Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Προωθεί την απάτη της ανωτατοποίησης

Αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς φορείς των ΑΕΙ

Οι φοιτητές- σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά ανώτατη εκπαίδευση, ενιαία, δημόσια και δωρεάν
Οι φοιτητές- σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά ανώτατη εκπαίδευση, ενιαία, δημόσια και δωρεάν
Ο προσχηματικός χαρακτήρας του διαλόγου είναι το ουσιαστικό συμπέρασμα που προκύπτει μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για την προωθούμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στην τελική του μορφή αυτή τη βδομάδα, ενώ έχουν μείνει «ανοιχτά» ζητήματα, τα οποία έθεσαν κατά το διάλογο πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από το διάλογο, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να τροποποιήσει τη διάταξη που αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ με απάλειψη του όρου «εντεταλμένο» και την ένταξή του σε προσωποπαγείς θέσεις στις τέσσερις βαθμίδες, ενώ θα παραμείνει η διάταξη που προβλέπει αξιολόγησή τους μέσα σε έξι χρόνια. Η ουσία του νομοσχεδίου, η διατήρηση του διαχωρισμού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και σε κατευθύνσεις, αναπαράγει τις αλληλοεπικαλύψεις και η σημερινή ανισοτιμία παραμένει. Σε ό,τι δε αφορά στα πτυχία, το υπουργείο Παιδείας, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ισοτιμίας των πτυχίων των ΤΕΙ με αυτά των ΑΕΙ, παραδέχεται ότι δεν αλλάζει τίποτα και ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο επιχειρεί να προωθήσει την παραγωγή αποφοίτων εργασιακά ευέλικτων, που θα έχουν την ψευδαίσθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σε κλείσιμο προχωράει το Πανεπιστήμιο Πατρών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να έχει μέσα στις επόμενες μέρες έτοιμο το σχέδιο νόμου με τις όποιες τροποποιήσεις ενσωματωμένες, το οποίο προτίθεται να προωθήσει μέχρι τις 15 του Μάρτη. Από την πλευρά τους οι φορείς των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ συζητούν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις. Σήμερα, συνεδριάζει η Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ, ενώ στο πλαίσιο των αντιδράσεων των πανεπιστημίων στις εξελίξεις εντάσσεται το αυριανό κλείσιμο του Πανεπιστημίου Πατρών, με απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, που ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου περί «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ. Η αυριανή αναστολή του εκπαιδευτικού έργου του πανεπιστημίου γίνεται προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, ενώ αντίστοιχη απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την οποία θα συγκληθούν αύριο στις 10 το πρωί οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων της Σχολής και στις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των μελών και φοιτητών της Σχολής.

Η Σύγκλητος προτάσσει την ανάγκη αξιολόγησης των γνωστικών περιοχών, των προγραμμάτων σπουδών, του προσωπικού και των υποδομών των ΤΕΙ πριν από τη νομοθετική αναβάθμισή τους και ζητάει ακόμα τη σαφή ένταξη των ΤΕΙ στη μη πανεπιστημιακή κατηγορία με διατήρηση και διασφάλιση της διακριτότητας των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για τα παραπάνω, που σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελούν «απαραβίαστες αρχές», θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις μετά και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που έχει προγραμματιστεί για τις 16 του Μάρτη.

Η ανακοίνωση της Πολυτεχνικής Σχολής του ιδρύματος σημειώνει ότι «σκοπός των ελληνικών ΑΕΙ είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου παιδείας για τους νέους ανθρώπους» και προσθέτει ότι κανένας δε θέλει να σπουδάζει σε πανεπιστήμια ευκολίας σε βάρος των προσόντων και της ποιότητας των ακαδημαϊκών τίτλων. Απαιτεί, ανάμεσα στ' άλλα, το πάγωμα της εφαρμογής της διακήρυξης της Μπολόνια, η οποία «έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» και «την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ