ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στο «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των 3.800 εργαζομένων και των οικογενειών τους που κινδυνεύουν με απόλυση και να καταβληθούν μισθοί και επιδόματα, ζήτησε το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης

Σάββατο 31 Ιούλη 2010

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στα ΑΤΛΑΝΤΙΚ
Παρέμβαση έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή και απαίτησε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των 3.800 εργαζομένων στην αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ». Εκεί, όπου η επιχείρηση προωθεί εκβιαστικές απολύσεις εργαζομένων, κυρίως πάνω από 50 χρονών και καθυστερεί τις καταβολές των μισθών και επιδομάτων.

Γι' αυτό το πρόβλημα, το Κόμμα κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση, που συζητήθηκε προχτές. Απέναντι σε αυτό το εκρηκτικό θέμα που αφορά χιλιάδες εργατικές οικογένειες, η κυβέρνηση δήλωσε απλά ότι ...απεύχεται το ενδεχόμενο των απολύσεων. Και, διά στόματος υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ξεκαθάρισε ότι δε διαθέτει πολιτική αποτροπής των απολύσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη διάρκεια της συζήτησης, απαίτησε την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των 3.800 εργαζομένων, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Εχουν αρχίσει τα τύμπανα και χτυπούν πολύ επικίνδυνα».

Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος δήλωσε: «Απεύχομαι την περίπτωση των απολύσεων γι' αυτούς τους ανθρώπους του σούπερ μάρκετ "ΑΤΛΑΝΤΙΚ"», ενώ αναφέρθηκε στους άνω των 55 χρόνων, λέγοντας πως «εάν περιπέσουν σε αυτή τη δυσχερή φάση της ζωής τους, θα τους βοηθήσουμε». Το είπε αυτό όταν η κυβέρνησή του έχει καταργήσει τις συντάξεις. Οσον αφορά τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, ο υπουργός επικαλέστηκε τις εκθέσεις του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας πως αυτήν την εβδομάδα «θα έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι με βάση τους ελέγχους που έκανε το ΣΕΠΕ». Και πρόσθεσε: «Η Ερώτησή σας κ. Παφίλη κινητοποίησε τα πράγματα σε αυτόν το βαθμό». Εφόσον - ανέφερε - η επιχείρηση δεν τηρήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Ο Θ. Παφίλης απάντησε: «Το ότι δίνεται το δώρο σε δύο δόσεις, εμάς δεν μας καλύπτει, γιατί δεν είναι μια επιχείρηση που δεν είχε κέρδη. Είχε τεράστια κέρδη όλο αυτό το διάστημα. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις απολύσεις και αν θα προχωρήσει η επιχείρηση σε απολύσεις. Και ειδικά ο σχεδιασμός είναι - και το ξέρετε πολύ καλά - για τους πάνω από 50, για να πάρει πιο φτηνό εργατικό δυναμικό αργότερα. Και αυτοί οι εργαζόμενοι, ειδικά πάνω από τα 50, βρίσκονται σε μια τραγική θέση, γιατί πλησιάζουν στη σύνταξη. Εμείς λέμε να τους δοθεί το 90% του τελευταίου μισθού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «πρέπει να παρθούν μέτρα και να μας πείτε τι θα κάνετε για πιθανές απολύσεις, να προστατευτούν οι περίπου 3.800 εργαζόμενοι. Πώς θα διασφαλίσετε αυτούς που είναι πάνω από 50, εάν απολυθούν; Και φυσικά, και με βάση την Επιθεώρηση Εργασίας, υπάρχει φοβερή πίεση και εκβιασμός - αυτά δεν μπορεί να τα πει κανείς εύκολα - να φύγουν οικειοθελώς. Και όταν τον εκβιάζεις τον άλλον και του λες: 'Η φεύγεις οικειοθελώς ή σε απολύω, καταλαβαίνετε τι γίνεται».

Τέλος, ο Θ. Παφίλης σχολίασε πως «είναι θετικό το ότι πήγε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αν και θα έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί πριν να υπάρξει Ερώτηση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κινητοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά σε δύσκολη θέση γιατί τα προβλήματα υπάρχουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-09-17 00:00:00.0)
Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στα «Ατλάντικ» (2010-08-11 00:00:00.0)
Σφράγισαν ξανά το «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» (2006-04-20 00:00:00.0)
Πολιτική επιλογή η συρρίκνωση του προσωπικού (2006-03-22 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα (2004-09-23 00:00:00.0)
Στάση και πορεία για τη ΣΟΦΤΕΞ (1998-12-05 00:00:00.0)