ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πλούσια εμπειρία από την κοινή δράση με τις ταξικές δυνάμεις
Κυριακή 18 Απρίλη 2010

Οι υπεύθυνοι για τις αντιλαϊκές, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη ότι η Παιδεία είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να εγκλωβιστεί η δράση φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, εκπαιδευτικών, στα στενά όρια μιας «συντεχνιακής αντίληψης» για την Παιδεία, για να το αποκόψουν από το πιο ζωντανό και δυναμικό τμήμα της κοινωνίας, την εργατική τάξη, να το αποκόψουν από το φυσικό του χώρο, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς ταξικό κριτήριο, χωρίς διέξοδο. Επιδιώκουν όταν οι νέοι μπουν στην παραγωγή να μην έχουν καμιά σύνδεση με το εργατικό κίνημα, ώστε να είναι εύκολη τροφή για τον εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα που ετοιμάζουν.

Μια πρώτη απάντηση δίνει η δράση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), όπου πάνω απ' όλα αποτυπώνεται ένα διαφορετικό σύστημα αξιών που στηρίζεται στην ταξική αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Η δράση τους βρίσκεται στον αντίποδα του ατομικισμού, του συμβιβασμού και της αποδοχής ενός συστήματος «αξιών» που στηρίζεται στο βόλεμα, το «γλύψιμο» και την υποταγή. Η πείρα από την προετοιμασία και τη συμμετοχή των τελευταίων απεργιών είναι ήδη πλούσια για δεκάδες φοιτητές και σπουδαστές, όπως σκιαγραφήθηκε και στην τελευταία σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα.

Οπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, περίπου το 60 - 70% των σπουδαστών των ΤΕΙ αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, ενώ «τουλάχιστον το 1/4 των φοιτητών του τμήματος Γεωλογίας εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του. Αυτό έχει ως συνέπεια να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Οταν δύο εργαζόμενοι φοιτητές στη σχολή απολύθηκαν την επόμενη κιόλας στιγμή η Επιτροπή Αγώνα ΦΜΣ ήταν έξω από το χώρο εργασίας τους για να τους υπερασπιστούμε», είπε εκπρόσωπος της ΕΑ της ΦΜΣ, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα να υπάρχουν άμεσα αντανακλαστικά απέναντι σε όσα συμβαίνουν.

Αλλα παραδείγματα, φοιτήτρια του Οικονομικού της Νομικής, οργανωμένη στο κλαδικό Σωματείο της, απολύθηκε, επειδή απαίτησε αναλυτική μισθοδοσία, αλλά κυρίως επειδή συμμετείχε σε όλες τις απεργίες. Αλλη φοιτήτρια που δούλευε στα «Σπρίντερ», συμμετείχε σε εξόρμηση στον χώρο εργασίας της που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτικού και στη συνέχεια απολύθηκε για αυτό το λόγο.

Αναφέρθηκαν ακόμη οι περιπτώσεις πολλών φοιτητών της Νομικής, οι οποίοι μετά το 4 έτος δουλεύουν ως γραμματειακή υποστήριξη σε δικηγόρους από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, για 250 - 300 ευρώ. «Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα και στη Νομική όπου υπάρχει η αυταπάτη ότι "αύριο παίρνω πτυχίο και θα έχω δουλειά χιλιάδων ευρώ". Με την Επιτροπή Αγώνα Νέων και Μισθωτών Δικηγόρων πάνω από όλα δίνεται μια στήριξη τόσο για να απεργήσουν στα δικηγορικά γραφεία που δουλεύουν, αλλά για να σταλεί το μήνυμα στους εργοδότες ότι δε θα τους περάσει εύκολα».

Ατσαλώνεται το αίσθημα αλληλεγγύης

Υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα φοιτητών και σπουδαστών που παράλληλα εργάζονταν και απολύθηκαν είτε γιατί απήργησαν, είτε γιατί δεν ήταν τα «καλά» και πειθήνια παιδιά των αφεντικών. Η πείρα που άντλησαν οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, από τις προηγούμενες απεργιακές μάχες, ήδη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη. Διότι είχε ως αποτέλεσμα να ατσαλώσει ακόμη περισσότερο στις συνειδήσεις το αίσθημα αλληλεγγύης και την ανάγκη οργάνωσης στα ταξικά σωματεία και συνδικάτα. Επιβεβαιώνεται ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ταξική αλληλεγγύη, τόσο πιο άμεσο και αποτελεσματικό είναι το σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και της μεθοδικά καλλιεργούμενης ηττοπάθειας και μοιρολατρίας.

«Επιβάλλεται να γίνουν εξορμήσεις και να έχουμε δυναμική και μαχητική παρουσία σε χώρους δουλειάς που εργάζονται φοιτητές της σχολής, που είναι μόνοι τους και είναι δύσκολο να σηκώσουν μόνοι το βάρος της απεργιακής διαδικασίας», σημείωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνας ΕΜΠ.

Αλλη μαρτυρία από το ΤΕΙ Πειραιά, ανέφερε ότι «οι συσκέψεις με στελέχη του ΠΑΜΕ ανέβασαν τις εγγραφές στα συνδικάτα», ενώ σπουδαστής που εργάζεται στον επισιτισμό, είπε ότι «με απέλυσαν εξαιτίας της ενεργής συμμετοχής μου στο κίνημα, αλλά με παρέμβαση του Σωματείου ανακλήθηκε η απόλυση».

«Η στενή συνεργασία που έχουμε με τα Σωματεία, ιδιαίτερα Επισιτισμού - καθώς στη Νομική οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται σε καφετέριες και φαστ φουντ - οδήγησαν να κερδίσουμε ξεχωριστό χώρο για το Σωματείο μέσα στη σχολή, όπου υπάρχουν αιτήσεις και γίνεται συστηματική συνδικαλιστική δουλειά», είπε εκπρόσωπος της ΕΑ Νομικής.

Ανάπτυξη της ταξικής πολιτικής συνείδησης

Η ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ταξικής πολιτικής συνείδησης, επεκτείνοντας τη δράση πέρα από τα στενά όρια του κάθε εργασιακού χώρου - μικρόκοσμου. «Οι Επιτροπές Αγώνα της σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) έβγαλαν κείμενο που καλούσε τους εργαζόμενους της σχολής σε απεργία (χαρακτηριστικό είναι ότι στο κυλικείο της ΝΟΠΕ οι κοπέλες δουλεύουν 6 το πρωί με 6 το βράδυ χωρίς σύμβαση. Αν και υπάρχει το τσιράκι εκεί μέσα και δεν αφήνει ούτε εξόρμηση να κάνουμε, γίνεται καλή δουλειά). Στην προηγούμενη απεργία του ΠΑΜΕ, και με την παρότρυνση των Επιτροπών Αγώνα, συνεδρίασαν και έκαναν μια άτυπη Επιτροπή Αγώνα οι καθαρίστριες και κατέβηκαν στην απεργία μαζί μας. Βέβαια, κι εκεί υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία. Οι Επιτροπές Αγώνα θα πρέπει να έχουν στενή συνεργασία με το Σωματεία και τα Συνδικάτα».

Ηδη φαίνεται ότι τα ταξικά σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και η ανταλλαγή πείρας, η στενή συνεργασία μεταξύ τους κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη. «Χρειαζόμαστε πιο στενή, συχνή και οργανωμένη συνεργασία με το ΠΑΜΕ μέσα στις σχολές, καθώς όπου βγήκαμε περιοδείες με το συνδικάτο Μετάλλου στη ΣΤΕΦ Αθήνας και σε χώρους δουλειάς σπουδαστών υπήρξε άμεση ανταπόκριση, έγιναν πιο "γεμάτες" κουβέντες». «Μετά από τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ στον Πειραιά η Επιτροπή Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά πραγματοποίησε κοινή περιοδεία με τα συνδικάτα της Ζώνης στην ΠΕΤΡΟΛΑ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν κοινές εξορμήσεις με το Σωματείο Λογιστών στον Πειραιά».


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αγώνα μαζί με τους εργάτες (2011-02-10 00:00:00.0)
Ρήξη μακριά από τους σχεδιασμούς ενσωμάτωσης (2010-10-21 00:00:00.0)
Δράση για να κλείσουν ιδρύματα και σχολές (2010-02-05 00:00:00.0)
Οργανωμένος αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση (2008-12-20 00:00:00.0)
Πλούσια δραστηριότητα (2007-02-08 00:00:00.0)
Επιτροπές - φαντάσματα στήνουν τα ΕΑΑΚ (1998-11-13 00:00:00.0)