Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις Ομπάμα με στόχο ευρύτερους σχεδιασμούς

Τα εγκλήματα του κράτους Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας έχουν την πλήρη στήριξη των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών
Τα εγκλήματα του κράτους Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας έχουν την πλήρη στήριξη των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών
NEA YΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μετέφερε τις ασφυκτικές πιέσεις για συνέχιση των «άμεσων» διαπραγματεύσεων που δρομολόγησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι εξισώνοντας το θύμα παλαιστινικιακό λαό με το θύτη κράτος - τρομοκράτη Ισράηλ, αυτό που επιχειρεί είναι να προοωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά η ισραηλινή κατοχή και καταπίεση όπως και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι εκτός πεδίου και σκόπιμα επικεντρώνεται το ζήτημα στο «πάγωμα» των εποικισμών.

Ο Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες όλου του κόσμου «να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε του χρόνου να μη γίνονται πάλι μεγάλες συζητήσεις για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα, αλλά να υποδεχτεί η Συνέλευση ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Τόνισε ότι «όσοι αγαπούν το Ισραήλ θα πρέπει να κατανοήσουν πως η ασφάλειά του περνά μέσα από την παλαιστινιακή ανεξαρτησία» και ότι «όσοι θέλουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αυτό περνά μέσα από ειρηνικά μέσα και από συμφιλίωση με το Ισραήλ». Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να παραταθεί το εποικιστικό μορατόριουμ επαναλαμβάνοντας ότι «σαφώς συνεισέφερε στην καλλιέργεια μιας θετικής ατμόσφαιρας συνομιλιών».

Η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει ότι η παράταση του «παγώματος» είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι δε θα παρατείνει το μορατόριουμ αλλά θα υπάρξουν κάποιοι «περιορισμοί». Σύμφωνα με διαρροές, κάπου στο ενδιάμεσο αναζητά τη διέξοδο η αμερικανική διπλωματία.

Αναμενόμενα συμπεράσματα - καταπέλτης

Την έκθεσή της για την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας, στα τέλη Μάη, δημοσιοποίησε, χτες, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, που αποτελείται, κατά κύριο λόγο, από φίλα προσκείμενους στο Ισραήλ, αξιωματούχους. Φαίνεται, όμως, ότι η πραγματικότητα ήταν αμείλικτη.

Ετσι, στην έκθεση αναφέρεται σαφώς ότι «υπάρχουν όλες οι αναγκαίες αποδείξεις που επιτρέπουν να υποστηριχθεί η άσκηση διώξεων κατά του Ισραήλ για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ανθρωποκτονίες, βασανισμούς, παράνομες κρατήσεις κλπ.». Μάλιστα, η έκθεση ζητά από τις ισραηλινές αρχές να βοηθήσουν για την ταυτοποίηση των δραστών, καθώς οι κομάντος φορούσαν κουκούλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ