ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη της δράσης

  Αύριο το απόγευμα σε Ολομέλεια η συζήτηση του προγράμματος δράσης

Κυριακή 21 Γενάρη 2001

Από την εκδήλωση της Συμπαράταξης για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις
Τη δράση της στα δύο χρόνια που πέρασαν και το πρόγραμμά της για την επόμενη διετία εξετάζει αύριο Δευτέρα, σε Ολομέλειά της η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα». Η συζήτηση θα γίνει, στις 6 το απόγευμα, στη φιλόξενη αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Ως προς το πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, στην αυριανή Ολομέλεια θα τεθούν για συζήτηση οι βασικοί άξονες δράσης της «Συμπαράταξης», όπως αυτοί προσδιορίστηκαν στη διάρκεια της Γραμματείας την περασμένη Δευτέρα. Δύο πρώτες εκδηλώσεις προετοιμάζονται ήδη και θα είναι ημερίδες αφιερωμένες στην «Αισθητική της πόλης» και την «Πολιτική κήδευση», θέματα για τα οποία υπάρχουν ήδη επεξεργασμένες θέσεις.

Για την καλύτερη λειτουργία της Κίνησης, η Γραμματεία της Συμπαράταξης επισημαίνει την ανάγκη παραπέρα ανάπτυξης δράσης των Διαμερισματικών Επιτροπών προκειμένου να αντιμετωπιστούν με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο τα τοπικά προβλήματα, σε σύνδεση με την κεντρική πολιτική της «Συμπαράταξης».

Στην κατεύθυνση αυτή προσδιορίζονται άξονες δράσης:

Απολογιστικά στοιχεία του έτους 2000

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις στη Γραμματεία θετικό κρίνεται το έργο της «Συμπαράταξης» στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, με σημαντική μάλιστα παρουσία και συμβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καταγράφεται ήδη ως η μοναδική παράταξη που δρα συγκροτημένα μέσα στο συμβούλιο με όλους τους συμβούλους να έχουν λόγο, γεγονός που έχει κατοχυρώσει και ανάμεσα στους συμβούλους των άλλων παρατάξεων το κύρος της «Συμπαράταξης». Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα είναι η επανεκλογή στη Δημαρχιακή Επιτροπή του Στ. Λάμπρου.

Εκτιμάται ότι οι δραστηριότητες της «Συμπαράταξης» αγγίζουν ήδη ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης, παρά το γεγονός ότι η δράση της αποσιωπάται συστηματικά από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σε σχέση μ' αυτό, καταγράφεται η προκλητική προβολή του κενού λόγου του Δ. Αβραμόπουλο, ενώ ταυτόχρονα σιωπή επιβάλλεται για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι και τα οποία καθημερινά αναδεικνύει η «Συμπαράταξη».

Στο διάστημα που πέρασε η Συμπαράταξη κάνοντας πράξη τη θέση της ότι η ΤΑ πρέπει να έχει λόγο σε όλα τα ζητήματα, πραγματοποίησε μια σειρά από εκδηλώσεις, με σημαντικότερη τη διοργάνωση της ημερίδας «Πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα». Οχι μόνο γιατί ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Λεων. Αυδή, αλλά κυρίως γιατί είχε επιστημονική επάρκεια και μεγάλη συμμετοχή ευρύτερου κόσμου της πολιτικής και επιστημονικής κοινότητας.

Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις της «Συμπαράταξης» σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του Αθηναίου πολίτη. Ζητήματα ρατσιστικών διακρίσεων σε βάρος αλλοδαπών, φέρνοντας παρόμοια θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συμμετείχε με όλες τις δυνάμεις της στις κινητοποιήσεις για τη σωτηρία των ελεύθερων χώρων, όπως στο Πεδίον του Αρεως, στο Θων, στο ΚΑΠΑΨ και στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στο συντονιστικό κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και στο συνέδριο γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πάτρα.

Παραπέρα συσπείρωση δυνάμεων

Η δράση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» αναπτύχθηκε σε άμεση σχέση με την πάλη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε και στη Γραμματεία, η Συμπαράταξη καταγράφηκε ως ο αντίπαλος πόλος σ' αυτήν την πολιτική, γεγονός που τη χρεώνει με το βάρος να αναπτύξει παραπέρα τη δράση της, έτσι που να εξασφαλίζει και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής. Μια συσπείρωση, η ανάγκη της οποίας καθίσταται, πλέον, ακόμα πιο επιτακτική με βασικό στόχο την ισχυροποίηση της πάλης ενάντια σε μια πολιτική που θέλει τον πολίτη της πρωτεύουσας να αισθάνεται ξένος στην ίδια του την πόλη.

Μια πολιτική που εκτός των άλλων χρησιμοποιεί με το χείριστο τρόπο το Δήμο της Αθήνας και ως προγεφύρωμα και μέσο για την ανάδειξη πολιτικών πρωτοβουλιών που λειτουργούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως δεκανίκι του συστήματος, απορροφώντας τους κραδασμούς της λαϊκής δυσαρέσκειας. Η αξιοποίηση Αβραμόπουλου σ' αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστική. Και υπό αυτό το πρίσμα, η παραπέρα συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τη «Συμπαράταξη», κάτω και από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τις αποχωρήσεις από τα δημοτικά πράγματα των Δ. Αβραμόπουλου και Μ. Δαμανάκη, αναδεικνύεται σε άμεση ανάγκη.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο εμφανίζεται με προτάσεις, θέσεις και σκέψεις. Αλλά κυρίως, γιατί παρουσιάζει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράση έξω από αυτό, συνεργαζόμενη με τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους φορείς κάθε γειτονιάς και συνοικίας της Αθήνας, πρακτική ανύπαρκτη για όλες τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομολογούν ότι θέλουν την Υγεία εμπόρευμα (2006-10-06 00:00:00.0)
Αγωνιστική «Συμπαράταξη» για τα προβλήματα του λαού (2002-12-12 00:00:00.0)
Η πραγματικότητα δεν κρύβεται με τις... μηδενικές αυξήσεις (2001-11-03 00:00:00.0)
Πίσω απ' τη βιτρίνα τα Σεπόλια... (2001-01-14 00:00:00.0)
Ανάσα δράσης με προοπτική η «Συμπαράταξη» (2001-01-14 00:00:00.0)
Ζωγραφισμένα χαμόγελα και σκηνοθετημένες πόζες (1998-09-20 00:00:00.0)