Στη σκιά της θεομηνίας οι εορτασμοί της Ευρώπης
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000

Associated Press

Στην βελγική πόλη Μέλλε εργάτες φτιάχνουν αναχώματα για να συγκρατήσουν τα νερά απο τις πλυμμήρες
ΠΑΡΙΣΙ.-

Με εμφανή τα σημάδια της πρωτοφανούς θεομηνίας των τελευταίων ημερών, υποδέχεται η βόρεια και η κεντρική Ευρώπη τη νέα χρονιά. Οι λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις και τα φαντασμαγορικά θεάματα σκιάζονται από τους δεκάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω του το σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε, επί 24ωρα, με καταρρακτώδεις βροχές, θυελλώδεις ανέμους και χαμηλότατες θερμοκρασίες τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία, και κυρίως τη Γαλλία. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών ανεβάζουν το κόστος των καταστροφών σε 5 δισεκατομμύρια «Ευρώ» ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν μήνες και χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Τρεις ημέρες σφοδρής κακοκαιρίας ήταν αρκετές, όπως αποδείχτηκε τελικά, για να παραλύσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, να προκληθούν ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και να χαθούν περισσότερες από 140 ανθρώπινες ζωές. Το μένος της φύσης ήταν τέτοιο που, όπως δήλωναν τόσο οι διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι όσο και οι μετεωρολόγοι, επρόκειτο για τη «χειρότερη καταστροφή του αιώνα». Σε πολλά σημεία, όπως είναι η βόρεια Γερμανία και η Γαλλία ή οι δυτικές ακτές της Ισπανίας, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε, κατά διαστήματα, τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Την ίδια στιγμή, σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Βρετανία, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την υπερχείλιση πολλών ποταμών.

Για περισσότερες από τρεις ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Ευρώπης παρέμενε αποκλεισμένο από τα χιλιάδες ξεριζωμένα δέντρα και από τα κάθε λογής αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί από τους ανέμους. Ανυπολόγιστος είναι ακόμη ο συνολικός αριθμός των περιουσιών που καταστράφηκαν, της οικολογικής καταστροφής που προξενήθηκε ενώ χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες για να καταστεί δυνατή η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών αλλά και του πόσιμου νερού σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ισπανίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν από τις κυβερνήσεις αφορούν μόνο στις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες καθώς όλα τα υπόλοιπα είδη καταστροφών καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες, για όσους είχαν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν.

Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστη η Γαλλία, η οποία βρέθηκε πραγματικά στο μάτι του κυκλώνα και θρηνεί 70 νεκρούς. Παρά τους πυρετώδεις ρυθμούς των εργασιών αποκατάστασης και τη βοήθεια σε ανθρώπινα χέρια, ειδικούς αλλά και σε υλικά (πυλώνες, γεννήτριες, καλώδια) που απέστειλαν οι γειτονικές χώρες, οι πληγές που άφησε πίσω της η θεομηνία δεν κατέστη δυνατό να κλείσουν. Τα 2/3 της χώρας, δηλαδή τα 60 από τα 96 διοικητικά διαμερίσματα, κηρύχτηκαν «κατεστραμμένες περιοχές» ενώ σοβαρότατες καταστροφές υπέστησαν τα μνημεία της χώρας: ο πύργος των Βερσαλλιών έκλεισε επ' αόριστον για τους επισκέπτες ενώ έχασε 10.000 αιωνόβια δέντρα από τους φημισμένους κήπους του. Ανάλογες ζημιές υπέστη και ο καθεδρικός ναός της Νοτρ Νταμ ενώ «πανωλεθρία» χαρακτηρίστηκαν οι καταστροφές που υπέστησαν τα δύο μεγάλα δάση του Παρισιού, το δάσος της Βουλώνης και των Βιγκενών.

Δεκαεφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία, 10 στην Πολωνία, 4 στην Ιταλία, 9 στην Αυστρία, 11 στην Ελβετία, 8 στη Βρετανία, 8 στην Ουγγαρία, 7 στη Ρωσία και 6 στην Ισπανία, τουλάχιστον με βάση τους τελευταίους απολογισμούς πριν από την αλλαγή του χρόνου. Οι οδικές και αεροπορικές μετακινήσεις αποκαταστάθηκαν, στο σύνολο της Ευρώπης, μετά από αρκετές ημέρες ενώ η προσπάθεια περιορισμού των πετρελαιοκηλίδων που προκάλεσαν το ναυάγιο του ρωσικού πετρελαιοφόρου «Volganeft 248» στη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και του δεξαμενόπλοιου «Ερικα» (στις 12 Δεκεμβρίου) στις γαλλικές ακτές της Βρετάνης, συνεχίζεται.

Παρ' όλα αυτά, η νέα χιλιετία βρήκε όλες τις πρωτεύουσες να εορτάζουν, έστω και υπό τη σκιά των καταστροφών, προκειμένου να μην χαθεί το «πνεύμα των ημερών» και η «λαμπρότητα της αλλαγής της χιλιετίας». Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε την προτελευταία ημέρα του απερχόμενου έτους, ο Κριστιάν Σοτέρ, υπουργός Οικονομικών, της χώρας που επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ακόμη και αυτή η θεομηνία «δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας, ούτε της Ενωμένης Ευρώπης συνολικά»... Μικρό το πρόβλημα, κατά συνέπεια...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζημιές σε Καβάλα και Ξάνθη από την καταρρακτώδη βροχή (2018-07-19 00:00:00.0)
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έφερε την καταστροφή (2005-08-09 00:00:00.0)
Δε σηκώνει καθυστέρηση στις αποζημιώσεις (2000-05-19 00:00:00.0)
Εικόνα καταστροφής την επόμενη μέρα... (1999-12-30 00:00:00.0)
Υπό πολικό ψύχος (1998-12-29 00:00:00.0)
Με "ορμή και μανία" προς τις ΗΠΑ (1998-09-26 00:00:00.0)