Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βασανιστήρια και ιστορίες πρακτόρων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πλήρη γνώση των βασανιστηρίων συνεπώς και άμεση εμπλοκή φέρεται να είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και σημερινός υποψήφιος για την ηγεσία των Εργατικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, καθώς όπως αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν, ο Μίλιμπαντ φέρεται να έδωσε ο ίδιος το «πράσινο φως» στις μυστικές υπηρεσίες να συγκεντρώνουν πληροφορίες σε χώρες, όπου οι ύποπτοι τρομοκρατίας κινδύνευαν να βασανιστούν. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, οι πράκτορες της ΜΙ6 συμβουλεύονταν προσωπικά τον τότε ΥΠΕΞ πριν από «οποιαδήποτε ιδιαιτέρως δύσκολη» απόπειρα απόσπασης πληροφοριών από κρατούμενους σε χώρες με κακές επιδόσεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λογοτέχνες - πράκτορες

Οσο για τους πράκτορες της ΜΙ6, μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση των βασανιστηρίων να βρίσκονται υπόλογοι και γίνονται και «αποδιοπομπαίοι τράγοι» εάν χρειαστεί, εντούτοις το «έργο» τους, όπως καταγράφτηκε στο βιβλίο MI6 The History of the Secret Intelligence Service, που κυκλοφόρησε την Τρίτη επιχειρεί να τους κάνει σούπερ ήρωες.

«Οι αληθινοί Τζέιμς Μποντ είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες από τους φανταστικούς», λέει ο ιστορικός Κιθ Τζέφρι, συγγραφέας του βιβλίου που είχε άμεση και αποκλειστική πρόσβαση στα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας από το 1909 έως το 1949 μετά το πράσινο φως της υπηρεσίας, που σημειωτέον το έδωσε για πρώτη φορά. Προφανώς, επιδιώκοντας το συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Να παρουσιαστεί στη βρετανική, αλλά και διεθνή κοινή γνώμη ένας «λαμπερός» και «ηθικός» κόσμος, με ριψοκίνδυνους πράκτορες ικανούς να πηδήξουν από πλοία, να διεισδύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες υπό ναζιστική κατοχή, βρίσκοντας όμως ταυτόχρονα το χρόνο να απολαύσουν ένα μπουκάλι σαμπάνια μαζί με όμορφες γυναίκες...

Στις 800 σελίδες του, το βιβλίο περιγράφει ιστορίες πρακτόρων και αποκαλύπτει ότι πράκτορες της ΜΙ6 ήταν οι συγγραφείς Γκράχαμ Γκριν - συγγραφέας των βιβλίων «Ενας ήσυχος Αμερικανός», «Ο άνθρωπός μας στην Αβάνα» - και ο Σόμερσετ Μομ, Αρθρουρ Ράνσομ κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ