Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Προτάσεις «διαλόγου» και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πάντα «ανοιχτός» σε διάλογο και διπλωματική λύση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού θύμισε ότι είχε διατυπώσει ανάλογη ετοιμότητα πριν από ένα χρόνο από το ίδιο βήμα, υποστήριξε ότι το Ιράν «οφείλει ν' αποδείξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του» και ότι έχει «όπως όλοι δικαιώματα και υποχρεώσεις» για να καταλήξει ότι «αν οι υποχρεώσεις δεν γίνουν σεβαστές, τότε θα υποστεί κυρώσεις». Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, γεγονός που έδωσε τροφή σε σχόλια περί ύπαρξης σχεδίων για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης.

Είχαν προηγηθεί οι ανοιχτές δηλώσεις των εκπροσώπων των «6», δηλαδή των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία - και της Γερμανίας, μετά από συνάντησή τους για το ζήτημα, με τις οποίες κάλεσαν την Τεχεράνη «να προσέλθει σε συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για το πυρηνικό της πρόγραμμα». Τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών όσο και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια τόνισαν ότι «η ενότητα που υπάρχει μεταξύ των "6" δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο Ιράν να επιμείνει στην άρνησή του να συζητήσει», τάχθηκαν υπέρ της προοπτικής «κατάληξης όσο το δυνατόν γρηγορότερα μιας διπλωματικής λύσης» και διευκρίνισαν ότι «θα πρέπει να επανατεθεί σε διαπραγμάτευση μια νέα συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου», κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα τεθούν «νέοι όροι» στο Ιράν.

Απαντώντας στις δηλώσεις των «6», ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, υποστήριξε ότι η Τεχεράνη είναι «έτοιμη για συνομιλίες». Συμπλήρωσε, δε, ότι «αν οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι δίκαιες και αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια, τότε θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και σύντομα». Επανέλαβε, δε, την άποψη που διατύπωσε ο Ιρανός Πρόεδρος σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα πρέπει ν' αναγνωρίσουν ότι το Ιράν είναι μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Κόλπου και στον κόσμο».

Κριτική σε Ρωσία

«Παράλογη» χαρακτήρισε η Τεχεράνη την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει την πώληση πυραύλων «S-300» στο Ιράν, με το σκεπτικό ότι εμπίπτουν στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν, τον περασμένο Ιούνιο. Η ιρανική ηγεσία εξέφρασε, όπως είπε, τη «θλίψη» της γιατί «η Μόσχα υποχώρησε στις πιέσεις» των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και «τελικά ταπεινώθηκε». Τέλος, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η άμυνα του Ιράν δεν εξαρτάται από τους «S-300».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι έχουν, ήδη, γίνει αρκετές συλλήψεις σχετικά με τη βομβιστική επίθεση κατά της στρατιωτικής παρέλασης, την Τετάρτη, στο Μαχαμάντ, του βορειοδυτικού Ιράν. Οι ιρανικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε Κούρδους αυτονομιστές, χωρίς να έχουν κατονομάσει σαφώς κάποια συγκεκριμένη οργάνωση. Από την άλλη, σειρά κουρδικών αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή κατήγγειλαν την επίθεση και διέψευσαν κάθε πιθανότητα εμπλοκής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ