ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκεχειρία στη Γάζα μετά το μακελειό
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012

Οι Παλαιστίνιοι κήδεψαν χτες τους νεκρούς των δολοφονικών επιθέσεων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε ισχύ τέθηκε, από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας και την ισραηλινή κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και πέτυχε, μέσα από χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές, η αιγυπτιακή διπλωματία.

Οπως επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν, συμφωνήθηκε να υπάρξει ταυτόχρονη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών και των ρουκετών που εκτοξεύουν οι Παλαιστίνιοι ως απάντηση, με απώτερο στόχο να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κατά τα τέσσερα 24ωρα που προηγήθηκαν της εκεχειρίας, έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές 25 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 18 μαχητές της οργάνωσης «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης» και της ισλαμιστικής «Τζιχάντ». Μεταξύ αυτών και ο ηγέτης των Επιτροπών, του οποίου η δολοφονία από επίθεση ακριβείας πυροδότησε την ένταση. Τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 74, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η οργάνωση «Χαμάς», που κυβερνά τη Λωρίδα, δήλωσε ότι δεν είχε ανάμειξη στις επιθέσεις με ρουκέτες προς το Ισραήλ, στις οποίες τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η εκεχειρία, ολοκληρωνόταν στον ΟΗΕ η συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή - ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία - που συνεδρίασε στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Το Κουαρτέτο, για άλλη μια φορά, κάλεσε πιεστικά Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενδεχόμενο που είναι απίθανο αφού η παλαιστινιακή πλευρά θέτει ως προϋπόθεση το «πάγωμα» του εποικισμού και την έναρξη της συζήτησης από τα όρια του 1967, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, κατήγγειλε το Ισραήλ ότι προκαλεί την ένταση.

Ανήλικοι Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές: Τεράστιες συνέπειες

Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων το διαρκές άγχος, η εμφάνιση κρίσεων πανικού, η νυχτερινή ενούρηση κ.ά. είναι μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι που φυλακίζονται από τον ισραηλινό στρατό. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η οργάνωση «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά) που επισημαίνει ότι οι συνέπειες της ισραηλινής κράτησης στην ψυχολογία και τη ζωή των παιδιών αυτών είναι καταστροφική και συχνά δεν ξεπερνιούνται ποτέ.

Τα περισσότερα συλλαμβάνονται επειδή εκτόξευσαν πέτρες κατά Ισραηλινών στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων, κάτι που η ισραηλινή πλευρά χαρακτηρίζει «ακόμη και δολοφονικό». Τα τελευταία 12 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές έχουν βρεθεί περισσότερα από 8.000 παιδιά στην κατεχόμενη Δ. Οχθη μόνο. Το 98% των παιδιών που φυλακίστηκαν υπέστησαν λεκτική και σωματική βία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που οδηγήθηκαν ενώπιον στρατοδικείου. Η έτερη παλαιστινιακή οργάνωση «Defence for Children International» (Υπεράσπιση των Παιδιών) συμπλήρωσε ότι σήμερα στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται 170 ανήλικοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στη συνάντηση της Επιτροπής Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας (2017-03-03 00:00:00.0)
6.500 οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές (2015-04-22 00:00:00.0)
Εκεχειρία με παρόντα τα τεράστια προβλήματα (2012-11-23 00:00:00.0)
Κινήσεις «βιτρίνας» (2005-02-10 00:00:00.0)
«Παραινέσεις» Μπους προς όλους, κυρίως... προς ΕΕ (2003-11-20 00:00:00.0)
Βήματα ζητά από το Ισραήλ ο Αμπάς (2003-07-05 00:00:00.0)