ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για το κλείσιμο τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010

Motion Team

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις Τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«

"Σαν έτοιμη από καιρό", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε κλείσιμο Τμημάτων ΑΕΙ και ακόμη πιο πλατιά στα ΤΕΙ, πριν περάσει και θεσμικά το Μνημόνιο της Παιδείας, προτού ολοκληρωθεί ακόμα και αυτό το πρόσχημα της ψευτοδιαβούλευσης. Βιάζονται να προχωρήσουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, να υλοποιήσουν βαθύτερα την υποταγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα συμφέροντα των επιχειρήσεων, όπως απαιτεί το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα επιτελεία της ΕΕ και στη χώρα μας.

Επείγονται να προχωρήσουν αυτά που συναποφάσισαν με την τρόικα για μια ακόμα πιο βάρβαρη αντεργατική επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, στη ζωή της φτωχής λαϊκής οικογένειας, της νεολαίας. Η βιασύνη τους απορρέει από την ίδια την οικονομική κρίση του συστήματος, και απαιτεί το τσάκισμα των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων για τη διάσωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας.

Με πρόφαση την "οικογενειοκρατία", στα Πανεπιστήμια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει το κλείσιμο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εντεχνα αφήνει να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ λίστες Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα κλείσουν στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που εδώ και χρόνια είχαν επιδοθεί στη δημιουργία δεκάδων Τμημάτων χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, υποδομές και εκπαιδευτικό/ διοικητικό προσωπικό. Με σημαία τη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιφέρεια και τη δήθεν "ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη" "έσπερναν" τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ σε κάθε πόλη και χωριό, στοίβαζαν φοιτητές και σπουδαστές, παιδιά κατά κύριο λόγο λαϊκών οικογενειών, πούλαγαν ελπίδες, καθυστερούσαν τη ροή στην ανεργία.

Αυτό που το υπουργείο Παιδείας αποκαλεί "εξορθολογισμό" της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις Τμημάτων, είναι στην ουσία πλευρά της δυσκολίας σήμερα του κεφαλαίου να αυξήσει τα κέρδη του, να βγει από την κρίση του. Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, σχεδιάζουν να συντηρήσουν και να αναδιατάξουν τα Τμήματα που είναι "ανταποδοτικά" στην εμπορία εκπαιδευτικών προϊόντων, να διατηρήσουν εκείνα τα Τμήματα που ήδη είναι καλοστημένες επιχειρήσεις στα νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό και μόνο αυτό είναι το κριτήριό τους. Το κόστος αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Θα το πληρώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό των κατώτερων βαθμίδων, το βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που για χρόνια σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας των περιφερειακών ιδρυμάτων και σήμερα θα πεταχτούν στην ανακύκλωση της ανεργίας.

Πρέπει να απολύσουν κόσμο από το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως κάνουν σε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Καθόλου δε νοιάζονται για τις τύχες των παιδιών που θα μείνουν απ' έξω.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε επαγρύπνηση. Να αντεπιτεθούμε τώρα, οργανώνοντας την πάλη από τα κάτω, η νεολαία σε συμμαχία με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς επαγγελματίες, τις γυναίκες τους μόχθου, διεκδικώντας:

Η υπόθεση της επιστήμης που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης. Οσο η εξουσία ανήκει στο κεφάλαιο, η επιστήμη, η εκπαίδευση θα είναι εργαλεία του, θα μένουν περιορισμένες στα μέτρα και σταθμά της κερδοφορίας. Η πρόσβαση στην ολόπλευρη γνώση θα είναι προνόμιο των πλουσίων, τα Πανεπιστήμια θα κλείνουν τις πόρτες τους στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, θα τους δίνουν πιστοποιητικά κατάρτισης για εισιτήρια ανεργίας.

Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πλέρια ανάπτυξη της επιστήμης, τη συγκρότηση πραγματικά επιστημονικών αντικειμένων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας άλλης παραγωγής, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Ετσι, μόνο η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορεί να βάλει στη θέση κάθε είδους ανορθολογικών και αντιεπιστημονικών πεδίων που γέννησε ο καπιταλισμός, τις πραγματικές βάσεις μιας επιστήμης και γνώσης που θα αναπτύσσεται πραγματικά ελεύθερα και ταυτόχρονα θα υποτάσσεται στις ανάγκες ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Διεθνές Πανεπιστήμιο (2019-02-14 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου (2019-01-01 00:00:00.0)
Τριάντα (σαράντα) χρόνια ΤΕΙ: Συνεχίζεται ή τερματίζει ο δρόμος τους; (2013-02-03 00:00:00.0)
Στον «αέρα» η λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ! (2011-06-07 00:00:00.0)
Σε οικονομικό αδιέξοδο το ΤΕΙ Λάρισας (2004-09-07 00:00:00.0)
Προωθεί την απάτη της ανωτατοποίησης (2001-02-28 00:00:00.0)