ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπέρ των αμερικανικών ανταλλαγμάτων ο Νετανιάχου

Δυσφορία από την παλαιστινιακή πλευρά που μιλά για «δωροδοκία του Ισραήλ προκειμένου να εκπληρώσει αυτονόητες υποχρεώσεις του»

Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010

Την ισραηλινή κατοχή στηρίζει και η νέα δήθεν «διαμεσολαβητική πρόταση» των ΗΠΑ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Θετικά διακείμενος ως προς την έγκριση της νέας αμερικανικής πρότασης, που προβλέπει σειρά παραχωρήσεων προς το Ισραήλ ως αντάλλαγμα για ένα νέο, περιορισμένο χρονικά, εποικιστικό μορατόριουμ στη Δ. Οχθη, φέρεται να είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με διαρροές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει, έστω και με μία ψήφο, την έγκριση της πρότασης από το υπουργικό του συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να προσπαθήσει όταν η «πρόταση οριστικοποιηθεί» μέσα από τις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών διπλωματών. «Να κάνει αυτό το βήμα» κάλεσε τον Νετανιάχου ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η Ουάσιγκτον φέρεται να προσφέρει στο Ισραήλ εγγυήσεις για την άμυνα και την ασφάλειά του, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πώληση επιπλέον 20 μαχητικών τύπου «F 35» αξίας 3 δισ. δολαρίων και τη δέσμευση ότι οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν κάθε απόπειρα υιοθέτησης αρνητικής για το Ισραήλ απόφασης από τον ΟΗΕ. Επιπλέον, η αμερικανική διπλωματία εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει άλλη παράταση στο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας πέραν των 90 ημερών που προβλέπονται στην πρόταση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, δε, υποστήριζαν ότι με βάση τη, μέχρι στιγμής, συζήτηση με τους Αμερικανούς διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον δε συμπεριλαμβάνει στο 90ήμερο εποικιστικό μορατόριουμ την ανατολική Ιερουσαλήμ, ούτε και τις κατοικίες που έχουν, ήδη, αρχίσει να ανεγείρονται σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης και αγγίζουν τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 2.000. Οι δύο αυτές παράμετροι δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αμερικανική πλευρά, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο μέσα σε αυτές τις 90 ημέρες να έχει πετύχει τη χάραξη, έστω και σε αδρές γραμμές, των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνόρων, κάτι που σημαίνει ότι επιδιώκει, μεμιάς, να τελειώσει με το ζήτημα των εποικισμών, αλλά και της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την αμερικανική πρόταση επρόκειτο να παρουσιάσει, αργά χτες βράδυ, στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ο Αμερικανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Χέιλ, αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον στην περιοχή Τζορτζ Μίτσελ. Προς το παρόν, πάντως, οι παλαιστινιακές αντιδράσεις είναι αρνητικές. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή πλευρά περιμένει τις αμερικανικές εξηγήσεις, κυρίως ως προς το τι ακριβώς συνεννοήσεις γίνονται με το Ισραήλ και ότι επιμένει στην προϋπόθεση του ολικού «παγώματος» του εποικισμού. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Π. Αρχή αντιλαμβάνεται ως «δωροδοκία» τα ανταλλάγματα που δίνονται για το Ισραήλ, για κάτι που είναι υποχρέωσή του, με βάση το διεθνές δίκαιο, και μάλιστα μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, διεμήνυε, διά μέσου διαρροών, προς την ισραηλινή ηγεσία ότι «αν δεν υπάρξει άμεσα συγκεκριμένη πρόοδος στις συνομιλίες, τότε η επιβίωση της Π. Αρχής στη Δυτική Οχθη είναι εξαιρετικά αμφίβολη και δεν αποκλείεται η κατάρρευσή της και η δημιουργία χάους, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αδιέξοδο και μυστικές επαφές οξύνουν τα πνεύματα (2010-10-31 00:00:00.0)
Προκαλεί το Ισραήλ με τους εποικισμούς (2010-10-22 00:00:00.0)
Πιέσεις και διαβουλεύσεις (2010-09-29 00:00:00.0)
Πιέσεις Ομπάμα με στόχο ευρύτερους σχεδιασμούς (2010-09-24 00:00:00.0)
Εποικισμοί και νέοι όροι από την ισραηλινή ηγεσία (2010-09-22 00:00:00.0)
Βασικό πρόβλημα οι εποικισμοί (2010-09-16 00:00:00.0)