ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σήμερα οι συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αθήνας

Οι αυξημένες ευθύνες, αλλά και δυνατότητες αναδείχτηκαν στη χτεσινή σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Τετάρτη 16 Ιούνη 2010

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις και οι δραστηριότητες των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, μια σειρά σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, παίρνουν αποφάσεις για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και την προστασία των ανέργων.

Στην κατεύθυνση αυτή, σήμερα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκεντρώσεις - ομιλίες στις 7.30 το απόγευμα στις εξής περιοχές: Καλλιθέα (πλατεία Κύπρου), Δάφνη (στο μετρό), Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας), Γούβα (πλατεία Πλυτά), Αγιοι Ανάργυροι (πλατεία Αγίων Αναργύρων), Περιστέρι (στον Αγιο Αντώνιο στο μετρό), Χαϊδάρι (στην αγορά) και στην πλατεία Αμερικής. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνουν αυτές τις μέρες μια σειρά τοπικές Γραμματείες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Ξάνθη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί την Παρασκευή 18 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ξανθίππειον», σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την οργάνωση της δράσης σε κάθε τόπο δουλειάς και την επιτυχία των επόμενων κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, έχει ήδη καθοριστεί συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 21 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Στη Φωκίδα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, στην προχτεσινή της συνεδρίαση, υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη πήρε χτες και η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σύσκεψη χτες στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη να δυναμώσει η παρέμβαση μέσα στους τόπους δουλειάς, με προγραμματισμένη, συγκροτημένη και καλά προετοιμασμένη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση ανέδειξε η χτεσινή πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

«Μαζικοποίηση, των αγώνων, συντονισμός κατά κλάδο, κοινή δράση με άλλα στρώματα, πολιτικοποίηση των αγώνων. Αυτό σημαίνει κλιμάκωση του αγώνα», τόνισε στην εισήγησή του εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στη σύσκεψη, που διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, έγινε εκτίμηση της δράσης του ΠΑΜΕ το τελευταίο διάστημα και συζητήθηκαν οι άξονες δουλειάς για όλες τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συνεχιστεί η οργάνωση της αντίστασης για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στο Φορολογικό.

Οπως σημείωσε ο ομιλητής, πάνω απ' όλα πρέπει με δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, αλλά και μορφές συλλογικής συζήτησης, με συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες μόνιμες και όχι καμπανιακές να γενικευθεί η συζήτηση για τις προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας του αγώνα. «Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τη δουλειά μας από τα κάτω, όχι μόνο με βάση τη καμπανιακή δουλειά για την οργάνωση μιας συγκεκριμένης κινητοποίησης, αλλά με βάση την ουσιαστική ιδεολογικοπολιτική συζήτηση με τους εργαζόμενους, την οργάνωση πυρήνων σε κάθε χώρο δουλειάς, με εξασφάλιση της διάρκειας και της αποτελεσματικότητας αυτής της δουλειάς. Και διάρκεια σημαίνει αναγκαστικά ιδεολογικό πολιτικό βάθεμα της δουλειάς μας», υπογράμμισε.

Επίσης ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος εκτίμησε ότι «είμαστε σε ένα σχετικά καλύτερο επίπεδο δράσης και λειτουργίας, ενώ στις μάχες που δόθηκαν αποδείχτηκε με ποια γραμμή και ποιους όρους πρέπει να δίνεται η ταξική μάχη, αποδείχτηκε το είδος και η ποιότητα της ταξικής ενότητας που πρέπει να προωθείται, αποδείχτηκε σε περισσότερους εργαζόμενους η αναγκαιότητα της καταδίκης του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Οσον αφορά το επόμενο διάστημα, βάρος θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Ακόμα: Για την ενίσχυση των Γραμματειών Νέων και Ανέργων. Να δυναμώσει η δράση του ΠΑΜΕ σε εργατογειτονιές, αλλά και το άνοιγμα σε νέους χώρους, να δυναμώσουν τα ποδάρια του σε κλάδους, όπως το Χρηματοπιστωτικό. Ειδική σημασία πρέπει να δοθεί στη λειτουργία και τη συγκρότηση σωματειακών επιτροπών, στη μαζικοποίηση των συνδικάτων με νέες εγγραφές.

Στην παραπάνω κατεύθυνση προγραμματίζεται και η αυριανή σύσκεψη ανέργων και εργαζομένων από τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.

Να δυναμώσει η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι βασικός δείκτης η «ικανότητά μας να κινητοποιούμε δυνάμεις με τη γραμμή, με την αντίληψη του ΠΑΜΕ».

«Οι προϋποθέσεις για να κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, είναι να δυναμώσει η διαπάλη μέσα στο κίνημα, να δυναμώσει η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και να δυναμώσει ο πόλεμος στους χώρους δουλειάς. Η προπαγάνδα μας να γίνει καλύτερη. Να εμπλουτίζεται με καλύτερα και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα. Αν ο εργαζόμενος κόσμος σήμερα δεν κατανοήσει ποιες είναι οι αιτίες της κρίσης, ποιος φταίει για όλα αυτά που τραβάει, πώς θα συνειδητοποιηθεί, πώς θα ξεφύγει από τη μαυρίλα;», επεσήμανε.

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε θέματα, όπως την ένταση της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς (π.χ. έργα Μετρό), την εντατικοποίηση και την απροκάλυπτη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Κοινή εκτίμηση πολλών ότι όλο και περισσότεροι στρέφονται στο ΠΑΜΕ και το βλέπουν ως ελπίδα μπροστά στο ξεπούλημα του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αυτό αποδεικνύεται με την προσέγγιση πολλών εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές στα συνδικάτα, όπως στο συνδικάτο ξύλου κ.λπ. Οπως χαρακτηριστικά είπε εργαζόμενος από τη ΜΙΝΟΣ, που δήλωσε ότι πρώτη φορά συμμετέχει σε σύσκεψη του ΠΑΜΕ, οι συνάδελφοί του ενθαρρύνθηκαν σοβαρά στον αγώνα τους από τότε που συστρατεύθηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτες συζητήσεις, ομιλίες και συσκέψεις (2015-05-30 00:00:00.0)
Συνεχίζουν σε κλάδους και περιοχές (2010-06-17 00:00:00.0)
Οργάνωση συσπείρωση και πρόσκληση για πανελλαδική απεργία (2010-06-15 00:00:00.0)
Δράση για να «ξεσηκωθούν» τόποι δουλειάς και γειτονιές (2010-06-12 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα (2005-02-26 00:00:00.0)
Εξαγγελίες νέων συλλαλητηρίων (2001-06-16 00:00:00.0)