Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με όραμα τον ευέλικτο σπουδαστή - εργαζόμενο

Ημερίδα των βιομηχάνων της Βορείου Ελλάδας με συμμετοχή της κυβέρνησης

Τις θέσεις τους για το μοντέλο του «ευέλικτου σπουδαστή» με την κατακερματισμένη γνώση, χάριν της «υπερεξειδίκευσης», ο οποίος θα είναι ο αυριανός «ευέλικτος απασχολήσιμος» δίχως εργασιακά δικαιώματα, που θα περιπλανιέται εφ' όρου ζωής μεταξύ κατάρτισης, απασχόλησης, ανεργίας, επανακατάρτισης κλπ., παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, μέσω του προέδρου του Β. Τακά και η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Παιδείας Φ. Πετσάλνικου, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα «η Διεύρυνση των αναγκών σε ειδικότητες των εργαζομένων σε οικονομικούς κλάδους της Βόρειας Ελλάδας».

Για να στηρίξουν το μοντέλο εκπαίδευσης που επιθυμούν οι βιομήχανοι και προωθεί η κυβέρνηση, προβλήθηκαν στοιχεία που αναφέρουν πως: Εντός της επόμενης 10ετίας το 75% των σημερινών γνώσεων θα έχουν απαξιωθεί, το 60% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες, που σήμερα διαθέτει το 20% του πληθυσμού, ενώ παράλληλα ο νέος πτυχιούχος εκτιμάται ότι θα αλλάξει 4-6 φορές ειδικότητα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Β. Τακάς σημείωσε πως μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αναπαράγει πρότυπα, με βάση τα οποία συντηρεί ένα σύστημα παιδείας με μόνο στόχο την απόκτηση των τυπικών προσόντων που απαιτεί κατά κανόνα η πρόσληψη στο δημόσιο τομέα. Και υπογράμμισε την ανάγκη αυτό να αλλάξει στην κατεύθυνση εναρμόνισης των αναγκών της αγοράς και του παραγόμενου δυναμικού μέσα από την εκπαίδευση. Αυτή την «ανάγκη» των βιομηχάνων έρχεται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση όπως διευκρίνισε και Φ. Πετσάλνικος, μιλώντας για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) που όπως ανέφερε «ανταποκρίνονται στο ζωτικό και κρίσιμο τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και τεχνολογικής ανάπτυξης ενός σύγχρονου κράτους που χρειάζεται εκπαιδευμένα στελέχη».

Βέβαια, αν πάρουμε υπόψη κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούν τα ΤΕΕ (υποχρηματοδότηση, χωρίς κτίρια, εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία) αντιλαμβάνεται πλήρως για τι είδους... εκπαιδευμένα στελέχη μιλούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ