20ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις
Πέμπτη 7 Ιούλη 2011

Από το περσινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην Ακροναυπλία
Μια ξεχωριστή συνάντηση γίνεται πραγματικότητα από αύριο Παρασκευή για νέους από όλη τη χώρα. Το 20ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ με κεντρικό σύνθημα «Η Ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για ανατροπή!» και προορισμό τη Ρούμελη ξεκινά τις εκδηλώσεις του, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται η Ιστορία και οι αγώνες του ΚΚΕ. Η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα, όπου οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες συνδυασμένες με στιγμές χαλάρωσης. Το πρόγραμμα του Διημέρου απλώνεται σε Λαμία, Αγόριανη, Μάρμαρα κ.α., περιοχές που συνδέονται με κορυφαίες στιγμές της δράσης του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας.

Οι βουνοπλαγιές και οι κορφές της Ρούμελης είναι κομμάτι της Ιστορίας του ΚΚΕ, είναι κομμάτι της Ιστορίας του λαού μας. Είναι τα λημέρια του ΕΛΑΣ και της Ελεύθερης Ελλάδας στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Είναι βουνά όπου εκτυλίχτηκαν ηρωικές μάχες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στα χρόνια της ένοπλης σύγκρουσης (1946-49) με το αστικό κράτος και τον ιμπεριαλισμό. Στη Ρούμελη έδρασαν οι ηρωικές Ι και ΙΙ Μεραρχίες του ΔΣΕ. Η δράση τους συνδέθηκε με σημαντικές στιγμές, όπως η κατάληψη του Καρπενησίου και της Καρδίτσας, ενώ ανέδειξε και κορυφαίες προσωπικότητες του λαϊκού αγώνα, όπως ο καπετάν Γιώτης (Χαρίλαος Φλωράκης) και ο καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου).

Παρά την ήττα, ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, το μεγαλύτερο δημιούργημα του ΚΚΕ. Αποπνέει μόνο δίκιο και ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της, ο αγώνας του ΚΚΕ.


Το Διήμερο αποτελεί μια συνάντηση νέων από όλη τη χώρα, που έδωσαν τις δικές τους μάχες το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην πολιτική που επιτίθεται με πρωτοφανή αγριότητα στα δικαιώματά τους, συνάντηση νεολαίας που μάχεται για άλλη κοινωνία. Καθόλου αμελητέα, όμως, δεν είναι και η διάσταση της χαλάρωσης, της διασκέδασης, των διακοπών τις οποίες ακόμα περισσότεροι νέοι θα στερηθούν. Ο πολυδιάστατος αυτός χαρακτήρας του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου είναι που το έχει κάνει έναν επιτυχημένο θεσμό που έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες νέους στην εικοσάχρονη πορεία του.

Το πρόγραμμα του φετινού Διημέρου έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή, 8 Ιούλη
Σάββατο 9 Ιούλη
Κυριακή 10 Ιούλη
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από αύριο στην καρδιά της ανταρτομάνας Ρούμελης (2019-07-11 00:00:00.0)
Δραστηριότητες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (2018-06-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ (2016-11-12 00:00:00.0)
Στα χνάρια της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ (2016-06-14 00:00:00.0)
Εγραψε ιστορία (2011-07-12 00:00:00.0)
Ξεκινάει σήμερα το 20ό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο (2011-07-08 00:00:00.0)