ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μπλόκα» στην τρομοκρατία των μεγαλεμπόρων

Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις έκαναν τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην Αθήνα
«Μπλόκο» στις απολύσεις έστησε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό των εισόδων δύο καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» που την περασμένη εβδομάδα απέλυσε 4 εργαζόμενους, συνεχίζοντας την πολιτική περικοπών που εγκαινίασε από τις αρχές του χρόνου. Δεκάδες εργαζόμενοι από το χώρο του εμπορίου, με τη συμπαράσταση εργαζομένων από άλλους κλάδους, το περασμένο Σάββατο, από τις 11 μέχρι τη 1 το μεσημέρι, απέκλεισαν τα σούπερ μάρκετ της επιχείρησης που λειτουργούν στην περιοχή της Βασιλίσσης Ολγας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Καρόλου Ντηλ.

Δήλωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία και κάλεσαν τους εργαζόμενους που προσέρχονταν για να ψωνίσουν, να εκφράσουν την συμπαράστασή τους, να ενταχθούν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» από την αρχή του χρόνου προχωρά σε μείωση του προσωπικού, προσδοκώντας προφανώς στη συνέχεια να προσλάβει φθηνούς και επιδοτούμενους εργαζόμενους. Στο μεταξύ κλιμακώνει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτό επιλέγει να απολύει όσους εργαζόμενους τολμούν να σηκώνουν κεφάλι και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οπως δήλωσε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, βουλευτής του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι «συσπειρωμένοι στο Σωματείο, μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, μπορούμε να εμποδίσουμε την αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες. Να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμη πιο δυναμικά μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις. Κλιμακώνουμε με τη συμμετοχή στην απεργία στις 24 του Φλεβάρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

Παρέμβαση στο «Matzoris»

Δυναμική παρέμβαση στο εμπορικό κατάστημα ενδυμάτων «Matzoris» (Ματζώρης) στο κέντρο της Αθήνας (οδό Σταδίου) πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι δεκάδες εμποροϋπάλληλοι και συνδικαλιστές μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης εργαζόμενης επειδή συμμετείχε στην απεργία στις 10 του Φλεβάρη. Ο εργοδότης απέλυσε την εργαζόμενη γιατί τον ενημέρωσε ότι θα συμμετέχει στην απεργία. Βεβαίως, η εργαζόμενη δε δέχτηκε να υπογράψει την απόλυσή της και απευθύνθηκε άμεσα στο σωματείο της.

Μάλιστα η εργοδοσία, προκειμένου να αποφύγει να παραδεχτεί ότι η εργαζόμενη απολύθηκε εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης και της απόφασής της να συμμετέχει στην απεργία, προφασίστηκε ότι είχε προσλάβει την εργαζόμενη μόνο για την περίοδο των εκπτώσεων. Ωστόσο η σύμβαση που είχε υπογράψει η εργαζόμενη ήταν αορίστου χρόνου. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του κλαδικού σωματείου έκαναν μια πρώτη παρέμβαση το μεσημέρι μοιράζοντας ανακοίνωση τόσο στους εργαζόμενους μέσα στο κατάστημα όσο και στους καταναλωτές, ενώ για περίπου μια ώρα άπλωσαν πανό μπροστά και στις δυο εισόδους του καταστήματος όπου και παρέμειναν. Οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία στις 24 του Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέλυσε μάνα τριών παιδιών (2012-03-09 00:00:00.0)
Επιχειρεί δραματική μείωση των μισθών (2012-02-21 00:00:00.0)
Απέκλεισαν το «Hondos» που απολύει (2010-08-06 00:00:00.0)
Σκληρή αντιπαράθεση με την εργοδοσία (2009-12-24 00:00:00.0)
Απεργία αύριο στου Κ. ΔΡΑΓΟΥΝΗ (1996-03-19 00:00:00.0)