ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ευρώπη μέσω... Νίκαιας
Κυριακή 21 Γενάρη 2001

Sportidea

Ενα ακόμη εμπόδιο στην πορεία του προς τον τίτλο θέλει να ξεπεράσει σήμερα ο Ολυμπιακός κόντρα στον Αρη
Κάθε βήμα από δω και πέρα στο πρωτάθλημα της Εθνικής Κατηγορίας είναι καθοριστικό, όσον αφορά στις εξελίξεις στο βαθμολογικό πίνακα. Ετσι, οι αντίπαλοι που σήμερα και αύριο ρίχνονται στη μάχη της 15ης αγωνιστικής, ο καθένας για τους δικούς του λόγους θα προσπαθήσει να πάρει τη νίκη.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», λέει η ελληνική παροιμία, στα χνάρια της οποίας θα προσπαθήσουν να βαδίσουν σήμερα οι παίχτες του Ολυμπιακού. Οπως είναι γνωστό, στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο επικρατεί εδώ και πολύ καιρό η άποψη και ταυτόχρονα πεποίθηση, ότι φέτος η ομάδα του Πειραιά πρέπει να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά και το Κύπελλο Ελλάδας. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, οι παίχτες του Τάκη Λεμονή δεν έχουν περιθώρια στραβοπατήματος στην πορεία τους στο πρωτάθλημα, όποιος και αν βρεθεί στο δρόμο τους. Σήμερα, οι «ερυθρόλευκοι» κοντράρονται στο ΟΑΚΑ με τον Αρη (17.00) και απαραιτήτως χρειάζεται να πάρουν τη νίκη, ούτως ώστε να μη δώσουν την ευκαιρία στον καιροφυλακτούντα Παναθηναϊκό να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής στην κορυφή της βαθμολογίας. Από την άλλη, η ομάδα της Θεσσαλονίκης, ακολουθεί αρκετά άστατη πορεία στο πρωτάθλημα και μέχρι στιγμής δεν μπορεί να «γαντζωθεί» στους στόχους της και να ανέβει ψηλά, εκεί δηλαδή που θα μπορεί να... αγναντεύει τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες στους κόλπους του Αρη υποβόσκουν τα σενάρια που θέλουν τον Μπάμπη Τεννέ να απομακρύνεται από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να μην μπορούν να βρουν το ρυθμό τους.

Η 15η αγωνιστική, ωστόσο, συμπεριλαμβάνει ακόμα ένα μεγάλο παιχνίδι, ένα ντέρμπι. Δυο από τους βασικότερους μνηστήρες της Ευρώπης, ο Ιωνικός και ο Ηρακλής διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μία αναμέτρηση με εξαιρετικό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Στη Νεάπολη, λοιπόν, σήμερα (17.00) οι δύο μονομάχοι αναμένεται να τα δώσουν όλα προκειμένου να ενισχύσουν το όνειρο και να σπρώξουν τις ομάδες τους ακόμα πιο ψηλά. Η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν ήδη βρίσκεται αγκαλιά με την 5η θέση και σκοπός της είναι να «εξοστρακίσει» από την 4η τον Ηρακλή και σιγά - σιγά να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για την Ευρώπη. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι προβλέπεται να παλέψουν με νύχια και δόντια προκειμένου να προστατέψουν τα κεκτημένα τους και με περισσότερη ασφάλεια να βάλουν πλώρη για την κατάκτηση της 3ης θέσης. Σημειώνεται, ότι ο Γιάννης Κυράστας είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει από την αρχή τον πρόσφατα αποκτηθέντα αμυντικό, Κώστα Νεμπεγλέρα.

Sportidea

Και στο... βάθος Ευρώπη βλέπει ο σημερινός νικητής στην κόντρα της Νίκαιας
Βουτιά... αυτογνωσίας, κάνει σήμερα ο Παναθηναϊκός, ο οποίος μετά από αρκετό καιρό φιλοξενεί στη «Λεωφόρο» την Καλαμάτα (17.00). Οι «πράσινοι» εκτός από τη νίκη, επιθυμούν να διαγνώσουν εκ νέου τυχόν ατέλειες που έχουν και κόντρα στη «μαύρη θύελλα» να τις διορθώσουν. Σημαντικό πάντως είναι ότι η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη σιγά - σιγά καταφέρνει να «δέσει» το ήδη υπάρχον έμψυχο υλικό με το καινούριο και να βρίσκεται μέσα στους στόχους της. Οσον αφορά στο τι επικρατεί στο στρατόπεδο της μεσσηνιακής ομάδας, τα πράγματα είναι πιο ασαφή, καθώς τα πολλά λάθη της στο πρωτάθλημα την έχουν αποπροσανατολίσει βαθμολογικά και κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Θυελλώδες είναι το κλίμα που επικρατεί στην ΑΕΚ και κάθε άλλο παρά ωφέλιμο για τους παίχτες και τον προπονητή της ομάδας. Οι καταστάσεις στις οποίες η «Ενωση» έχει εμπλακεί και αφορούν στα επεισόδια του «Νίκου Γκούμας», της στέρησαν όχι μόνο την απώλεια βαθμών στην Τούμπα, αλλά και την ηρεμία της. Και αυτό είναι το κυριότερο, καθώς η ΑΕΚ έχει απομακρυνθεί αρκετά από τις κορυφαίες θέσεις και από δω και στο εξής θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ, και να αποφύγει τις κακοτοπιές για να καταφέρει στο προσεχές μέλλον να επανέλθει ενεργά στη μάχη για την έξοδό της στην Ευρώπη. Σήμερα, η ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη υποδέχεται στη Φιλαδέλφεια την Ξάνθη, με τον Ελληνα τεχνικό να «πονοκεφαλιάζει» για την ενδεκάδα. Κάτι οι τραυματισμοί (Κασάπης, Καψής, Νάβας, Καραγιάννης), κάτι οι τιμωρίες και σίγουρα η ενδεκάδα της «Ενωσης» σήμερα μοιάζει με σταυρόλεξο. Από την άλλη, η Ξάνθη δεν έχει ξεκολλήσει από τη μεσαία γραμμή, ενώ τροχοπέδη για την ανέλιξή της αποτελεί και η αμφίρροπη κατάσταση στα διοικητικά της.

Sportidea

Το... κυνήγι του Ολυμπιακού δεν επιτρέπει απώλειες για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Καλαμάτα
Σημαντική αναμέτρηση, όμως, θα διεξαχθεί σήμερα και στην Πάτρα όπου η Παναχαϊκή υποδέχεται με αξιώσεις τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Οι Πατρινοί, οι οποίοι την περασμένη αγωνιστική λίγο έλειψε να αποσπάσουν την ισοπαλία από το 2ο στη βαθμολογία Παναθηναϊκό, αναμένεται να τα δώσουν όλα προκειμένου να κάνουν ακόμα ένα βήμα σωτηρίας και να απομακρυνθούν κι άλλο από την οδυνηρή εμπειρία να βρεθούν ξανά στην επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού. Απών από την ομάδα Βλάχου στη συγκεκριμένη αναμέτρηση θα είναι ο τιμωρημένος Δημήτρης Ιωάννου. Στην αντίπερα όχθη, ο «Δικέφαλος» φαίνεται να ξεπερνά σταδιακά το αγωνιστικό τέλμα στο οποίο (την περασμένη χρονιά) είχε πέσει, και να βλέπει τους κόπους του να πιάνουν... τόπο. Αλλωστε, ήδη βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα και τυχόν κάθε στραβοπάτημα των «αιωνίων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, θα είναι στο... χέρι του να το εκμεταλλευτεί.

Εντονη είναι η μεταγραφολογία τον τελευταίο καιρό στο στρατόπεδο του Πανηλειακού και καθόλου άδικα, καθώς οι άνθρωποι της ομάδας ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις, προκειμένου να αποφύγουν να αντικρίσουν την ομάδα τους να... γκρεμίζεται στην Α' Κατηγορία. Ηδη, η ομάδα του Πύργου βρίσκεται στην ουρά της βαθμολογίας και για την ανατροπή αυτής της κατάστασης θα χρειαστεί πολύ δουλιά. Σήμερα, ο Πανηλειακός φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννενα (17.00) η κατάσταση του οποίου δε διαφέρει και πολύ από αυτή του σημερινού του αντιπάλου. Η ομάδα των Ιωαννίνων βρίσκεται στην προτελευταία θέση και θα επιδιώξει να πάρει το εκτός έδρας αποτέλεσμα, που θα της δώσει μια πολύτιμη βαθμολογική ανάσα.

Η αυλαία της 15ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται αύριο με την αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του ΟΦΗ και του Πανιωνίου στη Μεγαλόνησο (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Οι Κρητικοί οι οποίοι εξαιτίας της παραμονής τους στα Γιάννενα 24ώρες περισσότερο από το προβλεπόμενο, βγήκαν από το πρόγραμμά τους και προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν με καθαρό το μυαλό το φορμαρισμένο Πανιώνιο. Σκοπός των γηπεδούχων είναι να επαναλάβουν την καλή εμφάνιση που πραγματοποίησαν κόντρα στον ΠΑΣ την περασμένη αγωνιστική και να πάρουν τους απαραίτητους γι' αυτούς βαθμούς της νίκης. Ο λόγος είναι ότι για πολύ καιρό ήταν κολλημένοι στην τελευταία θέση και μετά τη 2η νίκη τους στο πρωτάθλημα κατάφεραν να βρεθούν στην 13η θέση και να μπορούν να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να παραμείνουν στην κατηγορία. Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αντίστροφη μέτρηση στο πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει και μάχονται σκληρά για να «γεύονται» νίκες, ενώ από την περασμένη κιόλας αγωνιστική έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλαπλό ενδιαφέρον... (2012-10-06 00:00:00.0)
Διπλή σέντρα (2005-03-19 00:00:00.0)
Ντέρμπι κορυφής (2002-01-12 00:00:00.0)
Στο Περιστέρι τα σπουδαία (2000-12-09 00:00:00.0)
Ντέρμπι... συναισθημάτων (2000-12-02 00:00:00.0)
Τα βλέμματα στην Ορεστιάδα (2000-11-25 00:00:00.0)