσαλονίκης, στη Νέα Τρίγλια, τη Γαλάτιστα, την Ορμύλια και τις Καλύβες στο νομό Χαλκιδικής, στη Δοϊράνη στο νομό Κιλκίς, στα Γρεβενά στον κόμβο της Εγνατίας και στα Σέρβια Κοζάνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου (2010-02-06 00:00:00.0)
Και ο Εβρος στα μπλόκα (2009-01-23 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αύριο στον Αξιό (2008-12-09 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν η συμμετοχή και τα «μπλόκα» (2002-01-30 00:00:00.0)