ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΞΙΚΟΥ
Ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του

Μιλάει στον «Ρ» ο Πάβελ Καμπρέρα, μέλος του ΠΓ

Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2011

Ο Π. Καμπρέρα
Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στη 13η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστών και Εργατικών Κομμάτων πρόσφατα στην Αθήνα, που φιλοξένησε το ΚΚΕ, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον σύντροφο Πάβελ Καμπρέρα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού για την κατάσταση στην χώρα του, τις διώξεις που αντιμετωπίζει το λαϊκό κίνημα και την προσπάθεια που κάνουν οι κομμουνιστές.

-- Μιλήστε μας για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα σας.

-- Στο Μεξικό σήμερα ζούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ως αποτέλεσμα αυτού που είναι παγκόσμια γνωστό ως «πόλεμος κατά του εμπορίου ναρκωτικών», που είναι ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος του αστικού κράτους για να επιβάλει μια σκληρή στρατιωτικοποίηση της χώρας, με την έξοδο πρακτικά όλου του στρατού στους δρόμους, ενώ οι νεκροί αυτού του «πολέμου» στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχουν ξεπεράσει τις 45.000. Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία, γιατί τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι απλοί πολίτες, δεν είναι ούτε αστυνομικοί ούτε ναρκέμποροι που επίσης ελέγχονται από το κράτος και το παρακράτος του.

Στόχος είναι να κυριαρχήσει ο φόβος και να αποδιοργανωθεί οποιαδήποτε μορφή και αγώνας κοινωνικής αντίστασης των λαϊκών οργανώσεων με ταξικό κριτήριο, να αναχαιτιστεί η πολιτική πάλη που στοχεύει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε μια περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που έχει βγάλει στο δρόμο πάνω από 700.000 εργαζόμενους. Επίσης εντείνεται η επιθετικότητα του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, όπως είναι το παράδειγμα του Σωματείου των Εργαζομένων στην Ηλεκτρική Ενέργεια και η προσπάθεια να επιβληθεί νέος εργατικός νόμος που ουσιαστικά καταργεί ό,τι δικαιώματα και κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι ως τώρα.

-- Η απάντηση του εργατικού κινήματος ποια είναι;

-- Σε αυτήν την κατάσταση, ουσιαστικά, δεν υπάρχει απάντηση των συνδικαλιστικών ηγεσιών που έχουν συμβιβαστική γραμμή. Γι' αυτό ως κομμουνιστές έχουμε πάρει την απόφαση να δημιουργήσουμε από τη βάση ένα συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, που θα συσπειρώνει εργάτες από όλους τους κλάδους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ένα Ενωτικό Συντονιστικό των Εργαζομένων του Μεξικού. Δεν πρόκειται για μια νέα συνομοσπονδία, αλλά το ταξικό ρεύμα μέσα στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, που συσπειρώνει συνδικάτα, συνδικαλιστές, επιτροπές εργατών σε χώρους δουλειάς σε ταξική κατεύθυνση. Αυτή είναι πολιτική που προχωράμε σε μια περίοδο που η λαϊκή οικογένεια δεν υποφέρει από τις συνέπειες της κρίσης μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και από το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των οικογενειών συντηρείται από τα εμβάσματα των μεταναστών συγγενών τους στις ΗΠΑ (πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες) και πρέπει να τονίσουμε ότι τα εμβάσματα είναι η δεύτερη μετά το πετρέλαιο πηγή εισοδήματος για τη χώρα. Ετσι από αυτήν τη διπλή αιτία έχουμε όξυνση της κρίσης, αύξηση της φτώχειας όπου γύρω στα 60 εκατομμύρια άνθρωποι, γύρω στο 50% του πληθυσμού, ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή όπως ορίζεται ζουν με κάτω από ένα δολάρια την ημέρα.

Πρόκειται, λοιπόν, για τη σύγχρονη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της ανοιχτής καταστολής κατά οποιασδήποτε κοινωνικής αντίστασης.

-- Γνωρίζουμε ότι το ΚΚ Μεξικού βγήκε από ένα συνέδριο ανασυγκρότησης το 2011, όπου συζητήθηκαν η τακτική και η στρατηγική του. Πώς αναπτύσσει τη δράση του;

- Το ΚΚ παρεμβαίνει σε αυτήν τη δύσκολη και σύνθετη κατάσταση προσπαθώντας να οργανώσει την πάλη του λαού, να ξεπεραστούν οι φόβοι και να απελευθερωθεί η δύναμη που διαθέτει. Δίνουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, για τα εργασιακά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές ελευθερίες παρουσιάζοντας την άλλη προοπτική που προτείνουμε σε ρήξη με το κεφάλαιο και την αστική εξουσία, την προοπτική του σοσιαλισμού. Για παράδειγμα, τελευταία, η ΚΝ πέτυχε να πάρει την πλειοψηφία σε μερικές από τις σχολές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Πόλης του Μεξικού. Επίσης γίνονται αγώνες ενάντια στην προσπάθεια των μονοπωλίων να καταπατήσουν γη ή να επιβάλουν συνθήκες απόλυτης σκλαβιάς, όπως, π.χ., στον κατασκευαστικό τομέα.

Ετσι, αργά αλλά σταθερά, χτίζουμε τους δεσμούς μας με την εργατική τάξη και αναπτύσσεται και το κόμμα με νέες εργατικές δυνάμεις. Κόμμα και νεολαία ανάπτυξαν επίσης δράση όχι μόνο στήριξης, αλλά και ταυτόχρονης ενεργοποίησης στη χώρα στον πανηπειρωτικό αγώνα για δωρεάν και ποιοτική Παιδεία. Αγώνα που διεξάγεται σε πολλές χώρες, με πιο χαρακτηριστικές τη Χιλή ή την Κολομβία. Προχωρήσαμε και σε συμβολικές καταλήψεις των πρεσβειών. Επίσης εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, που καθοδηγούν το ΠΑΜΕ και οι άλλες συσπειρώσεις των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και νέων, που αποτελεί ένα παράδειγμα και μια πηγή έμπνευσης και για τους Μεξικάνους εργάτες και για τους εργάτες όλου του κόσμου.

Ακόμα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους διωκόμενους κομμουνιστές ενάντια στην αντικομμουνιστική επίθεση που κλιμακώνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Οπως οι νέοι Ισπανοί κομμουνιστές στη Βαρκελώνη, η επίθεση στην Τσεχία, στις Βαλτικές χώρες. Θεωρούμε ότι η πάλη των εργαζομένων του Μεξικού είναι κοινή με αυτήν των εργαζομένων όλου του κόσμου ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ως κομμουνιστές παλεύουμε για τη συνειδητοποίηση των εργαζομένων και τους καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα. Στο Μεξικό αναπτύχθηκε επίσης το κίνημα της πλατείας 15 Μάη, που εκφράζει κυρίως μικροαστικά στρώματα που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, αλλά δε βάζει κανένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Το είχαμε γνωρίσει και παλιότερα ως κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Είναι ένα βήμα το ότι μικροαστικά στρώματα με κάποιο τρόπο κινητοποιούνται, αλλά δε συμφωνούμε με το γεγονός ότι κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν απαράδεκτα κριτήρια, όπως «έξω τα συνδικάτα», «έξω τα κόμματα» που όχι μόνο εκφράζουν μικροαστικά συμφέροντα, αλλά εχθρεύονται τις ταξικές αγωνιστικές θέσεις και μάλιστα με αντικομμουνιστική φρασεολογία. Επίσης αντιπαλεύουμε όλες τις μορφές διαχείρισης του συστήματος που προωθούν διάφορες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις. Βλέπουμε στη ρήξη με το κεφάλαιο σήμερα το σίγουρο δρόμο για να ωριμάζουν οι προϋποθέσεις της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής προοπτικής.


Δ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύματα αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά Κόμματα (2023-03-10 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι υπογραφές στην Κοινή Ανακοίνωση (2022-03-26 00:00:00.0)
«Από την Ελλάδα έως το Μεξικό ο προλεταριακός διεθνισμός είναι η δύναμή μας!» (2021-12-22 00:00:00.0)
Συγχαρητήριες επιστολές για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2021-07-02 00:00:00.0)
Στην πάλη για να ανοίξει ο δρόμος ανατροπής του καπιταλισμού (2008-09-14 00:00:00.0)
Ωριμο τέκνο της ανάγκης (1997-09-28 00:00:00.0)