Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέτρα αστυνόμευσης στα σχολεία

Πώς η φύλαξη γίνεται μηχανισμός παρακολούθησης

Η υπόθεση του πιο στενού ελέγχου της σχολικής λειτουργίας, των μαθητών και των δικαιωμάτων τους προχωράει από την κυβέρνηση με σταθερά βήματα, με το πρόσχημα της καλύτερης φύλαξης των σχολείων. Ηδη μέσω των δήμων διακινείται κείμενο που πληροφορεί για το λεγόμενο πρόγραμμα «Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας Ανέργων στη φύλαξη των σχολικών κτιρίων» και συγκεκριμενοποιεί τα καθήκοντα τους. Σαν τέτοια σημειώνονται: η επιτήρηση της καλής κατάστασης των σχολικών κτιρίων και των κοινόχρηστων χώρων, η συνεχής καταγραφή γεγονότων τα όποια προκαλούνται από τρίτους και εξωσχολικούς παράγοντες στα σχολικά κτίρια και στους γύρω από αυτούς κοινόχρηστους χώρους και η συνεχής ενημέρωση των υπευθύνων, με στόχο την προστασία του κυρίως και περιβάλλοντος χώρου των σχολικών κτιρίων και του εξοπλισμού τους. Επίσης, γίνεται επίκληση σε διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς ώστε να συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Στην ουσία ακριβώς με το πρόσχημα της «φύλαξης» και της απασχόλησης ανέργων, δημιουργείται ένα σύστημα παρακολούθησης της σχολικής ζωής, ιδιαίτερα κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων. Σκοπός να ελέγχουν κάθε δραστηριότητα μέσα στο σχολείο, να ενημερώνουν τον διευθυντή, ακόμα και να καλούν τη συνδρομή αστυνομίας όταν κρίνεται απαραίτητο και να κρατάνε «βιβλίο συμβάντων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ερευνητικό υλικό»... αν χρειαστεί. Κατά τ' άλλα, για να κρατούνται υποτίθεται... οι τύποι σημειώνεται για το ρόλο των φυλάκων: «Να μην παρεμβαίνει σε ζητήματα ή συμβάντα που προκύπτουν από ή μεταξύ μαθητών (όπως για παράδειγμα καταλήψεις, διαπληκτισμοί μεταξύ μαθητών κλπ.), αλλά να ενημερώνει αμέσως τον διευθυντή του σχολείου».

Η προσπάθεια επιβολής τέτοιων μέτρων έχει συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών φορέων της Κέρκυρας, ένα δήμο που έχει «πάρει ζεστά» την προώθηση αυτών των σχεδίων. Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερκυραίων, αφού εκφράζει τη δυσαρέσκειά της που δεν υπήρξε διάλογος και δε ζητήθηκε η γνώμη της πριν την προώθηση «των μέτρων αστυνόμευσης της σχολικής ζωής», σημειώνει την ομόφωνη απόφασή του ΔΣ της για: άρνηση της ύπαρξης φυλάκων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, κατά την οποία προτείνει να υπάρχει μόνο θυρωρός, ενώ φύλακες να υπάρξουν μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων για όλη τη διάρκεια της νύχτας, με επαρκή φωτισμό των κτιρίων.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας με ομόφωνη απόφασή της αντιτίθεται σε ενέργειες που επιχειρούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα ελέγχου της σχολικής ζωής, αγνοώντας τη γνώμη των παραγόντων της σχολικής διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ