Μάθημα ανυποταγής και ανυπακοής

Παιδιά δημοτικού σχολείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Περιστέρι

Σάββατο 11 Ιούνη 2011

Μάθημα Ιστορίας από αυτά που σκόπιμα δεν αναφέρονται στις σελίδες των σχολικών βιβλίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χτες δεκάδες μαθητές, άλλης μια τάξης δημοτικού (του 32ου Περιστερίου) στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου έχουν επισκεφθεί το χώρο περίπου 20 σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ομάδες από πανεπιστημιακά τμήματα κ.ά. Στις σημερινές συνθήκες, οι επισκέψεις στο Μουσείο αποκτούν ιδιαίτερο βάρος, καθώς τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ ξαναγράφουν την ιστορία και τη στρεβλώνουν, κάνοντας το άσπρο μαύρο, τους θύτες θύματα.

Στόχος του Μουσείου «να διαπαιδαγωγηθεί η νέα γενιά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε της κρίσης, της ανεργίας, ώστε να έχει αγωνιστικό φρόνημα, να μην υποτάσσεται στους αυριανούς εργοδότες», λέει ο Θοδωρής Αυγέρος, υπεύθυνος του Μουσείου. «Είναι υποχρέωσή μας να φέρουμε τους μαθητές μας σε επαφή με την πραγματική Ιστορία του τόπου τους και να γνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τους ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού για ειρήνη, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία», υπογραμμίζει ο Θωμάς Κασσελούρης, διευθυντής του 32ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

Το ταξίδι της Ιστορίας ξεκινάει από τη δικτατορία του Μεταξά και οι μαθητές ζουν από κοντά ζωντανές μαρτυρίες αγωνιστών, βλέπουν φωτογραφικό υλικό, κειμήλια, ντοκουμέντα, δημιουργήματα εξόριστων στη Μακρόνησο, στον Αϊ - Στράτη, στην Ανάφη, κρατούμενων στις φυλακές «Αφέρωφ». Διαπιστώνουν πως τα σχολικά εγχειρίδια αποσιωπούν τους ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού για ύψιστα ιδανικά. Και έκπληκτοι βλέπουν σε φωτογραφίες «παιδιά λίγο μεγαλύτερα από μας; Πώς μπόρεσαν να αγωνιστούν τόσο ηρωικά; Πώς τα κατάφερναν;». «Οταν παλεύεις για όμορφα ιδανικά όπως η λευτεριά, αξίζει και να πεθάνεις. Μπορούμε να είμαστε ήρωες στην καθημερινότητά μας», είναι η απάντηση που συγκινεί και εμπνέει τους πιτσιρικάδες ώστε να λένε «θα επισκεφτώ πάλι το μουσείο μαζί με τους γονείς μου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτη και ανιστόρητη η απόφαση της διοίκησης του δήμου (2024-03-05 00:00:00.0)
«Καντήλι» για τους νεκρούς του αγώνα και φάρος για τη συνέχεια... (2017-08-22 00:00:00.0)
Σηκώνεις κεφάλι γνωρίζοντας την ιστορική αλήθεια (2013-05-24 00:00:00.0)
Μάθημα ιστορίας, μάθημα ζωής... (2010-06-12 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε η Βιβλιοθήκη (2007-04-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2004-06-14 00:00:00.0)