ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προετοιμασία για την απεργία

  Θα γίνει την πρώτη μέρα εισαγωγής του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρασκευή 12 Γενάρη 2001

Την ομόφωνη απόφασή τους να διατρανώσουν μαζί με τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία, την αντίθεσή τους στην απορύθμιση του ΕΣΥ, που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας», αλλά και με τα νομοσχέδια που σκοπεύει να προωθήσει στη συνέχεια, εξέφρασαν χθες πάνω από 100 αντιπρόσωποι σωματείων της Αθήνας, του Πειραιά, αλλά και των Περιφερειακών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία στην Αθήνα.

Αμεσος στόχος, η επιτυχία της 24ωρης απεργίας, που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, με την ενεργοποίηση και συμμετοχή των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας, καθώς η επίθεση της κυβέρνησης στην υγεία «είναι υπόθεση όλων».

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προωθεί τη συνολική ανατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας, με το άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και αναφέρθηκαν στα έξι βασικά σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ, στα οποία δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση από το υπουργείο Υγείας.

«Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν είναι μόνο θέμα της ομοσπονδίας. Η υπόθεση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου είναι υπόθεση όλων μας, όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Μαυροματίδης στο άνοιγμα της σύσκεψης και κάλεσε σε συντονισμό δράσης για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων.

Η επίθεση της κυβέρνησης στην υγεία έχει κλιμακωθεί, τόνισε η Λέττα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι οποιαδήποτε βελτιωτική παρέμβαση στο νομοσχέδιο δεν αλλάζει το χαρακτήρα των αλλαγών, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της δημόσιας υγείας. «Η επίθεση αυτή σημαδεύει, όχι μόνο τους εργαζόμενους στην υγεία, αλλά όλο το λαό, καθένα από μας», τόνισε στη συνέχεια και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κοινωνία, τόσο στην ψήφιση, όσο και στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, αν χρειαστεί.

Στη χθεσινή σύσκεψη, καταδικάστηκε και το ΝΑΤΟικό έγκλημα στα Βαλκάνια, αλλά και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αγωνιστούν, δημιουργώντας ενιαίο μέτωπο αντίδρασης στα καίρια χτυπήματα του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού σε όλους τους τομείς. Στην υγεία, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά δικαιώματα, στην ιμπεριαλιστική επίθεση στα Βαλκάνια», υπογράμμισαν στη χθεσινή σύσκεψη τα στελέχη της ΕΣΑΚ Υγειονομικών Μαρία Κεφαληνού και Χάρης Χουρδάκης.

Κάλεσμα σε όλο το λαό για να δώσει δυναμικό «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, απευθύνει, σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Στη Βουλή

Χτες κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη και το πιο πιθανό είναι να διαρκέσει όλη την εβδομάδα. Επομένως, δεν είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη βδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας - Απεξάρτησης (2023-12-13 00:00:00.0)
Χρειάζεται μαζική παρέμβαση για πλήρη λειτουργία (2005-01-28 00:00:00.0)
Αποκλιμάκωση διατάσσει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (2001-05-23 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την πανελλαδική κινητοποίηση (2001-01-18 00:00:00.0)
«Βελτιώσεις» χωρίς αντίκρισμα (2000-12-23 00:00:00.0)
Προσλήψεις και όχι δημαγωγικές εξαγγελίες (1998-02-19 00:00:00.0)